Социална фобия, лечение. Лекарства за социална тревожност

Какви лекарства изписват при социална тревожност. Лечение. Излекувах се от социална фобия (социофобия).

Страдащите от социална фобия са изключително плахи, срамежливи. Боят се от критика и негативни оценки. Когато попаднат във важни ситуации, ги обладава интензивна тревога, която стига до пристъп на паника. Боят се, че са възприети и оценени негативно.

Ето как можете да се снабдите с Демир бозан (на място или с поръчка за доставка!) Вижте ТУК!

Още наименования: социофобия, социално тревожно разстройство. С този термин се работи едва от 60-70 г. Преди това не е било познато. Днес засяга 13% от населението на планетата. Среща се в развити страни с висок стандарт. Не се среща в държави със силен колективизъм, където не се отделя внимание на отделната личност.

Психотерапия на социална тревожност

Социалната тревожност е лечима. Като най-ефективен подход се възприема комбинацията от медикаменти с психотерапия. Лекарствата премахват вегетативната симптоматика, а психотерапията работи с причините за страха.

излекувах се от тревожно разстройство

Поведенческата терапия по-често се прилага в малки групи от 6 – 12 човека

Водещ метод е поведенческа терапия. Използват се и други методи, включително хипноза.

Психолог, психиатър или психотерапевт?

При епизодична поява на тревожност не е необходимо лечение, а помощ за справяне с проблемите. Най-добре това се върши от психолог. Психологът не е медицинско лице, не провежда психотерапия и не назначава медикаменти. Той работи със здрави хора, изпаднали в труден момент. Помага им да осмислят причините.

При устойчиви състояния, които продължават от седмици, правилният избор е психотерапевт. Той е лекар, назначава лекарства, но основно работи с методите на психотерапията. Негова сфера са леките до средни по сила разстройства.

При дълбоки изменения на личността пациентът се насочва към психиатър. Той е лекар със съответната специализация и работи главно с медикаменти. Негова сфера са тежките отклонения.

Има и четвърти тип специалист – психоаналитик. То е по-близък то психолога, но е допълнително квалифициран. Също работи със здрави хора, но целта му е не решаване на един проблем, а цялостна промяна на отношението към себе си и живота.

Съдържание:

Терапевтът Орлин Баев. Методи, контакт

Той е психотерапевт. Името му изпъква – добре познат от медиите и от отзивите на доволни пациенти. Негова специалност са тревожните и панически разстройства, но и други отклонения.

Орлин Баев прилага поведенческа, психотелесна, психодинамична и хипнотерапия, както и нервно-лингвистично програмиране. Има авторска разработка на тема социални фобии.

В обобщение: този психотерапевт борави с огромен арсенал от средства – методи и терапии, за да намери най-правилният подход към индивидуалния проблем.

Контакт с Орлин Баев:

Психотерапевт Орлин Баев

Има ли излекувани от социална фобия?

Това разстройство е добре изучено, поддава се на лечение и може да се постигне пълно оздравяване.

Обаче… до края се стига в редки случаи. Защото…

 1. Като правило, социофобите се обръщат към лекарска или психологическа помощ възможно най-късно – след развиването и на други невротични разстройства. Те са склонни да търсят причините за социалната изолация в собствените си недостатъци и плахост. Не се възприемат за болни.
 2. Психотерапията при социална тревожност отнема много време. Само с едно желание не става. Трябва много труд и последователност.
 3. Продължителното лечение изисква голям ресурс – не само като време, но и като средства.
Лекарства за социална фобия, антидепресанти

Според някои специалисти, психотерапията задължително трябва да се придружава от лекарствена терапия за ускоряване и закрепване на резултатите. Други гледат на лекарствата като резервно лечение, когато пациентът отказва психотерапия.

Наистина, само лекарства не премахват тази фобия. Те потискат емоциите. Използват се медикаменти, които успокояват, намаляват тревожността и се справят с физическите симптоми като сърцебиене, потене, треперене, затруднена реч и др.

Предпочитани са антидепресантите, които подобряват настроението и премахват негативните мисли. Освен това се прилагат бензодиазепини (психоактивни вещества), бета-блокери и антидепресанти с двойно действие за лечение на тежки депресии.

Тест за социална фобия

Отговорете с да или не:

 1. Купувате ли ненужни неща от търговски агенти, когато ви намерят у дома или по телефона?
 2. Изпитвате ли тревога, когато работата ви се наблюдава от друг човек?
 3. Избягвате ли общуването с длъжностни лица?
 4. Изпитвате ли тревога при запознанство с намерения за връзка?
 5. Избягвате ли да влизате в стая, в която вече всички са седнали?
 6. Изпитвате ли тревога, когато трябва да говорите пред няколко души?
 7. Избягвате ли да изказвате мнение на събрания?
 8. Тревожи ли ви, когато сте център на внимание?
 9. Случва ли се да избягвате разговори?
 10. Изхвърляте ли негодна стока, вместо да я върнете в магазина?
 11. Избягвате ли обществените тоалетни?

Повече отговори „да“ показват по-високо ниво на социална тревожност.Основните типове фобии. Социална фобия, социофобия, социално тревожно разстройство

Характерни черти на социална фобия

как изглежда социална фобия
избягват плашещи ситуации придържат се към познати ситуации
общуват без проблем в позната среда избягват стресови ситуации, което ги води до социална изолация, депресия и болести
интензивен страх от осъждане, унижение внимават да не ядосат или раздразнят някого
проблеми с връстници, съученици, колеги, познати предпочитат да се затворят в себе си, за да ги избегнат
разстройството пречи за кариера, професионални успехи избягват отговорни длъжности и постове
предпочитат работа с ограничена социална комуникация проблеми с противоположния пол, трудно се сприятеляват, не създават дълбоки отношения
държат се неуверено, не изразяват емоциите си, не са открити създават впечатление, че не са интересни и често ги отхвърлят

Симптоми и прояви на социалната фобия

Три основни категории симптоми за това разстройство

 1. Физически симптоми: учестено сърцебиене, виене на свят, проблеми със стомаха, зачервяване, потене, треперене и сухота в устата;
 2. Емоционални симптоми: панически атаки, нервозност, високо ниво на тревога и страх;
 3. Поведенчески симптоми: опит да се избегнат ситуации, заставане в център на внимание, отказ от действия поради притеснение, изолация, напускане на университет или работа.

Водещото винаги е тревога в присъствие на други хора – „какво ще помислят за мен“. Примерни ситуации, които обясняват проявите на тази тревожност, даваме в

Таблица

примерни прояви на социална тревожност
не съм доволен от обслужването но никога няма да кажа
избягвам шумни компании и събирания имам ограничен кръг от приятели
избягвам разговор с непознати предпочитам работа без общуване
трудно ми е да поддържам разговор чувствам се неудобно, напрегнат
предпочитам уединението и тихите компании защото се боя от отхвърляне, че няма да се харесам
желая да съм център на внимание но го избягвам поради страх от негативна оценка

Когато тревожността достигне критична точка и всяко общуване предизвиква страх и избягване – това вече силно нарушава качеството на живот на личността. Диагностицираме тревожно разстройство – социофобия.

Причини за социална фобия

Социофобията се заражда в училищните години. Обичайно причините са сложен конгломерат от фактори, най-честите сред които са:

Причини за социална тревожност
Наследственост в по-възрастното поколение има представители с повишена тревожност. Свързано е повече с копиране на поведението, отколкото с генетика
Темперамент чувствителните, емоционалните и раними са по-отворени за социална фобия. Свързано е със специфика на нервната с-ма
Възпитание Прекалена грижа (хиперпротекция) е провокатор №1
Негативен опит семейни конфликти, унижение, отхвърляне от съучениците, конфузни ситуации пред публика, сексуални травми, изплашване
Физически причини заекване, външни дефекти като белези, грозни брадавици и др., ДЦП, ограничени физ. възможности, когнитивни нарушения, наднормено тегло

Ролята на билките (Демир бозан)

Традиционната медицина лекува тревожните разстройства с бензодиазепини, бета-блокери, транквилизатори и антидепресанти.

Ксанакс, Атаракс или Лексотан? Заместители без рецепта. Диазепам

Природата дава по-меки и щадящи алтернативи. Използването им е разумно и обосновано, особено при липсата на изразено влечение към смъртта. Има множество билки, които успокояват трайно и в дълбочина. Други са ефективни спрямо физическите и вегетативните симптоми като сърцебиене и потене.

Най-добри в тези случаи са сборовете, защото проявите при тревожните разстройства са разнообразни. Пример за качествен и точно премерен сбор е Демир бозан – микс от 6 билки, които повлияват тревожните прояви във всичките им измерения. По-долу ще разкажем повече за чай Демир бозан. ТУК: Мнения за успокояващи билки, включително Демир бозан и разкази на пациенти.

Ето и един разказ, който получихме след допитване във ФБ групата ни „Живот и здраве“. Дамата ни прати сравнително подробната си история заедно със своя снимка:

Разказ №1:Как се излекувах от социална тревожност
Социална тревожност, социофобия

Мария Щерева, Сливен

За 5 г. скъсах връзка с приятелите си. Разведох се, без жал си смених професията. В новата среда не намерих общ език с колегите. Постепенно се затворих до степен да няма с кого да изляза. Но и нещо ме спираше да търся хора.

Не предполагах, че съм развила психическо разстройство от типа социална тревожност. Научих случайно, пак късмет. Ходих на терапия, помогна ми доста. Успоредно с това си поръчах билките Демир бозан, защото прочетох, че са точно за моето състояние. Помогнаха ми незабелязано. Не бързо, но категорично. Постепенно възстановявам контактите си, започнах да се срещам с един човек.

Тези билки са прекрасни, те промениха тъжното ми съществуване!

Мария Щерева, Сливен

Още мнения – по-долу!

Ситуации, в които може да се прояви

За жалост съвременното ежедневие е стресиращо и предизвикателно за личността. То често предоставя ситуации, които активират социална тревожност. Ето някои рискови моменти, без да сме изчерпателни:

 • Публично представяне, поява пред публика – изпитване на дъската, рецитиране, изнасяне на лекция, доклад, представяне пред аудитория и др.;
 • Влизане в стая (компания, аудитория), където вече е създадена среда, атмосфера, води се разговор, хората имат предистория, предишни отношения;
 • Среща или запознанство с непознати хора;
 • Среща или запознанство с лица от противоположния пол;
 • Посещение на публични, социални мероприятия (купон, ресторант, нощен клуб, концерт);
 • Хранене в присъствие на хора;
 • Извършване на някаква дейност под наблюдението на други хора;
 • Явяване на изпит, проверка, представяне;
 • Приемане на гости;
 • Предстоящ разговор по телефона;
 • Избягване на посещения на обществени тоалетни;
 • Избягване на използването на обществен транспорт;
 • Контакт с лица с по-високо социално положение (учител, началник, чиновник);
 • Контакт с органи на властта  – съд, полиция и др.

Още в текста: Социална тревожност = социофобия = тревога в присъствие на други хора. Ще ви разкажа за това разстройство с минимум теория и с повече практически примери и разяснения. Какво представлява социалната тревожност и как да се избавим от нея с психологически техники и билки. Истории на хора, които са се справили

Защо социалната фобия е опасна

Социалната тревожност ограбва живота на човека, нанася му значими щети.

Отнема възможността за:

 • Отстояване на своята гледна точка, мнение, желания;
 • Свободно изказване;
 • Запитване за подробности, уточняване на маршрут, среща и пр.;
 • Връщане на негодна или нежелана стока в магазина;
 • Подаване на жалба, отстояване на права.

Заради социална тревожност някои хора се стесняват да попитат за тоалетната и не смеят да изразят свое желание, когато са на чуждо място.

Вегетативни и емоционални прояви

 • Избягване на зрителен контакт;
 • Зачервяване на лицето;
 • Сухота в устата;
 • Сълзливост, плачливост;
 • Повишено потене;
 • Тремор на ръцете;
 • Проблеми с координацията, с плавното движение на тялото и сръчността;
 • Нервни тикове;
 • Усещане сякаш главата е празна;
 • Треперене на тялото като втрисане;
 • Треперене на гласа и трудно изразяване;
 • Чувство за заседнал залък в гърлото;
 • Треперене на устните;
 • Ускорено сърцебиене;
 • Затруднено или ускорено дишане;
 • Чувство за горещина или студ;
 • Свиване на корема и/ или гадене;
 • Мускулно напрежение;
 • Главоболие.

Всички тези физически прояви виждаме само в тревожни ситуации, при общуване с непознати или важни хора. Общуването с роднини, приятели и много добре познати хора не предизвикват нито една от описаните прояви. Пациентът е спокоен и изглежда здрав.

Разлика с другите разстройства

Социалната тревожност може да се оприличи на други психологически разстройства и фобии, но тя има свои характерни черти и би могла да бъде разграничена.

Главният различаващ белег е, че само при тази фобия (социалната) съществува страх от негативна оценка или осъждане, от унижение и опозоряване.

Депресия

Три ключови фактори имаме при депресията – снижено настроение, забавено мислене и намалена двигателна активност. Също се наблюдава загубена способност да се получава удоволствие от обикновени неща. И болният от депресия избягва социални контакти, но защото те не му доставят удоволствие, а не защото се страхува от тях.

Алкохолна зависимост

Определени хора пият, за да се подкрепят. Алкохолът е временна панацея, помощно средство. Различаваме алкохолизъм от социална фобия по първичния момент. Ако симптомите на социална фобия са се появили по-късно, то имаме случай на алкохолна зависимост. И обратното – ако злоупотребата следва прояви на фобия, тогава първична е тя, а алкохолът е търсене на успокоение.

Агорафобия
Социална тревожност, социофобия, видове фобии, излекувах се от натрапчиви мисли

Тези разстройства са доста сходни

При тази фобия възникват панически атаки или се губи контрол в ситуации, които не могат да бъдат избегнати. Болните от агорафобия въобще не се вълнуват от това какво мислят за тях другите.

Коморбидност

Представлява едновременно присъствие на 2 или повече заболявания, които се допълват. Например пациентът е алкохолик и има съпътстващо разстройство – депресия. Получават се алкохолизъм, коморбиден с депресия.

Социалната фобия понякога се допълва от депресия, паническо разстройство, от различни фобии, алкохолизъм, наркозависимост, хранителни разстройства. Ниската самооценка винаги съпътства социалното тревожно разстройство.

При социалните фобии има повишена склонност към самоубийство, особено при депресиите. Но ако се комбинират две разстройства, рискът се повишава 5 пъти.

Човек със социална фобия е в постоянен стрес, което винаги се отразява на здравето му. Почти сигурна е появата на психосоматични прояви, провокирани от стреса и перманентните тревожни преживявания.

Психосоматика

 • Периодично или често завиване на свят;
 • Бързо настъпване на умора и слабост;
 • Обща слабост като постоянно състояние;
 • Проблеми със сърцето;
 • Проблеми с кръвното налягане;
 • Повишена склонност към инфекции;
 • Болести на стомах и червата;
 • Бронхиална астма;
 • Диабет;
 • Ревматоиден артрит;
 • Злокачествени образувания (рак) и др.

Ролята на психиатъра и психотерапевта

Психиатрите основно изписват лекарствени препарати. Психотерапевтите и клиничните психолози прилагат психологически техники.

Справяне със социална тревожност

Засечено е, че има 50% вероятност от рецидив след лекарствено лечение. Дори при продължителни курсове от над 6 мес. Всеки е в правото си да избере свой начин – медикаменти, билки, психотерапия или комбинации от трите.

Източници: Симптоми и лечение на социална тревожност; * Социалната тревожност – нещо повече от срамежливост; * Как се лекува социалното тревожно разстройство?

Когнитивно-поведенческа терапия

Класическата медицина я приема за метод с най-голяма ефективност. Работи се в дълбочина с мислите (когнитивната сфера) и съответно с поведението. На втори етап пациентът въвежда новия опит в практиката (поведенческа сфера).

Психологията работи с понятия като грешки в мисленето, дисфункционални мисли, неверни убеждения (когнитивна сфера). Те причиняват всички трудности и дискомфортни усещания у човека със социална фобия.

Пациентът и психотерапевтът заедно проработват погрешните убеждения, неутрализират ги, изработват ново поведение и го фиксират в практиката. Това дава достатъчно ефективен резултат.

Мнение №2: Комбинирах билки и лекарства
Социална тревожност, социофобия, излекувах се с хипноза

Лазар Михайлов, Русе

Известни са вицовете за програмисти. Някак се приема за нормално програмистът да си стои пред монитора и да отказва общуване. Майка ми не мислеше така. Тя първа надуши, че нещо ми има. Не спря да рови, ръчка и разпитва, докато не ми постави диагноза. Малко е смешно, нали, мама да поставя диагнози. Но приятел психиатър я потвърди – социална фобия.

Писаха ми антидепресанти, от които се скапах повече. Майка ми пак се намеси. Настоя да прибавя и билки. Купи аптечен чай Демир бозан. Пия го от три месеца и виждам сериозни резултати. Бързо се подобрявам, вече нямам тревожни кризи. Мисля, че ще стане работата.

Лазар Михайлов, Русе

Групова психотерапия

Поставят е на второ място по ефективност. На груповите сеанси се събират 8 до 15 души, всеки със собствени проблеми и преживявания. Споделянето на опита помага. Групата се води от психотерапевт, който управлява процесите. Обичайно груповата работа е в рамките на 1.5 до 3 ч.

Плюсове на груповата терапия са наличие на разбиране и поддръжка, развиване на комуникативните навици и социалните умения, разширяване на кръга на общуване.

Социални навици

Човекът със социална фобия има ограничен кръг на общуване. Част от лечението е разширяване на подобряване на комуникационните навици с помощта на практика. Ефективно е постъпването в клуб по интереси, общество на единомишленици.

Други полезни дейности са: занимания по танци, курсове по чужд език, театрален кръжок, курс по ораторско изкуство.

Същественото е пациентът да търси социална активност, да излиза и да се среща с хора.

Някои предпочитат да се отпускат с успокоителни като Лексотан. ТУК: повече за лекарството. 

Лечение с помощта на билки

Всички успокоителни и отпускащи билки са показани при социалната тревожност. Успешно се взимат и в моменти на криза, и профилактично – за предотвратяване и снижаване на нивото на тревожност. Помагат познатите ни мента, маточина, глог, хвощ, валериана, риган, лайка, лавандула и др.

По-специфични билки са: ваниловата орхидея, която се изписва при хронична сънливост, както и при психически и нервни патологии; коридалис седира подобно на морфина, но се прилага само под наблюдение на лекар; вранско око помага при нервни болки, потене, главоболие, сърцебиене. Тези три растения се препоръчват при тревожни разстройства, но те са специфични, трудно се доставят и не са напълно безопасни.

По-ефективен от първата група и по-разумен и безопасен от втората група билки е сборът Демир бозан, лекуващ психически разстройства и фобии.

Как действа Демир бозан?

Билковият микс има изразено успокояващо действие. Но той не е просто успокоително, а лечебен сбор, който отпуска нервите и ги лекува. Намалява общото ниво на тревожност, подобрява съня, тонизира и придава енергичност.

Най-голямата ценност на Демир бозан е, че профилактира стреса и щетите, които нанася. По този начин се намалява риска от задълбочаване на фобията. Миксът директно лекува познатите фобийни състояния. Едновременно с това пречиства кръвта, подобрява храненето на мозъка и оттам когнитивните способности.

Билките в чая са лечебни за всички вегетативни и соматични прояви на тревожното разстройство. Те предотвратяват появата им, а при криза намаляват нивото на изразеност. Това касае потенето, безсънието, болката на нервна основа, сърцебиене, виене на свят и др. подобни прояви.

За качеството на билките разказват благодарни пациенти. Ето някои разкази, които прочетохме в интернет и помолихме авторите им да ни ги предоставят със своя снимка.

Мнение №3: Имам подобрение, започнах работа
Социална тревожност, социофобия, психиатър сливен мнения

Клара Ангелова, Първомай

През 2018 г. останах без работа. Четири пъти ме уволняваха, два пъти напуснах. По това личният лекар се насочи какво ми е и ме прати на обследване. Оказа се трудности при общуването, заради които не можех да се интегрирам и задържа в колектив. Въобще ми беше невъзможно да работя в екип.

Започнах лечение с антидепресанти и имах голям прогрес. Истински тласък ми дадоха билките Демир бозан. С тяхна помощ ми светна пред очите. Около 2  месеца след началото на лечението с чая започнах нова работа. Засега се задържам и няма сериозни проблеми. Лечението ми продължава, но знам, че съм на прав път.

Клара Ангелова, Първомай

Мнения, отзиви и форум: какви са проявите на социална тревожност при вас? На какво ви пречи болестта? Как я преодолявате? Използвате ли билки и какви? Пишете ни и вие в нашия форум за социална тревожност, като оставите своите мнения, оплаквания и похвали ТУК!

Видео: Орлин Баев, психотерапевт, по темата

ТУК се прави поръчка за Демир бозан, а това са телефоните: 0899 58 28 32, 0897 039 295, на които можете да получите информация!
5/5 - (1 vote)

Enjoyed this post? Share it!

 

6 коментара по “Социална фобия, лечение. Лекарства за социална тревожност

 1. Нямам приятелки и близки хора освен семейството. Живея затворено, трудно е да говоря с хората. Не знам за какво. Помогнете ми!

  • И аз съм така! Поставих си за цел да слушам разговорите на другите, за да копирам модела – за какво говорят, как започват разговор. Ужас! В повечето не намирам никакъв смисъл. Изглежда хората не са ми интересни!

 2. Имам навика да пия успокоителен чай сутрин, преди работа и задължително вечерта, щом се прибера, за да отпусна от деня. Вечер съм сам вкъщи, не излизам, но така ми е по-спокойно.

  • Това дали е социална фобия? Питам, защото и аз не излизам никъде. Едно време се срещах с приятели веднъж седмично, но вече не са ми интересни и отпаднаха. Пред повечето време ми е добре, но ако съм болна???

 3. Чувал съм хубави неща за билките при тревожни разстройства, ако се съчетават с психотерапия, особено групова. Мисля да изпробвам тази комбинация, вие как мислите?

 4. Ходих при Орлин Баев, хареса ми отношението му. Диагнозата ми е социална тревожност. Благодарение на него се погледнах с други очи. Като че досега съм си бил непознат.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *