Лексотан. Мнения, действие и странични ефекти

Диазепам или Лексотан? Мнения на хората. Действие на половинка и четвърт Лексотан. Намира ли се без рецепта? Странични ефекти и цена. Спиране и пристрастяване.

Кога може да се взема лексотан и при какви заболявания помага. Може ли да се купува без рецепта и за какво да внимаваме. Кой не бива да взема този медикамент. Какви други лекарства имат сходно действие; сравнение с билки, с Демир бозан

Ето как можете да се снабдите с Демир бозан (на място или с поръчка за доставка!) Вижте ТУК!

Лексотан е лекарствен препарат със седативно, миорелаксиращо и анксиолитично действие. Препоръчва се при емоционални разстройства – тревожност, напрегнатост, депресивни състояния, нервно напрежение, безсъние.

Какво представлява Лексотан?

Лексотан е транквилизатор, производно на бензодиазепина. Има успокояващо и сънотворно действие; помага при конвулсии, добър миорелаксант. Характеристиката на този медикамент може най-общо да бъде показана в следната таблица:

Активна съставка Действие Противопоказания
Бромазепан (бензодиазепини) Намалява възбудимостта на подкоровите структури на главния мозък; има сънотворен ефект, редуцира емоционалното напрежение, спасява от страх и тревога; подобрява качеството на съня Не се прилага при свръхчувствителност към някоя от съставките; при изградена лекарствена зависимост или алкохолизъм, наркозависимост; при бременност и кърмене; при тежка миастения

Какво лекува?

Този медикамент се препоръчва при неврози и психопатии – придружени с фобии, тревога, емоционално напрежение, безпокойство. Подходящ е в случаите на безсъние, провокирано от страхови неврози.

С Лексотан се лекуват още и функционални психо-соматични разстройства на сърдечно-съдовата система като псевдостенокардия, вазоспастична стенокардия, кардиалгия, кардиофобия, артериална хипертензия на емоционална основа.

Назначава се и при проблеми с дихателната система – хипервентилация, задух, затруднено дишане; при храносмилателни разстройства и синдром на раздразненото дебело черво. Възможно е да повлияе положително при дисменорея, други менструални разстройства, симптоми на климакса, често уриниране и пр.

Има опит и в използването на продукта в комплексни терапии на психогенни дерматози и психогенно главоболие.

Какво да пия при упорито безсъние? Стрезам ок ли е? Мнения

Как се ползва?

Медикаментът се приема според лекарското назначение. Лекуващият определя оптималния режим за съответния пациент и показателите му следва да се спазват стриктно. Всака самоволна промяна може да влоши симптоматиката.

 • В амбулаторни/домашни условия стандартният прием е от 1.5 до 3 мг, 2-3 пъти дневно. Ако пациентът е хоспитализиран, при тежки състояния може да се дава до 12 мг по 2-3 пъти на ден. Продължителността на приема е в рамките на две до четири седмици. След това медикаментът плавно се редуцира и приемът му се прекратява под лекарски контрол; възможно е да следва поддържаща терапия. При тежки случаи лечението може да продължи до 12 седмици.

Практиката при лечение с Лексотан е да се прилага минималната ефективна доза за възможно най-краткия срок, в който се постига очакваният лечебен ефект. В рамките на терапевтичната програма лекуващият може да коригира дневния прием в зависимост от повлияването.

Странични ефекти

Възможни са странични ефекти, засягащи централната нервна система: в началото на лечението, особено при пациенти в напреднала възраст – сънливост, умора, световъртеж, влошена концентрация на вниманието, атаксия, вялост, притъпяване на емоциите, забавяне на психичните и двигателните реакции. В редки случаи пациенти коментират признаци като главоболие, депресия, тремор, отслабване напаметта, амнезия, потиснато настроение, обърканост на съзнанието.

 • Описани са също неконтролируеми движения на тялото, включително очите. И още: слабост, миастения, дизартрия, диплопия. В отделни случаи – халюцинации, агресивни изблици, раздразнителност, тревожност, безсъние.

По отношение на кръвоносната система – левкопения, неутропения, агранулоцитоза, водещи до симптоми като хипертермия, болки в гърлото, треска, необичайна слабост; анемия и тромбоцитопения.

Какво лекува лексотан?

Този медикамент помага при тревожност и депресии

Може да бъде засегната и храносмилателната система – има данни за пресъхване на устата или обилно отделяне на слюнка; киселини, гадене и повръщане, отслабване на апетита, запек или диария.

 • Констатират се и чернодробни отклонения, свързани с дисфункции, хиперактивно отделяне на чернодробни ензими, жълтеница.

Ако страничните ефекти са свързани с отделителната система, има оплаквания от незадържане на урина или блокирано уриниране, нарушени бъбречни функции.

 • Други нежелани ефекти: дисменорея, отслабване на либидото; алергични реакции, изразени в обриви с различна интензивност, оток на лицето и гърлото, дишане с хрипове.

Има също и редки съобщения за смущения във функциите на сърдечно-съдовата система: артериална хипотензия, тахикардия, палпитация. Сред единичните случаи са и тези със загуба на телесната маса.

Погледнете и ТУК: За какво се използва Лексотан? Какви мнения за него се носят? Заместители.

Засилване на ползите с Демир бозан

Възможно ли е вместо хапчетата Лексотан да се използват билки? Ето един въпрос, на който няма как да се даде общовалиден отговор. Много от лековитите растения се използват в народната медицина именно в случаи като описаните, и помагат. Но със сигурност не бихме могли да се откажем от хапчетата, особено ако се касае за сериозни разстройства и повтарящи се депресивни състояния. По-скоро въпросът следва да е – може ли билките и билковите продукти да оптимизират лечението, в случая с Лексотан.

Какво лекува лексотан? СТранични ефекти

Медикаментът се назначава от лекар

За много от пациентите с подобни проблеми отговорът ще е положителен. На билките, например на комбинацията от 6 лековити растения в чая Демир бозан, можем да гледаме като на допълващ компонент в комплексна терапия. Разбира се, паралелното използване на Демир бозан към лексотан или друг медикамент с успокояващо действие, трябва да се консултира с лекар.

 • Защо Демир бозан е приемлив вариант? Композицията от глог, котешка стъпка, блатен тъжник, царевична коса, великденче, хвощ, има меко антидепресивно действие. Приемът на билков чай по 2-3 пъти дневно действа успокояващо, нормализира артериалното налягане, балансира психиката и функциите на нервната система. Заедно с това подобрява качеството на съня, което е от съществено значение при посочените болестни състояния.

Противопоказания

Ето в какви случаи не бива да се взема Лексотан: при пациенти, преживели шок и кома; при остра алкохолна интоксикация с отслабване на жизнено важни функции; при отравяния с опиоидни аналгетици, сънотворни и с психотропни средства; при миастения, закритоъгълна глаукома, хронично обструктивно белодробно заболяване в тежка форма; при прогресия на дихателна недостатъчност; при депресия в тежка форма – възможни са опити за самоубийство; при свръхчувствителност към бензодиазепини.

Не бива да се прилага при деца и подрастващи под 18 години. Не се назначава в период на лактация, както и при бременност – особено в първи триместър. Бромазепамът има токсично въздействие върху плода и ако Лексотан се приема през първия триместър, може да причини аномалии в развитието на плода. Приемът през втори-трети триместър е допустим като крайна мярка, но също може да повлияе върху развитието на фетуса.

 • При продължителен прием през бременността бебето може да се развие зависимост и като новородено да прояви симптоми на отмяна. Ако все пак се налага в зряла бременност да се приема Лексотан, не е изключено влияние върху централната нервна система на бебето. Приемът непосредствено преди раждането увеличава риска от негативни ефекти като дихателни затруднения у новороденото, слаб мускулен тонус, хипотензия, хипотермия и слаб смукателен рефлекс при кърмене.

Може да се прилага при чернодробна и бъбречна недостатъчност, но с повишено внимание. Тази забележка се отнася и за прилагането на Лексотан при хора в напреднала възраст.

Прилагане на Лексотан при специални условия

Предупрежденията за прилагане на медикамента под лекарски контрол и с особено внимание се отнася за случаи на церебрална и спинална атаксия, чернодробна недостатъчност, хиперкинезия, при лекарствени зависимости и склонност към злоупотреба с психотропни продукти; при органични заболявания на главния мозък, психози, сънна апнея.

 • При пациенти с епилепсия Лексотанът може да увеличи честотата или интензивността на острите пристъпи. В такива случаи е необходимо да се коригира приемът на медикаментите против конвулсии. Добре е да се помни и това, че рязкото прекратяване на приема също може да причини учестяване на пристъпите.

Ако пациент прекрати внезапно приема на Лексотан, може да се развие синдром на отмяната с главоболие, миалгия, нревожност, напрежение, обърканост на съзнанието, раздразнителност, халюцинации, припадъци. Такива състояния са силно вероятни при продължителен прием във високи дози. Затова прекратяването на терапията с Лексотан трябва да става постепенно и под лекарски контрол.

Лексотан и Демир бозан

Така изглежда истинският Демир бозан, не се подлъгвайте по евтини ментета!

Заместители и аналози

Състоянията, които коментирахме във връзка с прилагането на Лексотан, могат да се овладяват и с помощта на други медикаменти. Кой от тях е най-подходящ за всеки конкретен случай, трябва да реши лекуващият. Сред лекарствата – аналози и заместители, можем да посочим продукти като ксанакс, деанксит, ципралекс, неолексан, транксен и др. ето накратко по няколко думи за всеки от тях:

 • Ксанакс: бензодиазепин, прилаган при депресии, тревожност, панически разстройства;
 • Деанксит: медикамент, препоръчван при психосоматични разстройства, тревожност, апатия, депресивни състояния;
 • Ципралекс: антидепресант, селективен инхибитор на обратното захващане на серотонина; подходящ при депресии и тревожни разстройства;
 • Неолексан: лекарствено средство за неутрализиране на серотонинов дефицит; при депресии, тревожност, мигрена и главоболие, безсъние;
 • Транксен: при тежки състояния на тревожност.
Лексотан или Диазепам?

Диазепам е също бензодиазепин като Лексотана, но е с по-продължително действие. Той се използва повече при психични проблеми. Не бива двете лекарства да се вземат по едно и също време, без да се консултирате специално със своя лекар. Диазепамът повече действа върху мозъка, като предизвиква по-голямо спокойствие и в същото време засилва способността за умствена концентрация. Не може просто да ви кажем кое е по-добро, защото тези две лекарства са за различни неща, имат различно предназначение и действие. Трябва при всички случаи да попитате лекар дали е за вас, защото нещата зависят от конкретния случай и не може да се сравняват на обща база.

Мнения, отзиви и форум. Хора, ползвали Лексотан и Демир бозан

Общо мненията за Лексотана, които прегледахме и които постоянно постъпват при нас, могат да се сведат до следното: Лошото на Лексотана е, че трябва много бързо да го приключите. Лекарите препоръчват лечението да не бъде по-дълго от два месеца, а в краен случай, ама наистина краен, може да се проточи до 3 месеца или 12 седмици. Като тези периоди включват и времето, през което дозата ще се намалява. Тоест не може при никакви обстоятелства да го пиете 8 седмици на пълна мощност. В противен случай ще имате точно обратния ефект от него, ще имате абстиненция, ще ви боли глава непрекъснато, постоянно разстройство ще ви държи в тоалетната, цялото ви тяло ще бъде сковано от болки в мускулите. И не на последно място ще се проявят с нова сила всички симптоми, от които се опитвахте да се отървете, а именно сериозна тревожност, неясно безпокойство от какво ли не, напрегнати състояния на душата, голяма обърканост, при която няма да ви е ясно къде отивате и откъде идвате и страшна раздразнителност.

Вижте още мнения и не забравяйте да оставите и вие своя отзив ТУК в нашия форум за лекарството. Доволни ли сте от него? Как го пихте? Колко дълго? По колко вземахте? Как ви се отрази! Пишете ни и нека да помогнем и на другите хора, които се чудят за Лексотана!

Следните мнения пристигнаха при нас като коментари във форума ни по-долу:

 • Спрях лексотана, продължавам с билки. Имах житейски период с проблеми, когато трябваше да си помогна с медикамент: дадоха ми лексотан и наистина успях да се справя емоционално. Малко трудно ми беше след това да се откажа от хапчетата – оказа се, че те не са чак толкова безобидни! Справих се благодарение на Демир бозан: постепенно намалих приема на хапчета и пиех редовно билковия чай. Схемата се оказа работеща. Ако можете изобщо да не пиете лекарства и да се стабилизирате само с демир бозан, ще е най-добре. Това е напълно възможно, ако започнете навреме и го правите редовно! (Лили Станчева)
 • Забравих депресията, поддържам се с чай. Преди време трябваше да се лекувам с Лексотан, имах лека депресия и не се наложи да пия хапчетата дълго. Личният лекар ми препоръча, след като спрях лекарството, да се поддържам с билки. Опитах с комбинацията мента+глог+валериан, но след това научих за Демир бозан и започнах да си правя от чая всеки ден, сутрин и вечер по една чаша. Чувствам се добре, не пия лекарства. (Александър Пеев)
 • Ако ви мъчи безсъние, пробвайте с Демир бозан! Страдам от безсъние – не помня откога. На приливи и отливи, но когато сънят бяга – дните ми са криви, не съм концентрирана през деня, постоянно споря с различни хора. Дадоха ми лексотан, но тези хапчета просто не са за мен, не мога да се концентрирам и съм неработоспособна. Четох за Демир бозан и реших да опитам с тази билкова комбинация. Е, повярвайте – получи се! (Виолета Нейкова)
Още информация и източници на английски:

Дозировка на Лексотан и основните неща, които трябва да знаем. Странични ефекти на бромазепам (Лексотан). Лексотан за заспиване.

Пишете и вие в нашия форум ТУК за опита ви с Лексотан и Демир бозан! Приемали ли сте двата продукта паралелно, какъв е ефектът, бихте ли препоръчали билковия чай на читателите? Очакваме мнения!

ТУК се прави поръчка за Демир бозан, а това са телефоните: 0899 58 28 32, 0897 039 295, на които можете да получите информация!
3.3/5 - (3 votes)

Enjoyed this post? Share it!

 

9 коментара по “Лексотан. Мнения, действие и странични ефекти

 1. Аз лично съм привърженик на народната медицина, а Демир бозан е билково лекарство и предпочитан от мен цяр от безсънието. От години си правя курсове, поддържам се с този чай и не ми трябва никакъв лексотан.

 2. Мнението ви съвпада с това на Ани Пейкова. Дори лекарите не бързат да назначават хапчета като лексотан, защото с тях се свиква и житейски затъваш, ако ги вземаш твърде дълго. Да живей Демир бозан!!!

 3. Дали с лексотан и Демир бозан може да се излекува страхова невроза? Отговор – да. След медикаментите минах на билковия чай; спокоен съм, няма ги пристъпите на тревожност

 4. Най-доброто лекарство за тези състояния е спортът и трудът. Постоянната заетост, разходките на открито сред природата. Никакви лекарства, всичко останало е от дявола. Това е изпитано от векове наред!

 5. Пропуснах да започна да намалявам дозата след четвъртата седмица на приема и у мен започнаха да се появяват непрекъснати смени на настроението, освен това минах на тотално безсъние. Когато се прегледах на частен лекар, той ми установи начална фаза на тревожно разстройство и беше категоричен, че то се дължи на злоупотреба с Лексотан. Така че трябва много внимателно да се пипа и да не се прекалява с него.

 6. Аз ядох говна. Така бих нарекъл антидепресанти. Не пийте никога никакви антидепресанти. Бийте чекии и ще се оправите.

 7. Говната бяха ужасни. Така бих нарекъл всички лекарства. Говна. За изчеткали слабохарактерни шибаняци. Мастурбиране копелета.

 8. Аз бях комбинирал Лексотана, като лечение с разни бензодиазепини и ги бях пил дълго време, затова се наложи да премина към така наречената специална помощ. Ходих няколко месеца на терапии, направо ми се разказаха игрите. Чувствах се като тотално луд, неадекватен. И ходенето в психиатрията ме натовари допълнително. Винаги съм бил нормален през живота си, а тези хапчета ме побъркаха.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *