Симптоми при повишена пикочна киселина

Кои са точните симптоми при повишена пикочна киселина? Образуване на тофуси, болка в ставите, подуване и дискомфорт, тежест в краката и др. Как да разбера дали имам подагра?

Повишен обем пикочна киселина в кръвта не е индикатор единствено за подагра. Този отпаден продукт се натрупва още при камъни и други патологии на бъбреците, исхемия на сърцето, артериална хипертония, разстройство на щитовидната жлеза.

Ето как можете да се снабдите с Демир бозан (на място или с поръчка за доставка!) Вижте ТУК!
Какво провокира изменения на пикочната к-на?
Вид изменение Фактори
Повишение метаболитни и бъбречни патологии, от цитостатични лекарства, злокачествено поражение на тъкани, тежка атеросклероза, сърдечно-съдови и др.
Понижение синдром на Фанкони, хепатоцеребрална дистрофия, дефицит на ксантиноксидаза, нарушени функции на ч. дроб, алопуринол и др. против хиперурикемия, алкохолизъм, неправилно хранене

Симптоми при повишена пикочна киселина

Наднормените стойности на пикочна к-на пораждат симптоми едва в напреднали стадии. В началото няма знаци за възникването на проблема.

Общи симптоми на хиперурикемия

 • В кръвта: вдигане или падане на кр. налягане; болка в кръста, в корема, в мускулите и ставите; запек, напълняване; сърбеж и парене при уриниране, зъбен камък;
 • В урината: болка и парене при уриниране, усещане за непълно изпразване на пик. мехур, втрисане, повишена уморяемост и слабост, болки в ставите и в зоната на черен дроб.

Признаците за повишена пик. киселина могат да се маскират зад симптомите на други заболявания или да бъдат тяхна съставна част.

Свързваме хиперурикемията с подагра, защото това е най-ярката проява.

Подагра Демир бозан 01

Това е подагра

Остра болка в ставите

Пикочната киселина не остава в кръвта в непроменен вид. Тя прониква в тъкани и течности, включително в синовиалната течност в ставите. Кристализира и се отлага. Поражда в ставите остра болка от прякото триене на острите кристали, а също и от последвалите възпаление и оток.

Зачервени стави и подуване или обезцветяване

Възпаляването в началото е вътрешно, но постепенно обхваща повече тъкани и накрая се „показва“ на повърхността. Кожата над засегната става се бележи от подутина, зачервяване и усещане за сгорещяване.

Усещане за болка в бъбреците

Подагра може да породи болки в бъбреците, но това е късно, на последващ етап в качеството на усложнение от болестта. Болката в бъбреците не е първичен признак за подагра.

Да обясним. Постоянното обременяване на бъбреците с кръв, наситена с пикочна киселина, уврежда чифтния орган. Той пречиства в натегнат режим и накрая се разболява.

Усложнението се нарича подагрозна нефропатия – поражение на бъбреците при болни от подагра. Проявява се в различни варианти, но задължително късно – дълго време прочита безсимптомно.

Тежест в краката, дискомфорт

Специфичен симптом при подагра – към отеклите крака се добавя постепенно намалена подвижност, която идва от увредената става. Отделно пациентите се стараят да ползват по-малко болния крайник, за да не си причиняват болка.

Болезнен палец на един от двата крака

Типично място за появата на подагра е палецът на някой от краката. Обикновено страда една става, но при постоянно репликиране на подагрозните кризи се увеличава вероятността от засягане на все повече стави и не само на краката.

Възпалена глезенна става

Пикочна к-на е способна да кристализира и да се отложи навсякъде, но някои стави са малко вероятни мишени. Например петата и глезена. Ако мястото се зачерви и подпухне, първо помислете за други причини като навяхване, счупване и едва след това за подагра.

Подагрозни тофи, тофуси
Подагра Демир бозан 03

Тофусите обезобразяват крайниците

Събиращите се количества пикочна к-на в кръвта започват да с кристализират и да се утаяват в тъканите. На някои места те се утаяват повече и възникват тофуси. Това са бучки от натрупани кристали (урати).

Тофусите имат ясни граници и плътна консистенция. Размерите им са от 3 до 7 см. Локализацията е подкожно, под мастната тъкан в областта на ставата. Лесно се откриват при преглед на пациента. Представляват бучки с жълт оттенък. Кожата над образуванието е суха, понякога с кератоза.

Най-чести места за формиране на гофи са коленете, стъпалата, лактите и пръстите на ръцете.

Намаляване обхвата на движението и скованост

Такъв симптом възниква при напреднало увреждане на поразената става и възникване на усложнение – подагрозен артрит. Той е пряко следствие от отлагането на соли на пикочната к-на в ставните и околоставните тъкани. От своя страна ограничава движенията, особено сутрин.

В последните години медиците отбелязват зачестяване на артритното усложнение при подагра. Те го отдават на неразбирането на пациентите, че трябва да спазват диета и да се лекуват и в периодите на ремисия.

Повишена чувствителност дори на лек допир

Засегнатата става е чувствителна и болезнена. Тя е обхваната от интензивно възпаление, тъканите са инфилтрирани с течности – има оток. Зачервяването и сгорещяването обхващат и кожата. При това положени и лек допир повишава усещането за болка.

Чувство за затопляне. Ставата „гори“

Ясен симптом на подагра е това загряване. Усеща се ярко през периодите на кризи. Свързан е с възпалителния процес.

Чаят Демир бозан за намаляване на киселината

Болните от подагра се нуждаят от две неща: от лечение, което да намали болестотворните количества пикочна к-на, и още по-важно – да премахне противните симптоми.

Билките Демир бозан помагат и в двете направления. От една страна те пречистват кръвта и пряко намаляват количеството на отпадните продукти в нея. Паралелно повлияват метаболизма за отстраняване на причината за проблема.

От друга страна чаят успокоява възпалението, болезнените усещания. Той допринася за спадане на отоците и разнасяне на червенината.

Единственото, което не върши на 100 %, е разтапянето на дебели плътни тофуси. Но допринася за трайния успех на предприетата в тази посока терапия.

Демир бозан е билков микс, който се съчетава с всички типове лекарства и се интегрира в лечебните схеми. Той ускорява резултатите, а междувременно облекчава.

Погледнете и ТУК: Как се излекувах от подагра. Кой е най-ефикасният лек? Край на подаграта с топло или студено?

Стойности на пикочната киселина

Децата до 14 г. нормално имат от 120 до 320 ммол / л пикочна киселина в кръвта.

Подагра Демир бозан 02

Тези храни влошават положението

След тази възраст нормата се разделя по полове така:

 • За жени – 150 до 350 ммол / л;
 • За мъже – 210 до 420 ммол / л.

Хиперурикемия се диагностицира при няколко засичания на стойности над 420 ммол / л или над 7 мг на дцл за мъже и над 5.7 мг / дцл за жени.

 • Важно уточнение: при 380 ммол / л пикочната к-на вече достатъчно насища течностите, за да стартира нейното кристализиране и утаяване в тъкани. Съответно стартират увреждащи изменения.

Къде да се изследваме за повишена пикочна киселина?

Всички лаборатории без изключение изследват кръв и урина за съдържанието на пикочна к-на. При това тези анализи не са скъпи. Могат да са изписани като UA и uric acid.

За пример ще дадем някои вериги лаборатории.

 • Лаборатории Лина, изследване на кръв 2.20 лв. Адрес във Варна: ул. „Д-р Ан. Железкова“ №40, тел. 0883 750050;
 • Лаборатории Рамус, изследване на кръв 2.60 лв. Адрес в Пловдив: бул. Цар Борис III № 33, тел. 088 456 1086;
 • Лаборатория Делпем, цена 4 лв. Адрес в Стара Загора: Стара Загора, ул. „Д. Наумов” 75, тел. 0898 69 04 06;
 • Лаборатория Геника, цена 4 лв. Адрес в София: ул. Ами Буе 84, тел. 0700 20 442.
Повишена пикочна киселина при жени и деца

Жените имат по-ниски нормални стойности на пикочна к-на в организма. До 60 г. горната граница е 390 ммол / л. След това е нормално леко покачване до нивото на мъжете и дори малко над него (макс 430 ммол / л).

 • През бременността са валидни съвсем други стойности. За първи триместър лимитът е 250 ммол, за втория – 297 ммол, за третия 375 ммол, измерени на 1 л.
 • По-специални провокатори при дамите са затлъстяване, масивни кръвоизливи, множествени миеломи, поликистоза и кожни изменения като екзема и псориазис.

При децата нормата е динамична в периода на израстването. До 4 г. лимитът е 303 за момичетата и 340 за момчетата, до 11 г. става 381 за двата пола еднакво, до 14 г. границата е 363 за девойки и 440 за младежи. Някои автори отхвърлят тези стойности като твърде високи. Децата също развиват подагра, макар че е голяма рядкост.

Още информация и източници на английски: Здравната енциклопедия: Пикочна киселина (в кръвта); * Кливланд Клиник: Хиперурикемията.

Колко време продължава подагрозната криза?

Обикновено пристъпът възниква нощем и бързо се развива до спешно състояние. Трае до 15 дни, като продължителността зависи от бързата и адекватна реакция на болния. При бързо започване на лекарствена терапия за купиране на възпалението, ситуацията може да се овладее и за няколко дни. Без специално лечение кризата достига до максималния си срок.

Подагрозната криза по-бързо се преодолява с дисциплина и режим, които включват лежане, студено на ставата, диета и много течности.

Вижте и ТОВА: Колхикум Дисперт от Турция. Мнения, цена, форум. Как се ползва при подагра и ковид?

Видео: Пет най-опасни източници на пурини.

ТУК се прави поръчка за Демир бозан, а това са телефоните: 0899 58 28 32, 0897 039 295, на които можете да получите информация!
Rate this post

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Симптоми при повишена пикочна киселина

 1. Благодарна съм , че открих Демир бозан за мъжът ми, много помогна, той се успокои. Преди не спеше по цяла нощ, пъшкаше, ужасно!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *