Мнения за Стрезам. Какво лекува и как? Странични ефекти

Какво лекува Стрезам? Мнения. Таблетки Стрезам или Грандаксин? Или Атаракс? Или Деанксит? Алора. Заместители и цена. Кога започва да действа?

Стрезам е търговско име на лекарство с действащо вещество етифоксин. Поради недостатъчно доказана ефективност етифоксин не е регистриран от FDA и съответно не се продава в САЩ, не е указан в ресурса за медицинска помощ UpToDate и не се предвижда в множество клинични схеми.

Ето как можете да се снабдите с Демир бозан (на място или с поръчка за доставка!) Вижте ТУК!

Етифоксин не е слабо лекарство. Напротив, при изпитанията показал високи резултати и чудесна ефективност. Фармацевтичните компании не се решили да го финансират, само защото патентната му защита изтичала. Етикетът „недоказана ефективност“ останал, защото било неизгодно да се доказва.

Стрезам е единствен медикамент с етифоксин. Тук ще видим как работи, ще опишем заместители и алтернативи.

Характеристика на етифоксин
Параметър Специфика
Вид бензодиазепинов транквилант
Действие противотревожно, невропротективно, противовъзпалително
Механизъм за разлика от повечето бензодиазепини работи подобно на анксиолитичен невростероид
Проведени изследвания понася се по-добре от лоразепам, равен е по ефективност с феназепам и алпразолам с по-малко странични ефекти
Сериозни негативни реакции 3 до 14 на 1 млн. пациенти

Етифоксин не е първа линия на избор, но е спасителна алтернатива при непоносимост към бензодиазепини. Той е вариант за пациенти, които отказват антидепресанти.

Мнения за Стрезам от БГ Мама и др

В поредицата от теми за паническо разстройство, тревожност и паник атаки (над 50 на брой) Стрезам често се споменава. Препаратът се изписва при леки състояния, за „нервност“, при  световъртеж, трудно преглъщане и други соматични прояви на „нервна почва“.

Стрезам и Демир бозан при тревожност 01

Стрезам е на капсули, изглежда така, където и да се продава по света

Отзивите на пациентите в преобладаващата си част са положителни, без суперлативи. Отбелязват, че успокоява, без да пристрастява. Има и потребители, на които никак не е помогнал. Спират го след няколко дни или месец употреба поради липсата на ефект. Във форума се коментира, че Стрезам работи с натрупване, така че в някои случаи той е спрян прекалено рано.

Специално се подчертава, че таблетките не са бърза помощ, не се пият в момент на тревога за успокояване, а редовно с цел получаване на траен резултат. Мнението на пациенти е, че действието се усеща към 20-и ден.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Стрезам и оставете и вие своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари! Какво лекувахте с него? След колко време започна да действа? Какво бихте препоръчали? Пишете! Нека заедно да бъдем полезни!

Какво лекува Стрезам? За какво се пие?

Стрезам намалява последствията от трайна тревожност – на емоционално и на физическо ниво.

Действие на етифоксин хидрохлорид

Етифоксин е от една група с бензодиазепините, но с необичаен механизъм на работа. Това му изиграва лоша шега – неговите особености не са разбрани от първоначалния разработчик, поради което изследванията се забавят и патентната защита изтича.

Етифоксин въздейства на невростероидните участъци на GABA-рецепторите, чрез които се предава информация към невроните. Затова той успокоява и по-малко седира. Има отличен ефект при невропатична и възпалителна болка, при различни невродегенеративни заболявания и при посттравматични усложнения на нервната с-ма.

В допълнение етифоксин се свързва с протеини, облекчаващи транспортирането на холестерола. Затова има и невропротективен и противовъзпалителен ефект.

Показания при тревожност

Стрезам е анксиолитик ( противотревожен агент, транквилант). Показание за избора му са изпитване на тревога и страх, прекалена раздразнителност – ситуации, в които е нужно успокояване. Има приложение при болни, които са психологически обременени от органични страдания и травми. Той не само успокоява, но и премахва соматични (физически) последствия от тревожността.

Стрезам за панически атаки

Има приложение при спонтанни пристъпи на тежка тревога или безпричинен страх, когато те са съпроводени от вегетативна криза. Но Стрезам се приема в постоянен порядък, а не в момента на кризата. Той повлиява честотата и силата на пристъпите.

Стрезам при депресия. Антидепресант ли е?

Препаратът НЕ е антидепресант. Той има аналогично действие, осъществявано по различен механизъм. Затова се явява алтернатива (заместител) на антидепресантите, когато има пречка или нежелание за използването им.

При невровегетативна дистония

При тревожни разстройства, асоциирани с вегетативна дистония, актуална задача на невролозите е да намерят успокоителни медикаменти със съпоставима на бензодиазепините анксиолитична активност, но без техните неблагоприятни прояви. Етифоксин напълно покрива тези изисквания, което обосновава използването му в качеството на коректор на тревожни нарушения при вегетативно-съдова дистония.

Стрезам показва ефективност върху психически, соматични и когнитивни аспекти на тревожността. Положително повлиява астения, тремор и невродинамични нарушения. Същевременно няма отрицателно влияние върху психомоторните и познавателните функции, върху мускулния тонус.

Стрезам и безсъние

Има ефект при безсъние, породено от реактивна тревога и личностна тревожност. Не се ползва като приспивателно при краткотрайни нарушения на съня. Адекватно решение е в лечението на безсъние поради тревога и раздразнителност от ПМС и в менопаузата.

По-долу споделяме мнения, които сме получили във форума си с коментари. Авторите на по-интересните от тях сме помолили да ни изпратят свои снимки. Пишете ни и вие ТУК!

Мнение №1: Моят опит със Стрезам и билки
velko-georgiev-strezam-stresam

Велко Георгиев от Сливен

Изписан ми е Стрезам три пъти по една капсула, защото имам трудно преглъщане и усещане за запушване на гърлото. При изнервяне се получава като задушаване, макар че дишам свободно. Заключението беше, че нямам органични изменения. Физически съм здрав, но не и психически.

Лекуваме тревожността от 7 седмици. Усещането за задушаване изчезна, стягането в гърлото осезаемо намаля. Светна ми пред очите, но едно нещо ме тревожи – какво ще стане, когато спрем Стрезам.

Подготвих се за момента на спирането, като включих билки за успокояване Демир бозан. Действат, всички психо симптоми изчезнаха. Мисля да остана на Демир бозан след хапчетата, за да съм спокоен и стабилен.

Велко Георгиев от Сливен

Кога започва да действа? След колко време?

Времето за достигане на максимална концентрация в кръвта е 2 – 3 часа. Активният метаболит действа 20 часа и се извежда с урината и малко с жлъчния сок.

Според пациенти, около седмия ден от старта на терапията се усещат първите признаци за действие. Около 20 дни са нужни за проявата на осезаем и стабилен резултат.

Колко време се пие Стрезам?

Производителят не указва максимален срок. При изследване на ефикасността на етифоксин е възприета курсова терапия за 42 дни, а синдрома на отмяната е оценяван 1 седмица след края на терапията – на 49-и ден. Това ни дава представа, че обичайният курс на лечение продължава до 4 – 6 седмици.

Откъде да го купим. Цена юни 23

Стрезам е рецептурен препарат, предоставят срещу обикновено (от белия тип) рецепта. Наличен е в аптечните обекти.

Таблетки Стрезам 50 мг

Единствената дозировка на Стрезам е от 50 мг, единствената опаковка – от 60 капсули. Максималната цена в мрежата е 11.53 лв.

 • В Софармаси кутийката Стрезам струва 10.92 лв;
 • При Марешки и Гален не винаги се предлага, проверете в конкретна аптека;
 • В Ремедиум цената на кутийката е 10.73 лв.

Странични ефекти от Стрезам

Препаратът причинява сънливост в началото на приема, поради което през терапията не се шофира и не се управляват механизми. По-често са регистрирани алергични реакции на етифоксин – главно дерматологични. Те отшумяват незабавно при прекратяване на приема.

В българската листовка има по-подробно описание на евентуалните негативи като конюнктивит, артралгия, васкулит, хепатити. Храносмилането понякога реагира с диария.

Зависимост от Стрезам, привикване?

Успокоителният ефект от етифоксин не се съпровожда със свойствените на бензодиазепините странични ефекти.

Стрезам и Демир бозан при тревожност 03

Симптоматика, указваща към Стрезам

Той усилва синтеза на невростероиди, затова не само не намалява, но и повишава концентрацията на внимание и умствените функции. Затова се използва за снижаване на тревожните реакции при пациенти с хронични заболявания на храносмилането и сърдечно-съд. системи.

 • Рискът от лекарствена зависимост и синдром на отмяната се оценява като минимален. Някои източници направо обявяват липсата на зависимост от Стрезам.
Спиране на Стрезам

Спирането на лечението не изисква постепенност. Това прави етифоксин добра алтернатива на реланиум, лоразепам, алпразолам и други бензодиазепити, които пристрастяват и трудно се преустановяват.

 • Води ли до напълняване? Няма такива наблюдения, за напълняване не съобщават и пациенти във форумите;
 • Стрезам и алкохол. Етифоксин усилва въздействието на етанола. По време на терапията не се консумират спиртни питиета, не се приемат дори тинктури и други лекарствени средства с участието на етанол;
 • Паркинсон и Стрезам. Препаратът показва неврофрофични и невропротекторни свойства като регенерация на нервни влакна, съхранение и възстановяване на миелинови обвивки. Изпитван е за приложение при вторични невроденегеративни патологии като Паркинсон;
 • При невроза? Усилва действието на препарати, потискащи ЦНС, в т. число опиоидни аналгетици, барбитурати, сънотворни, невролептици и антихистамини. Това да се има предвид при комбинирането му с препарати при невроза;
 • Стрезам и кръвно налягане. Няма описани взаимодействия при хипертоници.
Дозировка и предозиране

Стандартното дозиране е 3 Х 50 мг или 2 Х 100 мг на денон., което прави 3 Х 1 или 2 Х 2 капсули, общо 3 или 4 броя за денонощието.

Предозирането на Стрезам причинява вялост, прекалена сънливост. Няма специфичен антидот. Лечението се състои в промиване на стомаха с голямо количество вода и провеждане на симптоматично лечение.

Листовка на Стрезам, инструкция

Листовката от производителя – френската BIOCODEX, подробно описва противопоказанията за ползване на препарата, сред които са проблеми с бъбреците и ч. дроб. Непременно вижте при какви прояви е наложително да се спре лечението.

Заместители на Стрезам. Комбинации и аналози

Стрезам® е единствено наименование на етифоксин. Той няма точни аналози.

Стрезам и Демир бозан при тревожност 02

Оригиналният блистер

Заместители са другите противотревожни лекарства, които са от няколко класа (разен механизъм на действие). Най-близки до него са бензодиазепините (самият етифоксин се класифицира в една група с бензодиазепините, макар да има уникална специфика). Разликата е, че стандартните бензодиазепини дават подчертан мощен ефект, но и разширен спектър от негативи.

Стрезам или Грандаксин? Мнения

Грандаксин (тофизопам) е сроден на Стрезам препарат. И двата са от една група – транквиланти, анксиолитици, противотревожни. Действат на рецепторите на „потискащите“ медиатори. Оказват успокояващ, седативен ефект. Отличават се по сила на въздействие и изразеност на успокояващия ефект. Последният се развива бързо, но трае недълго.

Пряко сравнение между етифоксин и тофизопам не е провеждано. Параметрите показват голямо сходство между тях. И при Грандаксин ефектът се развива на 5 – 7-и ден от лечението, максималният ефект се достига към края на 4-та седмица и се съхранява след края средно 1 – 2 седмици.

Стрезам или Атаракс?

Ситуацията с Атаракс (хидроксизин) е аналогична с описаната по-горе. Атаракс е от същия клас препарати, показва сходен ефект и параметри.

Двата анксиолитика са сравнени пряко в нарочно изследване. При него те показват съпоставим клиничен ефект, висока ефективност при широк спектър от психопатологични прояви на разстройство на адаптацията и генерализирано тревожно разстройство.

И двете лекарства намаляват изразеността на психическата тревога. Разлика се открива в скоростта на въздействие. При Стрезам вътрешното напрежение се редуцира към 2-та седмица, а при Атаракс – на третата. Подобрение на поведение се отбелязва в същото съотношение – при Стрезам след 2 седмици прием, при Атаракс – след 3 седмици.

Повече подробности ТУК: Атаракс. Мнения на хора, които са го пили. Пристрастяване. Атаракс за сън и паник атаки. Деанксит по-добър ли е?

Стрезам или Деанксит? Кое е по-силно?

Тези лекарства не са заместители едно на друго, имат различно приложение. Деанксит се изписва при нарушения на възприятията, параноя, фобии, болестен песимизъм, маниакални прояви. Няма ефект върху съня и не успокоява по начина на Стрезам. В този смисъл Деанксит е по-силен, защото се прилага при по-тежки нарушения.

Още нещо интересно ТУК: Колко време може да се пие Деанксит? За какво се използва? Сравнение с Атаракс. След колко време започва да действа?

Алора и Стрезам

Алора е растително успокояващо, което се приема в преходни моменти на тревожност. За изписването му не трябва поставяне на психическа диагноза. Този препарат се ползва и от здрави хора с тежки моменти.

Погледнете и ТУК: Мнения за Алора. Доволни ли сте? Колко дълго се приема и какво лекува?

Комбиниране с антидепресант

Етифоксин е алтернатива на антидепресантите за пациенти, които отказват такова лечение поради страх от негативи и пристрастяване. Антидепресантите работят и при тревожност, така че не е необходимо да бъдат съвместявани с отделен противотревожен препарат.

Стрезам и Сероксат заедно може ли?

При старта на лечението с пароксетин (Сероксат) се препоръчва добавянето на транквилант за купиране на тревожната симптоматика. Стрезам е един от вариантите в доза от 3 Х 1 капсула.

Мнение №2: Как преодолях паник атаките със Стрезам и чай
reneta-raykova-strezam-stresam

Ренета Райкова от Стара Загора

Развих паническо разстройство на 26 години. Провокаторът така и не се намери. За мой късмет отклонението се оказа в лека степен. Кризите ми бяха сравнително редки и не протичаха бурно и продължително. Въпреки това те ме тормозеха, живеех постоянно в очакването на нов срив. Предпочетох да се лекувам.

Започнахме със Стрезам, който се оцени от психиатърът ми като най-щадящо лечение. Бързо се повлиях и самият лекар предложи да тръгнем към прекратяване, а вместо Стрезам да взема натурално успокоително, примерно растителни таблетки или билки.

Доволна съм от този вариант, той проработи при мен. Избрах си чая Демир бозан заради максималната натуралност. Четох хубави отзиви как бързо успокоява и това се показа и при мен. От миналия месец съм само на Демир бозан и не съм имала атака. Смятам, че така и ще продължа.

Ренета Райкова от Стара Загора

Вижте и ТОВА: Антидепресанти без рецепта. Леки антидепресанти и силни успокоителни. Кой е най-изчистеният антидепресант?

ТУК се прави поръчка за Демир бозан, а това са телефоните: 0899 58 28 32, 0897 039 295, на които можете да получите информация!
Rate this post

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Мнения за Стрезам. Какво лекува и как? Странични ефекти

 1. Стрезам сама го спрях, нищо не се получи. За нерви и безсъние ми беше изписан.

 2. Искам да сменя Грандаксин, някой правил ли го е и с какво. В понеделник съм на преглед, но да питам отсега дали е възможно?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *