Мнения за Сперидан 1 мг. Колко време се пие?

Колко време се пие Сперидан, таблетки от 1 мг и 2 мг? Мнения, действие, странични ефекти. Спиране и заместители на Рисперидон. Кога започва да действа?

Сперидан е лекарство с респеридон.

Ето как можете да се снабдите с Демир бозан (на място или с поръчка за доставка!) Вижте ТУК!

Рисперидон е медикамент, изписван при агресия, маниакалност, разстройства на поведението с възбуда и настъпателност. Ползва се при шизофрения, Алцхаймер, деменция, шизоафективно, биполярно и други разстройства. Приема се вътрешно.

Действие на рисперидон
Параметър Характеристика
Макс. концентрираност от една доза след 1 – 2 часа
Т ½ полуизвеждане 3 часа
Равновесна концентрираност на рисперидон достига за 1 ден
Равновесна на метаболита 9-хидрокси рисперидон след 4 – 5 дни
Активна антипсихотична фракция Действа 24 часа
Пълна проява на ефекта след 3 – 4 седмици
Абсолютна биодостъпност 70%
Ефикасно усвояване не зависи от храната

Мнения за Сперидан от БГ Мама и др.

Изписва се при хиперактивни деца с агресивни прояви, като цитираната в БГ-мама дозировка е еднократно по ¼ таблетка. Друга майка от опит при сина си съобщава, че и ½ таблетка е незначителна доза и няма да даде желаният ефект срещу ярки кризи с агресия.

В Белгия много деца пият респеридон, за да са концентрирани, дисциплинирани и да учат, споделя участничка в темата.

Имаше ефект, но синът ми много напълня от Сперидан, пише друга потребителка. Таблетката е давана на 7-год. дете с аутизъм, без агресия. Описаните случаи са дотолкова сериозни, че рядко се проявява безпокойство от страничните ефекти. Родителите търсят просто лекарство, което да успокои пациента и да осигури известна нормалност в живота.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Сперидан, оставете и своя ценен отзив или попитайте ТУК, в нашия форум с коментари!

Действие на Сперидан. Какво лекува Рисперидон?

Рисперидон (респективно продукта с търговско име Сперидан) е антипсихотик за краткотрайно лечение. С него се овладяват свръхактивност, агресия и прояви с опасност от самонараняване при няколко диагнози.

Парусан против косопад 5

Агресия, хиперактивност, гняв, прекомерна раздразнителност като болестни, хиперболизирани прояви са показание за предписване на рисперидон

Предпочита се за психотични симптоми с преобладаване на халюцинации и бълнуване.

 • При шизофрения и подозрителност Сперидан успокоява възприятията и овладява негативния емоционален фон. Изписва се при обостряния, когато се повиши объркването на пациента;
 • При биполярно разстройство и мания, когато се установяват силен пик на емоциите – ярко вълнение, въодушевление, ентусиазираност и свръхактивност. Манийните епизоди са част от биполярното афективно разстройство.
 • При деменция и Алцхаймер, когато се забелязва склонност към нападение над себе си и околните с риск от нараняване. Комбинира се с нелекарствени подходи.
 • При агресия у деца и юноши, провокирани от аутизъм, разстройства на поведението и интелектуално неразвити деца над 5-год. възраст. Използва се за снижаване на раздразнителността и автоагресията.
 • При страхова невроза рисперидон намира приложение ограничено, при наличието на тревожно-фобийни нарушения. По-бързо купира панически атаки, отколкото пароксетин.
Кога започна да действа Сперидан?

Сперидан радва с бързо действие. Той дава ефект в рамките на 1 – 3 часа от изпиване на дозата. При редовен прием се постига равновесна концентрираност с траен ефект, като това се случва в рамките на 3 – 5 дни.

Колко време се пие Сперидан?

Сперидан и всички лекарства с респеридон се приемат само за кратко, до овладяване на пиковата симптоматика. Максимумът, фиксиран от производителя, е 6 седмици.

Дозировка и предозиране. Зависимост?

Дозирането е пряко зависимо от диагнозата.

 • Шизофрения – първи ден 2 мг, втори ден 4 мг, средна доза 4 – 6 мг, съобразени индивидуално. Пие се на 1 – 2 приема. В старческа възраст – от 2 Х 0.5 мг до 2 Х 1 – 2 мг. Деца не се лекуват за шизофрения с този медикамент.
 • Мания – начална доза 1 Х 2 мг и корекция според въздействието. Обичайна дозировка 1 Х 1 – 6 мг. В старческа възраст – от 2 Х 0.5 мг до 2 Х 1 – 2 мг. Деца не се лекуват за мания с този медикамент.
 • Агресия поради деменция при Алцхаймер – начално 2 Х 0.25 мг и по-нататъшна корекция. Обичайна средна доза 2 Х 1 мг, максимум 6 седмици.
 • Поведенчески разстройства под 18 години – дозата се разчита по теглото, като границата е 50 кг. Под нея началната доза е 1 Х 0.25 мг и възможност за повишаване с по 0.25 мг през ден. Поддържаща доза 1 Х 0.25 – 0.75 мг. Да пациенти над 50 кг важат същите условия при удвоени дози. Минимална възраст за лечение със Сперидан – 5 години.

Цена и откъде се купува?

Медикаментът е рецептурен, без специален режим. При определени условия НЗОК заплаща напълно най-малката концентрация и частично – останалите.

Демир бозан Сперидан 03

Актуалната опаковка (вляво); другата кутия вече е свалена от производство

Произвежда се от Тева (Актавис) в четири концентрации – от 1 до 4 мг.

 • Сперидан 1 мг – кутия с 30 броя струва 3.98 лв в Софармаси, 4.42 лв във Фрамар;
 • Сперидан 2 мг – кутия с 30 броя струва 8.12 лв в Софармаси, 8.78 лв във Фрамар. Доплащане по НЗОК – 1.92 лв;
 • Сперидан 3 мг – кутия с 30 броя струва 12.65 лв в Софармаси, 12.84 лв във Фрамар. Доплащане по НЗОК – 2.56 лв;
 • Сперидан 4 мг – кутия с 30 броя струва 16.70 лв в Софармаси, 17.12 лв във Фрамар. Доплащане по НЗОК – 3.41 лв.

Странични ефекти от Сперидан, рискове

Рискове, изискващи спешно медиц. помощ:

 • Подуване, болезненост и зачервяване на краката, говорещи за формиране на тромби; възможно затрудняване на дишането и болка в гърдите при придвижване на тромба;
 • Внезапна промяна на психическото състояние, изтръпване на лице и крайници, слабост и други признаци на инсулт при лечение на деменция;
 • Мускулна треска или скованост, съчетани с изпотяване, нарушение на съзнанието;
 • Продължителна и болезнена ерекция;
 • Неволеви ритмични движения на език, уста, лице (прекратяване на респеридон);
 • Тежък алергичен отпор на лекарството с прояви като треска, подуване, задушаване, конжи сърбежи и обриви, срив на кръвното.

Отделно са описани и нежелателни ефекти, съпътстващи лечение със Сперидан:

 • Над 10% от болните: безсъние, паркинсонизъм, сънливост, главоболие;
 • 1 – 10 % от болните: инфектирания на УНГ-органите, проблеми поради висок пролактин, напълняване, изменение на апетита, депресивност, тревога, безпокойствие, дистония, замайване, дискинезия или тремор и др.
Противопоказания на Сперидан

Абсолютно противопоказание за Сперидан е проява на свръхчувствителност към рисперидон.

Дозата и схемата на прием могат да се модифицират поради наличие на съпъстващи заболявания като:

 • Проблеми със сърцето като аритмии, ниско кр. налягане (Сперидан понижава);
 • Проблеми със съдовете на мозъка, предразположение към инсулт, високо кр. налягане;
 • Минали епизоди на сковаване на мускулите и неволеви движения на лицето;
 • Болести като Паркинсон, диабет, епилепсия, болни бъбреци и ч. дроб, зависим от пролактин тумор и др.
Спиране на Сперидан

При внезапно спиране на рисперидон или рязко снижаване на дозата от тази, с която пациентът е привикнал, се проявява синдром на отмяната. Състоянието се изразява във вегетативни и централни разстройства като гадене, завишено изпотяване, повръщане, безсъние, остри психози.

Плавното снижаване се планира според приеманите дози и срока на терапия. Примерна схема е редукция с по ¼ таблетка веднъж седмично.

Още нещо интересно ТУК: Социална фобия. Лечение и лекарства за социална тревожност. Тест за социофобия.

Заместители, аналози и съчетания на Рисперидон

По-рано Тева е произвеждала медикамента Рисперидони, точен аналог в същите дозировки като Сперидан. Сега препаратът не се предлага.

Демир бозан Сперидан 01

По-рано е имало голямо разнообразие от лекарства с рисперидон

Компанията Сандоз произвежда рисперидон под името Рисполукс в същите дозировки от 1 до 4 мг. И този медикамент сега не е наличен.

Компанията  JANSSEN – CILAG е участвала на този пазар с рисперидон под името Рисполепт. Освен четирите дозировки на хапчета, той е произвеждал и разтвор – течна форма. И този медикамент не се продава сега.

Компанията KRKA е била на пазара с Торендо, също неналичен.

Наличен аналог на Сперидан е Рисар на Алкалоид. Има го по 1 мг и 2 мг, дозировката от 3 мг не е налична. Друг наличен аналог е Медориспер на кипърската Medochemie. Има го по 1 мг и 2 мг, не е наличен в доза 3 мг и 4 мг.

Арипипразол

Ариприпразол на Акорд и Експлемед ТБ са атипични антипсихотици с активната съставка ариприпразол.

Като рисперидон, и този активен агент е предпочитан при халюциниране и тежка раздразнителност. Много от показанията на Арипипразол са идентични на тези на Сперидон.

За разлика от Сперидон, този ариприпразол е за по-големи деца – само над 15 г.

Халоперидол

Халоперидол е представител на типичните антипсихотици. Тези препарати са от първо поколение. Тяхна особеност е, че причиняват двигателни странични ефекти. Те са свързани с начина, по който препаратите взаимодействат с допамин.

 • Показания за Халоперидол са разстройства, които влияят на поведението, мисленето и чувстването на пациентите.
Оланзапин

Оланзапин е атипичен невролептик, структурно подобен на клозапин. Той е високо ефективен при продуктивни и вторични негативни симптоми и превъзхожда халоперидол със способността си да доведе до пълно подобрение на състоянието.

 • Препаратът работи при първични симптоми на шизофрения. Най-честите му негативни ефекти са напълняване и потискане на психиката.

Произвежда се под оригиналното име или като Зипрекса, Алонзап, Лазапикс на таблетки и разтвор.

Чай Демир бозан в леки случаи

Сперизан Демир бозан 02

Билковият микс Демир бозан е растителна алтернатива на визираните тук препарати. Той намира приложение при леки форми на отклонения и за профилактиране на пристъпи. Добре се съчетава с химически лекарства и допринася за използването им в ниска доза. Снижаването на дозата винаги води до редукция на страничните ефекти.

Въпреки че е билков, Демир бозан е доказал ефекта си при тежки диагнози като шизофрения с прояви на халюцинации, бълнуване и при мании. Най-адекватен е при разновидностите психически разстройства, особено паническо, фобийно, биполярно, генерализирано.

Конкретен ефект от Демир бозан при превъзбуда (двигателна и психическа), повишена емоционалност, крайни прояви на неспокойствие като агресия, гняв и др.: билките успокояват трайно, ако се приемат в постоянен порядък през 8 часа.

Още по темата ТУК: Истории на хора, излекували се от тревожно разстройство и натрапчиви мисли. Обсесивно компулсивно разстройство.

Кветиапин

Кветиапин е атипичен антипсихотик, подобен на оланзапин и клозапин. Използва се при остри стадии на позитивни и негативни симптоми, подобно на „класическите“ невролептици.

Произвежда се под оригиналното име или като Кветикон на обикновени и SR таблетки.

Палиперидон

Палиперидон е атипичен антипсихотик, подобен на Сперидан. Той е метаболит на рисперидон, разработен от компанията Янсен. Произвежда се на инжекционна суспензия. Неговата цена е подчертано по-висока от дотук визираните препарати. Например Флакон Ксеплион струва 415 лв. Включва се в лечебната схема, след като пациентът е стабилизиран с палиперидон или рисперидон.

Вижте и ТОВА: Билкови хапчета за страхова невроза и за депресия. Мнения за Ремостабил. Лечение на ОКР с билки.

Видео: Какво е шизофрения, алтернативен поглед към заболяването извън класическата медицина.

ТУК се прави поръчка за Демир бозан, а това са телефоните: 0899 58 28 32, 0897 039 295, на които можете да получите информация!
Rate this post

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *