Колхицин или Колхикум дисперт за подагра, ковид и др?

Мнения за Колхицин или Колхикум дисперт при подагра и ковид. Цена, инструкция, противопоказания.

Колхицин е ефикасен, мощен противовъзпалителен препарат с дозозависимо действие. Основна област на приложение е ревматологията, конкретно за подагра и системен васкулит.

Ето как можете да се снабдите с Демир бозан (на място или с поръчка за доставка!) Вижте ТУК!

Колхицин дава нужният ефект дори в малки дози.

В таблицата виждаме всички лекарства с колхицин в българските аптеки и техните търговски имена.

Под какви търговски имена се продава колхицин в Бг
Наименование на продукта концентрация в таблетка, брой в оп.
Колхицин Екофарм 0.5 мг * 20 бр.
Колхикум-Дисперт 0.5 мг * 25 бр.
Ликоцин 0.5 мг * 20 бр.
Клопаса 0.5 мг * 20 бр.

Мнения: Колхицин или Колхикум дисперт?

Зад двете наименования стои едно и също по същност лекарство и пациентите не правят разлика. Освен това дълго време у нас е продаван само единият, без аналог, което пречи да се направи сравнение.

Във форумите се коментират ефективността и страничните ефекти. Мнозина подчертават, че колхицин не се налага, ако се спазва диета и се започва лечение при първи признаци на криза.

Има предимно положителни становища за Колхикум – Дисперт като единствено ефективното лекарство сред иначе малкото на брой възможни решения за това заболяване.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Колхицин и Колхикум дисперт, оставете и своя отзив или попитайте ТУК, в нашия форум с коментари!

Колхицин, хапчета за подагра

Колхицин е името на алкалоид, извличан от специален вид минзухар. Този алкалоид оказва нужното въздействие за овладяване на остри пристъпи при подагра.

Колхицин Демир бозан подагра 01

Колхицин на Екофарм – малка и голяма опаковка

Точното име на лекарствената съставка колхицин се използва като име на лекарство от българската компания Екофарм. Тя продава таблетки в стандартната дозировка от  0,5 мг.

Прием при подагра, дозировка, действие

Колхицин има приложения в два случая при подагра:

 1. Остър пристъп, за бързо сваляне на възпалението;
 2. При започване на лекарства за изчистване на натрупана пикочна киселина. Под въздействие на препарати като алопуринол и пробенецид в тялото залпово се освобождават големи количества от вредния продукт и има риск от възникване на остра криза. Колхицин предотвратява това.

Алкалоидът колхицин намалява миграцията на левкоцитите в огнището на възпаление. Има някои ефекти на клетъчно ниво, които пряко потискат възпалителния процес. При доза от примерно 1 мг действието му започва след 70 минути. Той интензивно се възприема и бързо се освобождава – след около 9 – 10 часа.

Дозиране на колхицин по международни указания:

 • При остър пристъп: първата доза е 1 мг. Продължава се с 0.5 мг през 1 – 2 часа до отслабване на болката. Сумарната доза на препарата за ден да не превишава 8 мг. Повторно лечение на пристъп може да се проведе не по-рано от 3 дни.
 • За предпазване от пристъп: 0,5 – 1.5 мг всеки ден или през ден по правило за 3 месеца

Указания за Колхицин Екофарм:

 • При остър пристъп: първоначална доза 2 таблетки (1 мг) и след 1 час – още 1 таблетка (0.5 мг). В следващите 12 часа не се пият повече таблетки. При нужда, на следващия ден се вземат 3 Х 1 табл. до изчезване на симптомите. Максимална доза 6 мг за един цикъл на лечение;
 • За профилактика на пристъп: 2 Х 1 табл. за продължителност, указана от лекаря.
Колхицин при ковид?

Изразена възпалителна реакция с преимуществено поражение на белите дробове – това представлява патогенезата на COVID-19. Като мощен противовъзпалителен препарат, колхицин е изпробван в клинични изследвания за лечението и на тази инфекция.

Заключението е, че той подобрява клиничното протичане на ковид, оказвайки противовъзпалително и антитромботично действие. Терапията с колхицин в неголяма доза се понася достатъчно добре. Единствен чест страничен ефект се оказва диарията (45.5%). Тя рядко води до отмяна на лекарството или електролитни нарушения. Сериозни реакции не са регистрирани.

Към момента се изследва действието на колхицин при пациенти с ковид и сърдечни съпътстващи патологии.

Какво друго лекува Колхицин?

Колхицин се прилага с успех не само в терапията на подагра, но и при други ревматични заболявания. Има опит в употребата му при перикардит. Недавнашно изследване показва, че той има благоприятен профил на безопасност при сърдечно-съдови патологии и намалява риска от исхемични усложнения.

Колхицин се ползва още за подагричен артрит, семейна средиземноморска треска, болест на Бехчет, хондрокалциноза, склеродермия, флебит (някои форми), възпалителни заболявания в стоматологията и УНГ – практиката.

Странични ефекти, противопоказания

Бременност и тежка недостатъчност на бъбреци и ч. дроб са пречка за лечение с колхицин. Негативни последствия с честота 10% са гадене, стомашна болка и диария. Възможни са треска, синини и кожни проблеми с неизвестна честота. В листовката са посочени още възпаляване на нерви и неврологични отклонения, косопад, мускулни болки и нарушения в бъбреците – също с неизвестна честота.

Може ли да се приема с алкохол?

Спиртните напитки не са проблем за действието на колхицин. Той не трябва да се съвместява само с грейпфрутов сок заради риск от задържане на алкалоида в кръвта.

Цена и откъде се купува?

Колхицин Екофарм е рецептурен препарат. Цената му е за опаковка от 20 таблетки. Максимумът е 13.12 лв.  Аптеки Ремедиум го продават на 11.28 лв. Софармаси – на 12.37 лв.

Колхикум Дисперт, ефикасно лекарство за подагра

Колхицин Демир бозан подагра 03

Колхикум Дисперт у нас и в Турция

Колхикум – Дисперт е аналог на Колхицин Екофарм със същата дозировка от 0.5 мг. Разликата е, че Колхицин Екофарм съдържа колхицин, а Колхикум – Дисперт съдържа 3.5% стандартизиран екстракт от минзухар, в който гарантирано има 35 мг/г алкалоиди, сред които и колхицин. Това води и до известна разлика в дозирането.

Прием, показания, дозировка
 • При подагра остър пристъп: 2 таблетки еднократно + 1 – 2 табл. след 1 час, като максимумът е 4 таблетки за 24 ч. Нататък се продължава с 1 – 2 таблетки на ден до преминаване на болката;
 • При подагра профилактика: 1 Х 1 или 2 Х 1 таблетка (максимумът е 2 таблетки) до 3 месеца;
 • При средиземноморска треска: 2 – 3 табл. на ден, максимум 4 броя. Дозата се взема наведнъж, при нежелателни реакции – на два пъти. Има намалени дозировки за деца;
 • При перикардит: първоначално 2 – 4 табл. на ден, след 2 дни се намалява на 1 – 2 табл., максимум за 6 месеца;
 • За профилактика на перикардит и коронарна артериална болест: 1 – 2 табл. на ден;
 • При болест на Бехчет: 2 – 4 табл. на ден.
Мнения за Колхикум дисперт

Пациенти го определят като моментално действащо лекарство, което решително спира болката. За някои той е най-доброто възможно средство при остър пристъп. Като негативи се посочват диария и неголям храносмилателен дискомфорт.

Цена в аптеки и в Турция

Колхикум – Дисперт също е рецептурен. В България струва до 16.02 лв, в някои вериги е 14.70 лв (Ремедиум), 15.62 лв (Софармаси), 13.89 лв (Гален).

В Турция лекарството е под същото име COLCHICUM-DISPERT® (0.5 мг). Произвежда се от Recordati ilaç и се продава по 50 таблетки. Цената на опаковка е 106 турски лири (около 7 лв).

Заместители на Колхицин и Колхикум дисперт

Аналози на двата препарата са Ликоцин и Клопаса.

 • Ликоцин съдържа 0.5 мг колхицин, с което прилича на Колхицин Екофарм. Продава се на кутии по 20 таблетки и струва до 13.12 лв. Препаратът е полски, на Polfarmex SA;
 • Клопаса съдържа 0.5 мг колхицин, с което прилича на Колхицин Екофарм и на Ликоцин. Продава се на кутии по 20 таблетки и струва до 13.97 лв. Препаратът е български, на Чайка Фарма.
Колхицин Демир бозан подагра 02

Това са новите наименования с колхицин

Заместители на колхицин по действие са противовъзпалителните препарати от нестероиден тип. Колхицин не оказва влияние върху хиперурикемията, поради което е сравним с НСПВС. И двата типа препарати могат да купират пристъп и да предпазят от такъв при провеждане на уратоснижаваща терапия. И двата не влияят върху самото протичане на подаграта и нейните усложнения (нефропатии, сердечни усложнения, тофуси и др). И в двата случая лечението на подагра се извършва с други препарати след купиране на пристъпа.

Плюс на колхицин е по-високата му ефективност в сравнение със нестероидните противовъзпалителни. Негов минус е, че се понася относително по-зле (заради диарията).

По мнение на пациенти, нестероидите безпроблемно се справят с леки пристъпи, но за тежки и остри състояния е по-добре колхицин. Той е за предпочитане и когато нестероидните препарати са нежелателни поради съпътстващи заболявания.

Бензбромарон

Той е лекарство, което предоставя лечение на подагра по същество – влияе на количеството натрупана в тялото пикочна к-на, като изхвърля излишъците.

Бензбромарон е модерен аналог на класиката в терапията на подагра – алопуринол. Той се утвърждава все повече поради това, че действа по-дълго и дава по-малко негативи.

Уриколиз от Турция

Ürikoliz е турско лекарство с алопуринол. Продаваните у нас аналози са Алодагра, Милурит и Лодирик. Той работи като описаното за бензбромарон – ускорява изчистването от пикочна к-на.

Чай Демир бозан

Натурална и безопасна алтернатива на урикозуричните лекарства е билковото съчетание Демир бозан. В него има шест билки, които работят и като колхицин, и като алопуринол едновременно.

 • ускоряват изчистването от пикочна к-на, с което намаляват концентрациите й в кръв и урин;
 • регулират обменните реакции в тялото, включително и касаещите пикочната к-на;
 • лекуват възпалението и болката като симптоми на протичащите болестни процеси;
 • профилактират усложнения и предпазват от увреждане ставите.

Чаят има и допълнително въздействие. Той влияе благотворно върху болести, които провокират подагра – например високо налягане, проблеми с бъбреците, ендокринни патологии като диабет и др.

Демир бозан помага и с това, че оптимизира състава на кръвта и подобрява физическите й качества. Чаят е силен диуретик – изчиства тялото от токсини и натрупани отпадъци.

Милурит

Милурит е известно лекарство с алопуринол. Произвежда се от Егис в концентрации от 100, 150, 200 и 300 мг. Милурит намалява концентрациите на пикочна к-на в кръвта и урината, като работи чрез забавяне на някои химически реакции.

Друнилер 80, 120

Друнилер е представител на втората група препарати (първата е алопуринол), която предоставя лечение на подагра по същество. Активният агент в него е фебуксостат, който потиска и забавя обмяната на пурините и така намалява образуването на пикочна к-на в организма.

За подагра се назначават два типа препарати – алопуринол или фебуксостат за въздействие върху вредящата пикочна к-на и колхицин или нестероидни противовъзпалителни за овладяване на симптоматиката (възпаление и болка).

Вижте и ТОВА: Мнения за Друнилер 80 и 120. Видове заместител. Показания и странични ефекти. Прием и дозировка.

Видео: Д-р Илия Биволарски за възникването на подаграта.

ТУК се прави поръчка за Демир бозан, а това са телефоните: 0899 58 28 32, 0897 039 295, на които можете да получите информация!
Rate this post

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Колхицин или Колхикум дисперт за подагра, ковид и др?

 1. Каквото и да пиете, вземайте си и билките за подагра, много съм доволна. Демир бозан се казват.

 2. Имам в наличност 6 бр. опаковки Колхикум – Дисперт 0.5 mg. Каква е цената на една опаковка? Опаковките са 0,5 мг /50 бр.

  • В момента опаковка Колхикум Дисперт от 25 броя таблетки, 0.5 милиграма струва около 16-17 лева в аптеката.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *