Лексотан. Мнения, действие и странични ефекти

Диазепам или Лексотан? Мнения на хората. Действие на половинка и четвърт Лексотан. Намира ли се без рецепта? Странични ефекти и цена. Спиране и пристрастяване.

Кога може да се взема лексотан и при какви заболявания помага. Може ли да се купува без рецепта и за какво да внимаваме. Кой не бива да взема този медикамент. Какви други лекарства имат сходно действие; сравнение с билки, с Демир бозан

Ето как можете да се снабдите с Демир бозан (на място или с поръчка за доставка!) Вижте ТУК!

Лексотан е лекарствен препарат със седативно, миорелаксиращо и анксиолитично действие. Препоръчва се при емоционални разстройства – тревожност, напрегнатост, депресивни състояния, нервно напрежение, безсъние.

Какво представлява Лексотан?

Лексотан е транквилизатор, производно на бензодиазепина. Има успокояващо и сънотворно действие; помага при конвулсии, добър миорелаксант. Характеристиката на този медикамент може най-общо да бъде показана в следната таблица:

Активна съставка Действие Противопоказания
Бромазепан (бензодиазепини) Намалява възбудимостта на подкоровите структури на главния мозък; има сънотворен ефект, редуцира емоционалното напрежение, спасява от страх и тревога; подобрява качеството на съня Не се прилага при свръхчувствителност към някоя от съставките; при изградена лекарствена зависимост или алкохолизъм, наркозависимост; при бременност и кърмене; при тежка миастения

Какво лекува?

Този медикамент се препоръчва при неврози и психопатии – придружени с фобии, тревога, емоционално напрежение, безпокойство. Подходящ е в случаите на безсъние, провокирано от страхови неврози.

С Лексотан се лекуват още и функционални психо-соматични разстройства на сърдечно-съдовата система като псевдостенокардия, вазоспастична стенокардия, кардиалгия, кардиофобия, артериална хипертензия на емоционална основа.

Назначава се и при проблеми с дихателната система – хипервентилация, задух, затруднено дишане; при храносмилателни разстройства и синдром на раздразненото дебело черво. Възможно е да повлияе положително при дисменорея, други менструални разстройства, симптоми на климакса, често уриниране и пр.

Има опит и в използването на продукта в комплексни терапии на психогенни дерматози и психогенно главоболие.

Какво да пия при упорито безсъние? Стрезам ок ли е? Мнения

Как се ползва?

Медикаментът се приема според лекарското назначение. Лекуващият определя оптималния режим за съответния пациент и показателите му следва да се спазват стриктно. Всака самоволна промяна може да влоши симптоматиката.

 • В амбулаторни/домашни условия стандартният прием е от 1.5 до 3 мг, 2-3 пъти дневно. Ако пациентът е хоспитализиран, при тежки състояния може да се дава до 12 мг по 2-3 пъти на ден. Продължителността на приема е в рамките на две до четири седмици. След това медикаментът плавно се редуцира и приемът му се прекратява под лекарски контрол; възможно е да следва поддържаща терапия. При тежки случаи лечението може да продължи до 12 седмици.

Практиката при лечение с Лексотан е да се прилага минималната ефективна доза за възможно най-краткия срок, в който се постига очакваният лечебен ефект. В рамките на терапевтичната програма лекуващият може да коригира дневния прием в зависимост от повлияването.

Странични ефекти

Възможни са странични ефекти, засягащи централната нервна система: в началото на лечението, особено при пациенти в напреднала възраст – сънливост, умора, световъртеж, влошена концентрация на вниманието, атаксия, вялост, притъпяване на емоциите, забавяне на психичните и двигателните реакции. В редки случаи пациенти коментират признаци като главоболие, депресия, тремор, отслабване напаметта, амнезия, потиснато настроение, обърканост на съзнанието.

 • Описани са също неконтролируеми движения на тялото, включително очите. И още: слабост, миастения, дизартрия, диплопия. В отделни случаи – халюцинации, агресивни изблици, раздразнителност, тревожност, безсъние.

По отношение на кръвоносната система – левкопения, неутропения, агранулоцитоза, водещи до симптоми като хипертермия, болки в гърлото, треска, необичайна слабост; анемия и тромбоцитопения.

Какво лекува лексотан?

Този медикамент помага при тревожност и депресии

Може да бъде засегната и храносмилателната система – има данни за пресъхване на устата или обилно отделяне на слюнка; киселини, гадене и повръщане, отслабване на апетита, запек или диария.

 • Констатират се и чернодробни отклонения, свързани с дисфункции, хиперактивно отделяне на чернодробни ензими, жълтеница.

Ако страничните ефекти са свързани с отделителната система, има оплаквания от незадържане на урина или блокирано уриниране, нарушени бъбречни функции.

 • Други нежелани ефекти: дисменорея, отслабване на либидото; алергични реакции, изразени в обриви с различна интензивност, оток на лицето и гърлото, дишане с хрипове.

Има също и редки съобщения за смущения във функциите на сърдечно-съдовата система: артериална хипотензия, тахикардия, палпитация. Сред единичните случаи са и тези със загуба на телесната маса.

Погледнете и ТУК: За какво се използва Лексотан? Какви мнения за него се носят? Заместители.

Засилване на ползите с Демир бозан

Възможно ли е вместо хапчетата Лексотан да се използват билки? Ето един въпрос, на който няма как да се даде общовалиден отговор. Много от лековитите растения се използват в народната медицина именно в случаи като описаните, и помагат. Но със сигурност не бихме могли да се откажем от хапчетата, особено ако се касае за сериозни разстройства и повтарящи се депресивни състояния. По-скоро въпросът следва да е – може ли билките и билковите продукти да оптимизират лечението, в случая с Лексотан.

Какво лекува лексотан? СТранични ефекти

Медикаментът се назначава от лекар

За много от пациентите с подобни проблеми отговорът ще е положителен. На билките, например на комбинацията от 6 лековити растения в чая Демир бозан, можем да гледаме като на допълващ компонент в комплексна терапия. Разбира се, паралелното използване на Демир бозан към лексотан или друг медикамент с успокояващо действие, трябва да се консултира с лекар.

 • Защо Демир бозан е приемлив вариант? Композицията от глог, котешка стъпка, блатен тъжник, царевична коса, великденче, хвощ, има меко антидепресивно действие. Приемът на билков чай по 2-3 пъти дневно действа успокояващо, нормализира артериалното налягане, балансира психиката и функциите на нервната система. Заедно с това подобрява качеството на съня, което е от съществено значение при посочените болестни състояния.

Противопоказания

Ето в какви случаи не бива да се взема Лексотан: при пациенти, преживели шок и кома; при остра алкохолна интоксикация с отслабване на жизнено важни функции; при отравяния с опиоидни аналгетици, сънотворни и с психотропни средства; при миастения, закритоъгълна глаукома, хронично обструктивно белодробно заболяване в тежка форма; при прогресия на дихателна недостатъчност; при депресия в тежка форма – възможни са опити за самоубийство; при свръхчувствителност към бензодиазепини.

Не бива да се прилага при деца и подрастващи под 18 години. Не се назначава в период на лактация, както и при бременност – особено в първи триместър. Бромазепамът има токсично въздействие върху плода и ако Лексотан се приема през първия триместър, може да причини аномалии в развитието на плода. Приемът през втори-трети триместър е допустим като крайна мярка, но също може да повлияе върху развитието на фетуса.

 • При продължителен прием през бременността бебето може да се развие зависимост и като новородено да прояви симптоми на отмяна. Ако все пак се налага в зряла бременност да се приема Лексотан, не е изключено влияние върху централната нервна система на бебето. Приемът непосредствено преди раждането увеличава риска от негативни ефекти като дихателни затруднения у новороденото, слаб мускулен тонус, хипотензия, хипотермия и слаб смукателен рефлекс при кърмене.

Може да се прилага при чернодробна и бъбречна недостатъчност, но с повишено внимание. Тази забележка се отнася и за прилагането на Лексотан при хора в напреднала възраст.

Прилагане на Лексотан при специални условия

Предупрежденията за прилагане на медикамента под лекарски контрол и с особено внимание се отнася за случаи на церебрална и спинална атаксия, чернодробна недостатъчност, хиперкинезия, при лекарствени зависимости и склонност към злоупотреба с психотропни продукти; при органични заболявания на главния мозък, психози, сънна апнея.

 • При пациенти с епилепсия Лексотанът може да увеличи честотата или интензивността на острите пристъпи. В такива случаи е необходимо да се коригира приемът на медикаментите против конвулсии. Добре е да се помни и това, че рязкото прекратяване на приема също може да причини учестяване на пристъпите.

Ако пациент прекрати внезапно приема на Лексотан, може да се развие синдром на отмяната с главоболие, миалгия, нревожност, напрежение, обърканост на съзнанието, раздразнителност, халюцинации, припадъци. Такива състояния са силно вероятни при продължителен прием във високи дози. Затова прекратяването на терапията с Лексотан трябва да става постепенно и под лекарски контрол.

Лексотан и Демир бозан

Така изглежда истинският Демир бозан, не се подлъгвайте по евтини ментета!

Заместители и аналози

Състоянията, които коментирахме във връзка с прилагането на Лексотан, могат да се овладяват и с помощта на други медикаменти. Кой от тях е най-подходящ за всеки конкретен случай, трябва да реши лекуващият. Сред лекарствата – аналози и заместители, можем да посочим продукти като ксанакс, деанксит, ципралекс, неолексан, транксен и др. ето накратко по няколко думи за всеки от тях:

 • Ксанакс: бензодиазепин, прилаган при депресии, тревожност, панически разстройства;
 • Деанксит: медикамент, препоръчван при психосоматични разстройства, тревожност, апатия, депресивни състояния;
 • Ципралекс: антидепресант, селективен инхибитор на обратното захващане на серотонина; подходящ при депресии и тревожни разстройства;
 • Неолексан: лекарствено средство за неутрализиране на серотонинов дефицит; при депресии, тревожност, мигрена и главоболие, безсъние;
 • Транксен: при тежки състояния на тревожност.
Лексотан или Диазепам?

Диазепам е също бензодиазепин като Лексотана, но е с по-продължително действие. Той се използва повече при психични проблеми. Не бива двете лекарства да се вземат по едно и също време, без да се консултирате специално със своя лекар. Диазепамът повече действа върху мозъка, като предизвиква по-голямо спокойствие и в същото време засилва способността за умствена концентрация. Не може просто да ви кажем кое е по-добро, защото тези две лекарства са за различни неща, имат различно предназначение и действие. Трябва при всички случаи да попитате лекар дали е за вас, защото нещата зависят от конкретния случай и не може да се сравняват на обща база.

Мнения, отзиви и форум. Хора, ползвали Лексотан и Демир бозан

Общо мненията за Лексотана, които прегледахме и които постоянно постъпват при нас, могат да се сведат до следното: Лошото на Лексотана е, че трябва много бързо да го приключите. Лекарите препоръчват лечението да не бъде по-дълго от два месеца, а в краен случай, ама наистина краен, може да се проточи до 3 месеца или 12 седмици. Като тези периоди включват и времето, през което дозата ще се намалява. Тоест не може при никакви обстоятелства да го пиете 8 седмици на пълна мощност. В противен случай ще имате точно обратния ефект от него, ще имате абстиненция, ще ви боли глава непрекъснато, постоянно разстройство ще ви държи в тоалетната, цялото ви тяло ще бъде сковано от болки в мускулите. И не на последно място ще се проявят с нова сила всички симптоми, от които се опитвахте да се отървете, а именно сериозна тревожност, неясно безпокойство от какво ли не, напрегнати състояния на душата, голяма обърканост, при която няма да ви е ясно къде отивате и откъде идвате и страшна раздразнителност.

Вижте още мнения и не забравяйте да оставите и вие своя отзив ТУК в нашия форум за лекарството. Доволни ли сте от него? Как го пихте? Колко дълго? По колко вземахте? Как ви се отрази! Пишете ни и нека да помогнем и на другите хора, които се чудят за Лексотана!

Следните мнения пристигнаха при нас като коментари във форума ни по-долу:

 • Спрях лексотана, продължавам с билки. Имах житейски период с проблеми, когато трябваше да си помогна с медикамент: дадоха ми лексотан и наистина успях да се справя емоционално. Малко трудно ми беше след това да се откажа от хапчетата – оказа се, че те не са чак толкова безобидни! Справих се благодарение на Демир бозан: постепенно намалих приема на хапчета и пиех редовно билковия чай. Схемата се оказа работеща. Ако можете изобщо да не пиете лекарства и да се стабилизирате само с демир бозан, ще е най-добре. Това е напълно възможно, ако започнете навреме и го правите редовно! (Лили Станчева)
 • Забравих депресията, поддържам се с чай. Преди време трябваше да се лекувам с Лексотан, имах лека депресия и не се наложи да пия хапчетата дълго. Личният лекар ми препоръча, след като спрях лекарството, да се поддържам с билки. Опитах с комбинацията мента+глог+валериан, но след това научих за Демир бозан и започнах да си правя от чая всеки ден, сутрин и вечер по една чаша. Чувствам се добре, не пия лекарства. (Александър Пеев)
 • Ако ви мъчи безсъние, пробвайте с Демир бозан! Страдам от безсъние – не помня откога. На приливи и отливи, но когато сънят бяга – дните ми са криви, не съм концентрирана през деня, постоянно споря с различни хора. Дадоха ми лексотан, но тези хапчета просто не са за мен, не мога да се концентрирам и съм неработоспособна. Четох за Демир бозан и реших да опитам с тази билкова комбинация. Е, повярвайте – получи се! (Виолета Нейкова)
Още информация и източници на английски:

Дозировка на Лексотан и основните неща, които трябва да знаем. Странични ефекти на бромазепам (Лексотан). Лексотан за заспиване.

Пишете и вие в нашия форум ТУК за опита ви с Лексотан и Демир бозан! Приемали ли сте двата продукта паралелно, какъв е ефектът, бихте ли препоръчали билковия чай на читателите? Очакваме мнения!

ТУК се прави поръчка за Демир бозан, а това са телефоните: 0899 58 28 32, 0897 039 295, на които можете да получите информация!
2.7/5 - (4 votes)

Enjoyed this post? Share it!

 

12 коментара по “Лексотан. Мнения, действие и странични ефекти

 1. Аз лично съм привърженик на народната медицина, а Демир бозан е билково лекарство и предпочитан от мен цяр от безсънието. От години си правя курсове, поддържам се с този чай и не ми трябва никакъв лексотан.

 2. Мнението ви съвпада с това на Ани Пейкова. Дори лекарите не бързат да назначават хапчета като лексотан, защото с тях се свиква и житейски затъваш, ако ги вземаш твърде дълго. Да живей Демир бозан!!!

 3. Дали с лексотан и Демир бозан може да се излекува страхова невроза? Отговор – да. След медикаментите минах на билковия чай; спокоен съм, няма ги пристъпите на тревожност

 4. Най-доброто лекарство за тези състояния е спортът и трудът. Постоянната заетост, разходките на открито сред природата. Никакви лекарства, всичко останало е от дявола. Това е изпитано от векове наред!

 5. Пропуснах да започна да намалявам дозата след четвъртата седмица на приема и у мен започнаха да се появяват непрекъснати смени на настроението, освен това минах на тотално безсъние. Когато се прегледах на частен лекар, той ми установи начална фаза на тревожно разстройство и беше категоричен, че то се дължи на злоупотреба с Лексотан. Така че трябва много внимателно да се пипа и да не се прекалява с него.

 6. Аз ядох говна. Така бих нарекъл антидепресанти. Не пийте никога никакви антидепресанти. Бийте чекии и ще се оправите.

 7. Говната бяха ужасни. Така бих нарекъл всички лекарства. Говна. За изчеткали слабохарактерни шибаняци. Мастурбиране копелета.

 8. Аз бях комбинирал Лексотана, като лечение с разни бензодиазепини и ги бях пил дълго време, затова се наложи да премина към така наречената специална помощ. Ходих няколко месеца на терапии, направо ми се разказаха игрите. Чувствах се като тотално луд, неадекватен. И ходенето в психиатрията ме натовари допълнително. Винаги съм бил нормален през живота си, а тези хапчета ме побъркаха.

 9. Имах подуване на лицето и също така ми пресъхваше гърлото, а езикът ми се удебели и започнах да фъфля. Това затрудняваше преглъщането, а от един момент нататък започна да пречи и на самото дишане. Личният лекар каза, че това е страничен ефект и че трябва да спра Лексотана постепенно още преди петата седмица, иначе може да ми се случи случка.

  • Според листовките за лекарствата Лексотан и Асентра, не се препоръчва комбинирането им.
   В листовката на Асентра е посочено:
   „не трябва да приемате Асентра заедно с лекарства, наречени моноаминооксидазни инхибитори (МАОИ), като моклобемид (за лечение на депресия) и селегилин (за лечение на болест на Parkinson), антибиотика линезолид и метиленово синьо“
   Също така Асентра може да засили или намали ефекта на други едновременно приемани лекарства, като „лекарства за лечение на психични проблеми (като диазепам)“.
   Лексотан съдържа бромазепам, който спада към бензодиазепините, подобно на диазепама.
   Поради риска от засилване на ефектите като например сънливост, концентрация и дишане, комбинацията между Асентра (сертралин) и Лексотан (бромазепам) не се препоръчва, освен ако лекар изрично не прецени, че ползите надвишават рисковете в конкретен случай.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *