Социална тревожност: симптоми. Как се лекува с психотерапия и билки

Социална тревожност = социофобия = тревога в присъствие на други хора. Ще ви разкажа за това разстройство с минимум теория и с повече практически примери и разяснения.

Още в текста: Какво представлява социалната тревожност и как да се избавим от нея с психологически техники и билки. Истории на хора, които са се справили

Ето как можете да се снабдите с Демир бозан (на място или с поръчка за доставка!) Вижте ТУК!

Страдащите от социална фобия са изключително плахи, срамежливи. Боят се от критика и негативни оценки. Когато попаднат във важни ситуации, моментално ги обладава интензивен страх и тревога. Не е изключен пристъп на паника. После се самоанализират, защото се боят, че са били възприети и оценени негативно.

как изглежда социална фобия
избягват плашещи ситуации придържат се към познати ситуации
общуват без проблем в позната среда избягват стресови ситуации, което ги води до социална изолация, депресия и болести
интензивен страх от осъждане, унижение внимават да не ядосат или раздразнят някого
проблеми с връстници, съученици, колеги, познати предпочитат да се затворят в себе си, за да ги избегнат
разстройството пречи за кариера, професионални успехи избягват отговорни длъжности и постове
предпочитат работа с ограничена социална комуникация проблеми с противоположния пол, трудно се сприятеляват, не създават дълбоки отношения
държат се неуверено, не изразяват емоциите си, не са открити създават впечатление, че не са интересни и често ги отхвърлят

Симптоми и прояви на социалната фобия

Три основни категории симптоми за това разстройство

 1. Физически симптоми: учестено сърцебиене, виене на свят, проблеми със стомаха, зачервяване, потене, треперене и сухота в устата;
 2. Емоционални симптоми: панически атаки, нервозност, високо ниво на тревога и страх;
 3. Поведенчески симптоми: опит да се избегнат ситуации, заставане в център на внимание, отказ от действия поради притеснение, изолация, напускане на университет или работа.

Водещото винаги е тревога в присъствие на други хора – „какво ще помислят за мен“. Примерни ситуации, които обясняват проявите на тази тревожност, даваме в

Таблица

примерни прояви на социална тревожност
не съм доволен от обслужването но никога няма да кажа
избягвам шумни компании и събирания имам ограничен кръг от приятели
избягвам разговор с непознати предпочитам работа без общуване
трудно ми е да поддържам разговор чувствам се неудобно, напрегнат
предпочитам уединението и тихите компании защото се боя от отхвърляне, че няма да се харесам
желая да съм център на внимание но го избягвам поради страх от негативна оценка

Когато тревожността достигне критична точка и всяко общуване предизвиква страх и избягване – това вече силно нарушава качеството на живот на личността. Диагностицираме тревожно разстройство – социофобия.

Причини за социална фобия

Социофобията се заражда в училищните години. Обичайно причините са сложен конгломерат от фактори, най-честите сред които са:

Причини за социална тревожност
Наследственост в по-възрастното поколение има представители с повишена тревожност. Свързано е повече с копиране на поведението, отколкото с генетика
Темперамент чувствителните, емоционалните и раними са по-отворени за социална фобия. Свързано е със специфика на нервната с-ма
Възпитание Прекалена грижа (хиперпротекция) е провокатор №1
Негативен опит семейни конфликти, унижение, отхвърляне от съучениците, конфузни ситуации пред публика, сексуални травми, изплашване
Физически причини заекване, външни дефекти като белези, грозни брадавици и др., ДЦП, ограничени физ. възможности, когнитивни нарушения, наднормено тегло

Ролята на билките (Демир бозан)

Традиционната медицина лекува тревожните разстройства с бензодиазепини, бета-блокери, транквилизатори и антидепресанти.

Ксанакс, Атаракс или Лексотан? Проблеми, мнения странични ефекти на Xanax

Природата дава по-меки и щадящи алтернативи. Използването им е разумно и обосновано, особено при липсата на изразено влечение към смъртта. Има множество билки, които успокояват трайно и в дълбочина. Други са ефективни спрямо физическите и вегетативните симптоми като сърцебиене и потене.

Най-добри в тези случаи са сборовете, защото проявите при тревожните разстройства са разнообразни. Пример за качествен и точно премерен сбор е Демир бозан – микс от 6 билки, които повлияват тревожните прояви във всичките им измерения. По-долу ще разкажем повече за чай Демир бозан.

ТУК: Мнения за успокояващи билки, включително Демир бозан и разкази на пациенти.

Ето и един разказ, който получихме след допитване във ФБ групата ни „Живот и здраве“. Дамата ни прати сравнително подробната си история заедно със своя снимка:

Разказ №1:Как се излекувах от социална тревожност
Социална тревожност, социофобия

Мария Щерева, Сливен

За 5 г. скъсах връзка с приятелите си. Разведох се, без жал си смених професията. В новата среда не намерих общ език с колегите. Постепенно се затворих до степен да няма с кого да изляза. Но и нещо ме спираше да търся хора.

Не предполагах, че съм развила психическо разстройство от типа социална тревожност. Научих случайно, пак късмет. Поръчах си билките Демир бозан, защото прочетох, че помагат точно за моето състояние. Помогнаха ми незабелязано. Не бързо, но категорично. Постепенно възстановявам контактите си, започнах да се срещам с един човек.

Тези билки са прекрасни, те промениха тъжното ми съществуване!

Мария Щерева, Сливен

Още мнения – по-долу!

Ситуации, в които може да се прояви

За жалост съвременното ежедневие е стресиращо и предизвикателно за личността. То често предоставя ситуации, които активират социална тревожност. Ето някои рискови моменти, без да сме изчерпателни:

 • Публично представяне, поява пред публика – изпитване на дъската, рецитиране, изнасяне на лекция, доклад, представяне пред аудитория и др.;
 • Влизане в стая (компания, аудитория), където вече е създадена среда, атмосфера, води се разговор, хората имат предистория, предишни отношения;
 • Среща или запознанство с непознати хора;
 • Среща или запознанство с лица от противоположния пол;
 • Посещение на публични, социални мероприятия (купон, ресторант, нощен клуб, концерт);
 • Хранене в присъствие на хора;
 • Извършване на някаква дейност под наблюдението на други хора;
 • Явяване на изпит, проверка, представяне;
 • Приемане на гости;
 • Предстоящ разговор по телефона;
 • Избягване на посещения на обществени тоалетни;
 • Избягване на използването на обществен транспорт;
 • Контакт с лица с по-високо социално положение (учител, началник, чиновник);
 • Контакт с органи на властта  – съд, полиция и др.

Защо социалната фобия е опасна

Социалната тревожност ограбва живота на човека, нанася му значими щети.

Отнема възможността за:

 • Отстояване на своята гледна точка, мнение, желания;
 • Свободно изказване;
 • Запитване за подробности, уточняване на маршрут, среща и пр.;
 • Връщане на негодна или нежелана стока в магазина;
 • Подаване на жалба, отстояване на права.

Заради социална тревожност някои хора се стесняват да попитат за тоалетната и не смеят да изразят свое желание, когато са на чуждо място.

Вегетативни и емоционални прояви

 • Избягване на зрителен контакт;
 • Зачервяване на лицето;
 • Сухота в устата;
 • Сълзливост, плачливост;
 • Повишено потене;
 • Тремор на ръцете;
 • Проблеми с координацията, с плавното движение на тялото и сръчността;
 • Нервни тикове;
 • Усещане сякаш главата е празна;
 • Треперене на тялото като втрисане;
 • Треперене на гласа и трудно изразяване;
 • Чувство за заседнал залък в гърлото;
 • Треперене на устните;
 • Ускорено сърцебиене;
 • Затруднено или ускорено дишане;
 • Чувство за горещина или студ;
 • Свиване на корема и/ или гадене;
 • Мускулно напрежение;
 • Главоболие.

Всички тези физически прояви виждаме само в тревожни ситуации, при общуване с непознати или важни хора. Общуването с роднини, приятели и много добре познати хора не предизвикват нито една от описаните прояви. Пациентът е спокоен и изглежда здрав.

Разлика с другите разстройства

Социалната тревожност може да се оприличи на други психологически разстройства и фобии, но тя има свои характерни черти и би могла да бъде разграничена.

Главният различаващ белег е, че само при тази фобия (социалната) съществува страх от негативна оценка или осъждане, от унижение и опозоряване.

Депресия

Три ключови фактори имаме при депресията – снижено настроение, забавено мислене и намалена двигателна активност. Също се наблюдава загубена способност да се получава удоволствие от обикновени неща. И болният от депресия избягва социални контакти, но защото те не му доставят удоволствие, а не защото се страхува от тях.

Алкохолна зависимост

Определени хора пият, за да се подкрепят. Алкохолът е временна панацея, помощно средство. Различаваме алкохолизъм от социална фобия по първичния момент. Ако симптомите на социална фобия са се появили по-късно, то имаме случай на алкохолна зависимост. И обратното – ако злоупотребата следва прояви на фобия, тогава първична е тя, а алкохолът е търсене на успокоение.

Агорафобия
Социална тревожност, социофобия

Тези разстройства са доста сходни

При тази фобия възникват панически атаки или се губи контрол в ситуации, които не могат да бъдат избегнати. Болните от агорафобия въобще не се вълнуват от това какво мислят за тях другите.

Коморбидност

Представлява едновременно присъствие на 2 или повече заболявания, които се допълват. Например пациентът е алкохолик и има съпътстващо разстройство – депресия. Получават се алкохолизъм, коморбиден с депресия.

Социалната фобия понякога се допълва от депресия, паническо разстройство, от различни фобии, алкохолизъм, наркозависимост, хранителни разстройства. Ниската самооценка винаги съпътства социалното тревожно разстройство.

При социалните фобии има повишена склонност към самоубийство, особено при депресиите. Но ако се комбинират две разстройства, рискът се повишава 5 пъти.

Човек със социална фобия е в постоянен стрес, което винаги се отразява на здравето му. Почти сигурна е появата на психосоматични прояви, провокирани от стреса и перманентните тревожни преживявания.

Психосоматика

 • Периодично или често завиване на свят;
 • Бързо настъпване на умора и слабост;
 • Обща слабост като постоянно състояние;
 • Проблеми със сърцето;
 • Проблеми с кръвното налягане;
 • Повишена склонност към инфекции;
 • Болести на стомах и червата;
 • Бронхиална астма;
 • Диабет;
 • Ревматоиден артрит;
 • Злокачествени образувания (рак) и др.

Ролята на психиатъра и психотерапевта

Психиатрите основно изписват лекарствени препарати. Психотерапевтите и клиничните психолози прилагат психологически техники.

Справяне със социална тревожност

Засечено е, че има 50% вероятност от рецидив след лекарствено лечение. Дори при продължителни курсове от над 6 мес. Всеки е в правото си да избере свой начин – медикаменти, билки, психотерапия или комбинации от трите.

[ms_alert icon=“fa-ambulance“ background_color=“#ededbd“ text_color=“#dd3333″ border_width=“1″ border_radius=“24″ box_shadow=“yes“ dismissable=“yes“ class=““ id=““]Източници: Симптоми и лечение на социална тревожност; * Социалната тревожност – нещо повече от срамежливост; * Как се лекува социалното тревожно разстройство?[/ms_alert]

Когнитивно-поведенческа терапия

Класическата медицина я приема за метод с най-голяма ефективност. Работи се в дълбочина с мислите (когнитивната сфера) и съответно с поведението. На втори етап пациентът въвежда новия опит в практиката (поведенческа сфера).

Психологията работи с понятия като грешки в мисленето, дисфункционални мисли, неверни убеждения (когнитивна сфера). Те причиняват всички трудности и дискомфортни усещания у човека със социална фобия.

Пациентът и психотерапевтът заедно проработват погрешните убеждения, неутрализират ги, изработват ново поведение и го фиксират в практиката. Това дава достатъчно ефективен резултат.

Групова психотерапия

Поставят е на второ място по ефективност. На груповите сеанси се събират 8 до 15 души, всеки със собствени проблеми и преживявания. Споделянето на опита помага. Групата се води от психотерапевт, който управлява процесите. Обичайно груповата работа е в рамките на 1.5 до 3 ч.

Плюсове на груповата терапия са наличие на разбиране и поддръжка, развиване на комуникативните навици и социалните умения, разширяване на кръга на общуване.

Социални навици

Човекът със социална фобия има ограничен кръг на общуване. Част от лечението е разширяване на подобряване на комуникационните навици с помощта на практика. Ефективно е постъпването в клуб по интереси, общество на единомишленици.

Други полезни дейности са: занимания по танци, курсове по чужд език, театрален кръжок, курс по ораторско изкуство.

Същественото е пациентът да търси социална активност, да излиза и да се среща с хора.

Някои предпочитат да се отпускат с успокоителни като Лексотан. ТУК: повече за лекарството. 

Лечение с помощта на билки

Всички успокоителни и отпускащи билки са показани при социалната тревожност. Успешно се взимат и в моменти на криза, и профилактично – за предотвратяване и снижаване на нивото на тревожност. Помагат познатите ни мента, маточина, глог, хвощ, валериана, риган, лайка, лавандула и др.

По-специфични билки са: ваниловата орхидея, която се изписва при хронична сънливост, както и при психически и нервни патологии; коридалис седира подобно на морфина, но се прилага само под наблюдение на лекар; вранско око помага при нервни болки, потене, главоболие, сърцебиене. Тези три растения се препоръчват при тревожни разстройства, но те са специфични, трудно се доставят и не са напълно безопасни.

По-ефективен от първата група и по-разумен и безопасен от втората група билки е сборът Демир бозан, лекуващ психически разстройства и фобии.

Как действа Демир бозан?

Билковият микс има изразено успокояващо действие. Но той не е просто успокоително, а лечебен сбор, който отпуска нервите и ги лекува. Намалява общото ниво на тревожност, подобрява съня, тонизира и придава енергичност.

Най-голямата ценност на Демир бозан е, че профилактира стреса и щетите, които нанася. По този начин се намалява риска от задълбочаване на фобията. Миксът директно лекува познатите фобийни състояния. Едновременно с това пречиства кръвта, подобрява храненето на мозъка и оттам когнитивните способности.

Билките в чая са лечебни за всички вегетативни и соматични прояви на тревожното разстройство. Те предотвратяват появата им, а при криза намаляват нивото на изразеност. Това касае потенето, безсънието, болката на нервна основа, сърцебиене, виене на свят и др. подобни прояви.

За качеството на билките разказват благодарни пациенти. Ето някои разкази, които прочетохме в интернет и помолихме авторите им да ни ги предоставят със своя снимка.

Хора, ползвали лекарства, психотерапия и Демир бозан

Комбинирах билки и лекарства
Социална тревожност, социофобия

Лазар Михайлов, Русе

Известни са вицовете за програмисти. Някак се приема за нормално програмистът да си стои пред монитора и да отказва общуване. Майка ми не мислеше така. Тя първа надуши, че нещо ми има. Не спря да рови, ръчка и разпитва, докато не ми постави диагноза. Малко е смешно, нали, мама да поставя диагнози. Но психологът я потвърди – социална фобия.

Писаха ми хапчета, от които се скапах повече. Майка ми пак се намеси. Настоя да прибавя билки. Купи аптечен чай Демир бозан. Пия го от половин година и виждам сериозни резултати. Бързо се подобрявам, вече нямам тревожни кризи. Мисля, че ще стане работата.

Лазар Михайлов, Русе

Имам подобрение, започнах работа
Социална тревожност, социофобия

Клара Ангелова, Първомай

През 2018 г. останах без работа. Четири пъти ме уволняваха, два пъти напуснах. По това лекарят се насочи какво ми е и ме прати на обследване. Оказа се трудности при общуването, заради които не можех да се интегрирам и задържа в колектив. Въобще ми беше невъзможно да работя в екип.

Започнах лечение с медикаменти и имах голям прогрес. Истински тласък ми дадоха билките Демир бозан. С тяхна помощ ми светна пред очите. Около 2  месеца след началото на лечението с чая започнах нова работа. Засега се задържам и няма сериозни проблеми. Лечението ми продължава, но знам, че съм на прав път.

Клара Ангелова, Първомай

Мнения, отзиви и форум: какви са проявите на социална тревожност при вас? На какво ви пречи болестта? Как я преодолявате? Използвате ли билки и какви? Пишете ни и вие в нашия форум за социална тревожност ТУК!

Видео: Орлин Баев, психотерапевт, по темата

ТУК се прави поръчка за Демир бозан, а това са телефоните: 0899 58 28 32, 0898/543 752, на които можете да получите информация!

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Социална тревожност: симптоми. Как се лекува с психотерапия и билки

 1. Нямам приятелки и близки хора освен семейството. Живея затворено, трудно е да говоря с хората. Не знам за какво. Помогнете ми!

 2. Имам навика да пия успокоителен чай сутрин, преди работа и задължително вечерта, щом се прибера, за да отпусна от деня. Вечер съм сам вкъщи, не излизам, но така ми е по-спокойно.

 3. Чувал съм хубави неща за билките при тревожни разстройства, ако се съчетават с психотерапия, особено групова. Мисля да изпробвам тази комбинация, вие как мислите?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *