Клонарекс – за лекарството и за безопасната му употреба

Що за медикамент е Клонарекс; при какви заболявания помага. Може ли да се купи свободно в аптеката? Клонарекс и подобни медикаменти. Съчетават ли се с билки? Може ли да се приема Клонарекс с Демир бозан? Какво да не забравяме, когато се лекуваме с Клонарекс

Клонарекс е медикамент от група бензодиазепини. Негова активна съставка е компонентът клоназепам. Препоръчва се за терапия при епилепсия, като е възможно да се използва при деца и при възрастни. Приемът на този медикамент намалява честотата на острите пристъпи; вторият ефект е намаляване продължителността и интензивността на припадъците.

Ето как можете да се снабдите с Демир бозан (на място или с поръчка за доставка!) Вижте ТУК!

Какво представлява Клонарекс?

Клонарекс е противоепилептично лекарствено средство, производно на бензодиазепин. Има миорелаксиращ и общо седативен ефект, действа сънотворно. Характеристиката на медикамента можем да представим схематично в следната таблица:

Клонарекс – състав Показания Странични ефекти
Клоназепам – активна съставка; микрокристална целулоза, повидон, натриев нишестен гликолат, прежелатинизирано нишесте, колоиден силициев диоксид, магнезиев стеарат, оцветители При епилепсия, независимо от вариантите на проявата й: единични припадъци с различна интензивност; състояния с конвулсии; за понижаване на мускулния тонус; като сънотворно при лечение на психомоторни кризи и др. Негативни реакции на организма: апатия, гадене, раздразнителност. При негативна реакция пациентът се изморява бързо, нарушава се координацията на движенията му. При високи дози – обърканост на съзнанието, ступор, кома; съдов колапс, нарушения на дишането

Медикаментът в България се отпуска с т.н. „зелена рецепта“. Предлага се под формата на таблетки от 0.5 или 2 мг. Освен при епилепсия се прилага при тежко безсъние, като компонент от комплексно лечение на мигрена и главоболие, които са се развили на база нервни или психични заболявания.

Какво лекува?

Клонарекс какво лекува

Медикаментът се набавя със зелена рецепта

Основното приложение на Клонарекс е като средство от първи ред за епилепсия; подходящо е за всяка възраст, включително за кърмачета. Препоръчвано е и при т.н. абсанси или „малки припадъци“, когато засегнатият спира да говори и да се движи за секунди – същевременно не реагира на никакви външни дразнители.

Използва се още при инфантилни спазми или WEST-синдром; при тонично-клонични конвулсии.

 • Клонарекс има доста широко приложение и като медикамент за прояви на сомнамбулизъм, мускулен хипертонус, безсъние – особено при болни с органично поражение на главния мозък. Може да бъде назначен също при психомоторни възбуди, алкохолен абстинентен синдром с тремор, делириум, халюцинации; при панически разстройства.

Как се ползва?

Характерното за този медикамент е плавното натоварване до оптимална ефективна доза. Тома означава, че лечението започва с минимална дневна доза, която постепенно се увеличава под лекарски контрол и в рамките на две до четири седмици се достига до най-подходящата за конкретен пациент.

Според повлияването лекуващият може да препоръча еднократен прием на дневната доза – вечер, преди лягане. Другият вариант е дневната доза да се разпредели за три приема през равни интервали от време. Понякога количеството за деня не може да се раздели на три равни части; тогава най-голямата се оставя за вечерния прием (framar.bg).

При възрастни пациенти и деца над 12 години лечението започва с дневна доза до 1 мг. Нейното нарастване постепенно достига най-често до 4-8 мг на ден или в редки случаи – повече, но не над 20 мг дневно. За пациенти в старческа възраст стартът е с дози, не по-големи от 0.5 мг на ден.

Особено внимание е необходимо при лечението в детска популация. При кърмачета до едногодишна възраст началната дневна доза е 0.25 мг или по-малко, а оптималната до 1 мг дневно. Групата от една до пет години стартира с 0.25 мг или по-малко и може да достигне до 3 мг на ден. За децата на 5-12 години началната доза е до 0.5 мг, а оптималната в диапазона 3-6 мг.

 • Ако по някаква причина пациент пропусне да вземе дозата си навреме, той трябва да изчака времето за следващия прием. Взема се обичайната доза; никога не трябва да се удвоява количеството, за да се компенсира пропуск.
 • При предозиране е необходима медицинска намеса; възможно е да се развият симптоми като сънливост и липса на реакции, отпадналост и замайване, нарушена координация на движенията.
 • Клонарекс е от лекарствата, чийто прием не може да се прекратява изведнъж, рязко. При продължителен прием медикаментът развива зависимост и в споменатия случай пациентът е измъчван от симптоми на отнемане. Става дума за тремор, мускулни болки, главоболие, обилно потене, напрегнатост, безпокойство, раздразнителност, безсъние, емоционална нестабилност, в по-редки случаи – непоносимост към светлина и звуци, към физически контакт, халюцинации и загуба на връзка с действителността, изтръпване и скованост на крайниците.

Прекратяването на приема става плавно, по препоръка на лекуващия и под негов контрол.

Странични ефекти

Активната съставка в Клонарекс – клоназепам, може да стане причина за проява на странични ефекти. Някои от тях са доста сериозни и вероятността от проявата им следва да се предвиди или да се следи за съответните симптоми. Това именно е и причината лечението с този продукт да започва с малки дози и да се преминава към по-високи само ако началните се окажат недостатъчни – като при това пациентът приема продукта спокойно.

 • Ето какви възможни последици има за някои пациенти при терапия с Клонарекс: централната нервна система реагира със сънливост при всеки втори; атаксия при 30%, т.е. приблизително една трета имат проблеми с равновесието и с волевите мускулни движения. За поведенчески нарушения се говори при 25% от лекуваните с този медикамент.

Други отражения върху функциите на централната нервна система са зрителни нарушения, патологични движения на очните ябълки, загуба на гласа, дизартрия, неволеви потрепвания на крайниците, главоболие, тремор, мускулна слабост, вялост и лесна умора, дезориентация, забавени реакции, влошена концентрация на вниманието. Ето още: депресия, обърканост на съзнанието, амнезия, халюцинации, истерия, психози, суицидни опити, агресия, нарушения на съня, нощни кошмари.

странични ефекти на Клонарекс

При лечение с Клонарекс се спазват строго лекарските назначения

 • Реагират необичайно също сърдечно-съдовата система и кръвотворенето: със сърцебиене и отклонения от рода на анемия, левкопения, тромбоцитопения, еозинофилия.

При някои пациенти лекарството провокира ринорея, дихателни затруднения, пресъхване на устата или твърде обилно слюноотделяне; болезненост на венците, гадене, анорексия, запек или диария, гастрит, хепатомегалия. Отбелязвани са и отоци на глезените и лицето, косопад, треска, болки в мускулите, смущения във функциите на отделителната система, промени в либидото.

Засилване на ползите с Демир бозан

За хората, които трябва продължително време да приемат медикаменти от рода на Клонарекс, има значение алтернативата. Т.е. другият начин да се контролира заболяването, като при това се избягват неприятните и понякога опасни странични ефекти от приема на синтетичните хапчета.

Възможно ли е билките, и по-специално билковата композиция Демир бозан да бъдат такава алтернатива? Би било неразумно да се твърди категорично, че билковият чай може да замени медикамента при такива тежки заболявания, каквито са описани по-горе. Не може да се отговори еднозначно и на питането – могат ли да се приемат едновременно медикаментът и Демир бозан.

Честният отговор на подобни питания е – да се направи обстойна консултация с лекуващия. Единствено докторът може да прецени дали Клонарекс е подходящото лекарство за даден пациент; в какви дози и колко продължително трябва да се приема; възможно ли е да се комбинира с Демир бозан.

 • Защо може да се мисли за комбинирана терапия? Билковият продукт в общи линии упражнява ефект, подобен на медикаментозния. Известно е, че това е свързано с неговите съставки: глог, царевична коса, котешка стъпка, великденче, хвощ, блатен тъжник. Комбинирането на тези билки в точно определени пропорции дава на пациента желани резултати, като някои са свързани с възможни симптоми на описаните болести и болестни състояния. Приемът на две-три чаши билков чай в продължение на 1-3 месеца балансира възбудимостта на нервните центрове в мозъка, неутрализира напрежението и подобрява адаптивността към стрес и други външни въздействия, подобрява качеството на съня.

В етапите на ремисия самостоятелният прием на Демир бозан дава допълнителни възможности за поддържане на стабилна нервна система и психика.

Противопоказания

Основно противопоказание за прием на Клонарекс е възможната реакция на свръхчувствителност към клоназепам или към друга съставка на медикамента, а и към други бензодиазепини.

Демир бозан и противопоказания на Клонарекс

Как се съчетават хапчетата и билките?

Този медикамент не се назначава, ако пациентът страда от закритоъгълна глаукома, миастения или мускулна слабост, потискане на дихателния център, дихателна недостатъчност, чернодробна или бъбречна недостатъчност.

Медикаментът не се препоръчва на деца или подрастващи под 18 години, ако страдат от паническо разстройство.

Допуска се прилагане в ограничени параметри след обстойна преценка за възможния риск, когато пациентът има откритоъгълна глаукома, хронична дихателна недостатъчност, алкохолизъм, лекарствена зависимост, заболявания на бъбреците и черния дроб.

Особен случай е прилагането на медикамента при бременност и кърмене. При бременност и при раждане Клонарекс може да се приложи като крайна мярка, под контрол и само ако очакваният ефект от лечението превишава потенциалния риск за плода.

Какво се случва с жените, които са приемали медикамента преди да забременеят? Спирането му непосредствено преди зачатие или по време на бременността се допуска само в случаите, когато епилептичните припадъци са редки, слаби. Или ако опасността

Има данни, че приемът на антиконвулсанти от бременни епилептички увеличава риска от вродени пороци у децата им.

Колкото до кърменето – докато то трае, Клонарекс не бива да се взема.

Заместители и аналози

Клонарекс може да бъде заменен при различни обстоятелства от други медикаменти с аналогично или сходно въздействие. На първо място може да се спомене Клоназепам, водещ представител на група бензодиазепини и базова съставка на Клонарекс. Ето още кои медикаменти от същата група имат сходни въздействия:

 • Диазепам – като част от комплексна терапия при някои форми на епилепсия; при тревожни разстройства, неврози и безсъние, синдром на неспокойните крака, мускулни спазми; активна съставка диазепам;
 • Алпразолам – популярен медикамент при тревожност и състояния с паник атаки;
 • Бротизолам – този медикамент има противогърчов ефект; прилага се при лечение на безсъние на нервно-психична основа;
 • Мидазолам и Нордазепан – антиконвулсанти, продукти със седативен и миорелаксиращ ефект.

Част от бензодиазепините се използват и при пациенти, които не страдат от епилепсия, но имат проблеми със съня, мускулни спазми, състояния на тревожност и депресии. Решението – кой продукт да бъде избран, е индивидуално за всеки пациент и се взема от лекуващия.

Едно от лекарствата, дълго време прилагано при лечението на епилепсия, е Ривотрил. Около вноса му имаше преди време доста напрежения, тъй като се разви ситуация на дефицит и след време като заместител на ривотрил бе лансиран Клонарекс.

Мнения, отзиви и форум. Хора, ползвали Клонарекс и Демир бозан

Клонарекс ме спасява, Демир бозан помага

Силвия Велева, търговски консултант: „Лекувах се доста време с Ривотрил, след това се наложи да мина на Клонарекс. Няма да описвам някои проблеми, свързани с прехода към новия медикамент. Приемам хапчетата по схема, както лекарят ми е препоръчал. Правя почивки и тогава се зареждам с Демир бозан. Имам усещането, че от билковия чай укрепвам и не е трудно да се поддържам без пристъпи.“

Дали ще мога да се справя само с билки?

Ваня Станоева, шивачка: „Налага се да започна лечение с Клонарекс, не искам да разказвам какъв проблем имам. Страхувам се, предупредиха ме за странични ефекти и се интересувах дали не може да се отложи лечението с хапчета. Имам надежда, че ще мога да се справя с билки. Има добри отзиви за Демир бозан, трябва да попитам още някой сериозен човек, специалист – дали не е възможно да се лекувам само с чая. Когато моят лекар ми изписа Клонарекс каза, че от него ще се чувствам добре и че не трябва да се занимавам с билки. Дали е така?“

Демир бозан и Клонарекс: търся баланса!

Велизар Любенов, санитарен инспектор: „Вземам Клонарекс по схема; налага се да следя схемата внимателно, вземам хапчетата навреме и редовно, но това продължава от доста време и ме изморява. Всъщност нямам избор; с лекарството здравето ми е под контрол и не ми се случват изненади. Малко е трудно когато дойде време за пауза; трябва да прекъсвам периодично. Правя го по правилата, постепенно, но след това около седмица не съм съвсем добре. Точно тогава Демир бозан ми помага да се поддържам, така балансирам.“

Още информация и източници на английски: Колко време стои Клонарекс в организма? Дозировка на Клонарекс. Странични ефекти на Клонарекс и клоназепам.

Пишете в нашия форум и вие – за Клонарекс и за възможността да подобрим лечението с Демир бозан! Споделете ТУК: какъв е опитът ви с този медикамент, налагало ли се е да вземате друго лекарство за същия проблем, сравнявате ли ги?

ТУК се прави поръчка за Демир бозан, а това са телефоните: 0899 58 28 32, 0897 039 295, на които можете да получите информация!

Enjoyed this post? Share it!

 

5 коментара по “Клонарекс – за лекарството и за безопасната му употреба

 1. Демир бозан не може да замени лекарството, особено при тежки диагнози. Не си правете опити, не спирайте хапчетата, самодейци! От такива опити нещата само ще се влошат, повярвайте!

 2. Много ясно се казва, че билките като Демир бозан допълват лечението и помощта им може да се почувства ако заболяването е в лека форма. Въпросът е това да става със знанието на лекуващия, грамотно, тогава има смисъл.

 3. Аз пия Демир бозан непрекъснато, а хапчета се старая да отбягвам.Може проблемът ми да не е толкова сериозен, от време на време „изключвам“ за секунди и колегите го забелязват. Дали все пак да не ида на лекар? Чета тук, че може с лекарство като Клонарекс да се спася завинаги.

 4. Клонарекс е пълен боклук, не го пийте! Ще ви съсипе! Аз го пих две години и съм половин човек. И сега реших да го спра каквото и да ми струва. Каквото и да става, не го пийте, ще се влошите 10 000 пъти повече!

 5. някой със сънна апнея вземал ли е клонарекс и как се е чувствал

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *