Неолексан: хапче за щастие и качествен сън. Дозиране, ефекти и негативи. Билки – заместители

Какво представлява и за какво помага? Как се дозира Неолексан? Милиграми по диагнози. Предозиране. Видове Неолексан. С удължено освобождаване. Колко време се пие? Има ли вреда от Неолексан? Взаимодействие с лекарства, негативни реакции и заместители.

Още в текста: Билкови заместители на Неолексан. Демир бозан и други лековити билки. Истории на хора, ползвали билки при тревожност

Ето как можете да се снабдите с Демир бозан (на място или с поръчка за доставка!) Вижте ТУК!

Често го изписват като 5-HTP или по-дългото 5-хидрокситриптофан. Представлява аминокиселина, метаболизираща се от друга – триптофан. Произвежда се, за да участва в биосинтеза на серотонин и мелатонин – хормоните на щастието и на хубавия сън.

Ако не достига 5-HTP, недостига и радостта. И обратното – ако искаме оптимизъм и добро наспиване, трябва да повишим нивото на 5-HTP.

Ето защо това съединение се синтезира лабораторно и влиза в състава на лекарства като Неолексан. Използва се за лечение на тревожност, депресивни състояния и безсъние.

Какво представлява Неолексан?Неолексан: хапче за щастие и качествен сън. Дозиране, ефекти и негативи. Билки – заместители

Неолексан е чист 5-хидрокситриптофан, по 50 мг в таблетка. Като медикамент се води нервен активатор, а не стимулатор. Той подпомага процеса на изработване на оптимално количество серотонин.

С цел оформяне на таблетки активната съставка е съчетана с помощни в-ва като целулоза, нишесте и др.

За какво помага?

Недостигът на аминокиселината 5-HTP води до ниски нива на хормоните серотонин и мелатонин. Те от своя страна повлияват отрицателно психо-емоционалното състояние и правилното функциониране на ЦНС. Така се провокира появата на патологични състояния с определена симптоматика. Типични са:

 • Безпричинна раздразнителност, чести спадове в настроението;
 • Лош сън и кошмари;
 • Постоянна неудовлетвореност и умора;
 • Необоснована тревожност и напрегнатост, мисли за смърт;
 • Истерични кризи и епилептични припадъци.

Приемането на препарати с 5-HTP нормализира хормоналния баланс и премахва невро-вегетативните проблеми като главоболие, учестено сърцебиене и дишане, излишно потене, както и психо-емоционални нарушения като разсеяност, сънливост, слабост и др.

Неолексан се приема за комплексно лечение и профилактика на:

 • Депресивни състояния и стрес – хормонът серотонин има антидепресивни качества. Приемът на Неолексан стабилизира психо-емоционалното състояние;
 • При тревожност – стимулира образуването на бета-ендорфини. Благотворно повлиява лечението на тревожни и панически състояния, резки промени в настроението;
 • При агресивни прояви – отслабва нервното възбуждане и раздразнение, като така смекчава невротичните реакции;
 • При паническо разстройство – то също се дължи на ниски нива на серотонин. При нормализиране на нивата пациентите се подобряват значително до пълно изчезване на проявите;
 • При безсъние и др. нарушения на съня – количеството серотонин в организма определя и нивото на друг хормон – мелатонин, който отговаря за съня. Затова самото повишаване на серотонин подобрява съня, като удължава фазите му. Изчезва проблемът с умората и допълнителното изнервяне. При младите хора безсънието се лекува по-ефикасно чрез повишаване на нивата на серотонин, отколкото с директно приемане на мелатонин;
 • При мигрена – намалява интензивността на болките в главата и пристъпите на мигрена, повишава болевия праг. При недостиг на серотонин нерядко възникват главоболие и мигрена. Също така недостигът на хормона „сваля“ болевия праг и неприятните усещания се усилват;
 • При фибромиалгия – характеризира се с постоянни мускулни и ставни болки, чийто източник е психиката. То не е добре изучено, но е ясно, че няма физиологична причина за него. Увеличаването на нивото на серотонин подобрява състоянието и значително намалява болевите усещания;
 • За отслабване, при наднормено тегло, затлъстяване и булимия – днес тези проблеми се дължат главно на стреса и на нарушения режим на хранене. Провокира се хормонален дисбаланс. Ниските нива на серотонин провокират повишен апетит и тяга към сладкото. Така организмът се стреми да компенсира неговия недостиг и да се справи със стреса. Получава се порочен кръг, който накрая води до натрупване на килограми;
 • При високо кръвно и за сърце – употребата на 5-НТР подобрява съсирването на кръвта, нормализира кръвообращението, поддържа нормална работа на сърдечния мускул, препятства възникването на инфаркт и исхемия, снабдява тъканите с хранителни в-ва и кислород и най-важното – нормализира кръвното. Самият факт на балансиране на кръвното нормализира емоционалната сфера;
 • При зависимост от алкохол – алкохолът потиска нервната с-ма, провокира резки промени в настроението и нарушаване на съня. Изчезва интересът към живота и идва идеята за смъртта. Над 67% от хората, злоупотребяващи с алкохол, имат и депресия. Тези състояния са обусловени от хипофункция на системата за производство на серотонин. Затова при лечение на алкохолна зависимост е показан приемът на 5-НТР;
 • При никотинова зависимост – аминокиселината има помощна функция с мекото си успокояващо действие. Приемът й помага да се намали количеството на изпушените цигари. Тя отслабва нервното възбуждане и облекчава невротичните реакции, които възникват при отказ от пушене;
 • За стимулиране на паметта, за активизиране на устойчивостта на мозъка към прекомерни натоварвания;
 • При Паркинсон – смекчава симптомите на болестта.

Как се приема?

Дозиране на Неолексан

Дозата Неолексан зависи от състоянието на пациента и от конкретните му оплаквания. Обикновено курсът започва с ниска доза за определяне на чувствителността към препарата. Въпреки че това е аминокиселина и някои производители я предлагат като добавка, не се препоръчва самостоятелно изписване и определяне на дозата. Също така увеличаването на дозата трябва да се реши от лекар, за да бъдат избегнати нежелани ефекти.

Неолексан: хапче за щастие и качествен сън. Дозиране, ефекти и негативи. Билки – заместители

Предлага се в 3 дозировки

Според указанията на производителя, началната доза е 3 Х 50 мг, което се равнява на 1 таблетка. Изчакват се около 2 седмици, за да се прецени действието. Препаратът не е стимулатор, а само активатор, затова не дава моментален ефект, а е необходимо време.

При незадоволителен ефект от първоначалната доза, количеството може да се удвои – да стане 3 Х 100 мг, които се равняват на 2 табл. от 50 мг.

Дозиране според диагнозата

За подобряване на съня Неолексан се приема еднократно преди лягането, около 30 – 45 минути предварително. Дозата варира от 50 мг до 300 мг (1 – 6 бр.). Производителят препоръчва започване с 1 бр., който постепенно да се увеличава до достигане на необходимото количеството. Ефектът настъпва от 10 д о 30 мин. след приема.

За отслабване еднократната начална доза отново е 50 мг, като се препоръчва по 1 таблетка да се взема 20 мин. преди всяко осн. хранене. Това количество също подлежи на коригиране според ефекта, обаче максимумът е 100 мг на един прием и 300 – 500 мг на ден. Пие се на гладно.

При депресивни състояния и тревожни разстройства дозата се определя от лекар и се разделя на 2 или 3 приема. Усвояването на хапчето не зависи от времето на прием и от наличието или липса на храна.

При мигрена, главоболие и фибромиалгия денонощната доза е 100 мг, която се дели на 2 и дори 3 приема.

Предозиране

При самолечение и игнориране на лекарските указания може да се стигне до предозиране на лекарството. Ще познаете, че се е случило, ако се появяват следните реакции:

 • Разстройство на съзнанието;
 • Емоционално възбуждане;
 • Дезориентация;
 • Неконтролируема паника;
 • Тревога;
 • Халюцинации.

Освен това се нарушава правилното функциониране на нервната с-ма, регулирането на кръвоносната и лимфната с-ми, жлезите и вътрешните органи.

Сред основните симптоми са главоболие, повишаване на кръвното, тремор, разстройване на координацията, втрисане или топли вълни.

Възможни са невро-мускулни нарушения като неконтролируеми конвулсии, гърч, тремор, нарушаване на речта, треперене на очните ябълки

Видове Неолексан

Неолексан се произвежда само на таблетки в две основни дози:

 1. Неолексан 50 с 50 мг активно в-во във 1 табл. и
 2. Неолексан 100 със 100 мг активно в-во във всяка таблетка.

Има и трета разновидност:

Неолексан 150 SR

Индикацията SR означава удължено освобождаване. Затова таблетките съдържат 150 мг вместо максималните за един прием 100 мг. Те се освобождават по-дълго време, което позволява организмът цялостно да усвои пълното количество, без да го получава шоково.

SR – таблетките са за през 12 часа, а не през 8 ч., както е с обикновените. При този режим те осигуряват постъпване на 5-HTP през цялото денонощие.

Колко време се пие?

Стандартният курс на лечение е 1 мес., но продължителността варира по решение на лекар.

Има ли вреда от Неолексан?

Лекарството е противопоказано единствено за най-малките пациенти под 12 г. и за бременни. Все пак има някои ограничения, които трябва да се проследят.

Взаимодействие с лекарства

Съвместният прием с традиционните лекарства е възможен, но само след консултация с лекар. Възможно е съчетаването да провокира нежелана реакция.

Забранено е приемането на 5-НТР с лекарства за отслабване, с барбитурати, антидепресанти, транквилизатори, антибиотици и препарати, използващи за химиотерапия и за лечение на Паркинсон.

Странични ефекти

Неолексан: хапче за щастие и качествен сън. Дозиране, ефекти и негативи. Билки – заместители

5-HTP и най-богатият му естествен източник

 • Гадене, метеоризъм, запек, повръщане, диария;
 • Стомашни спазми;
 • Главоболие;
 • Уртикария, кожни зачервявания;
 • Отичане.

Съществува риск от обостряне на следните заболявания:

 • Язва, раздразнени черва;
 • Хипертония;
 • Анорексия;
 • Дихателни патологии;
 • Периферни невропатии;
 • Хемофилия.

Хидрокситриптофан може да повлияе отрицателно възстановяването и е способен значително да влоши състоянието на пациенти с инфаркт и на такива с инсулт.

Мнения за Неолексан и неговите заместители

Много известни компании предлагат 5-НТР в разни форми като биодобавки. Но продуктите не си приличат. Те се различават в:

 • концентрацията на активното в-во;
 • в произхода – при някои 5-НТР е синтетичен, а при други е екстракт от грифония симплицифолия;
 • в съчетаването – някои съдържат само аминокиселината, а други я подкрепят с витамини и др. вещества, създавайки мултикомплекси.

Какво да изберем?

 • Неолексан или Деанксит? Двете лекарства намират допирна точка в лечението на депресивни състояния. Но те го правят по различен начин. Деанксит предоставя антипсихотичен ефект. Той не влияе върху нивата на серотонина и съответно не провокира ефектите от синтезирането на този хормон.
 • Неолексан или Тритико? Активните в-ва са напълно различни. Тритико е антидепресант с активна съставка тразодон. Използва се за лечение на депресии.
 • Неолексан или Ксанакс? Ксанакс е представител на бензодиазепините – група препарати за лечение на панически и тревожни разстройства, страхова невроза и социални фобии. Неолексан провокира радост и добро настроение, докато Ксанакс отпуска и притъпява емоциите и мислите. Освен това бензодиазепините причиняват привикване.
 • Неолексан или Мелатонин? Приемането на синтетичен мелатонин повишава нивото на този хормон в тялото, който отговаря за съня. С това се ограничава неговото действие. А Неолексан повишава нивото на мелатонин посредством увеличаване на серотонина.

Още ТУК:

Ксанакс: таблетки за спокойствие и радост. Рискове, вреди и билкови алтернативи

Така се осигурява по-голям обхват на въздействие, не само по отношение на съня. Освен това се смята, че директното приемане на мелатонин помага за съня само при възрастни хора, а при младите е по-добре хормонът да се подкрепи чрез серотонина.

 • Неолексан или Жълт кантарион на таблетки? Екстракт от растението подобрява нервната с-ма и подпомага лечението на тревожни и страхови състояния, хипертония и др. физически симптоми. Кантарионът въздейства по друг начин и не се явява пълен заместител на Неолексан. Негов плюс е липсата на негативни въздействия.

Билкови заместители на Неолексан

5-HTP се формира в червата, в резултат от биосинтеза на триптофан. Самият триптофан не се произвежда в организма, а се попълва от храната. Намира се в някои протеинови и растителни продукти:

 • Овес и грах;
 • Сушени фурми и банани;
 • Кедрови ядки, сусам и фъстъци;
 • Тиква и зелени листни зеленчуци;
 • Мляко и кисело-млечни;
 • Месо, пилешко, пуешко.

Навсякъде количеството му е съвсем минимално. Истинско находище за триптофан са семената на боба грифония, но дори и там количеството е недостатъчно. Ето защо той или се синтезира изкуствено, или се извлича от грифонията под форманта на концентриран екстракт.

Заместители на триптофан няма. Можем само да подпомогнем синтезирането на серотонин като приемаме повече витамини В и С, както и магнезий.

Ето защо търсейки заместители, се обръщаме към билки, които оказват ефекта на Неолексан по собствен начин. Отличен лечебен резултат постига сборът Демир бозан.

Демир бозанНеолексан: хапче за щастие и качествен сън. Дозиране, ефекти и негативи. Билки – заместители

Чай за нерви, лекарство за добро настроение, отвара за отличен сън – това са само част от имената, с които доволни пациенти наричат сбора от билки, произвеждан под името Демир бозан. Той съчетава доказани с качеството и ефекта си билки като котешка стъпка, глог, великденче, блатен тъжник, царевична коса и полски хвощ.

Демир бозан действително е лечебен за нервите и подобрява цялостно състоянието при тревожни, фобийни и депресивни разстройства.

Действие на билковата комбинация:

 1. Отпуска, релаксира и хармонизира ЦНС;
 2. Подобрява настроението, предотвратява резки промени, спадове и подеми;
 3. Отпуска кръвоносните съдове и установява нормално ниво на налягането в тях;
 4. Успокоява и напълно ликвидира болки в разни зони на тялото;
 5. Регулира съня и подобрява неговото качество и продължителност;
 6. Хармонизира работата на сърцето, премахва сърцебиене;
 7. Подобрява работата на мозъка и неговите осн. функции;
 8. Повлиява поведението, снижава крайни реакции на агресия и гняв;
 9. Регулира апетита и подпомага процесите на редукция на теглото.

Демир бозан е ефикасен при постоянна тревога, стрес, безпокойство, които излизат извън нормите. С негова помощ психическата сфера се балансира и става по-устойчива на външни провокатори.

Билките в състава на чая премахват симптомите, но те се целят в корена на болестта, като лекуват причините, а не само техните прояви.

Други лековити билки

 • Свещен босилек – антиоксидант и адаптоген, който нормализира кортизола, премахва ефектите от стрес и напрежение. Аюрведа го използва за тревожни разстройства;
 • Метистинов пипер – естествено и клинично доказано средство против тревожност. Но има странични ефекти и много натоварва черния дроб;
 • Маточина – предоставя краткосрочно снижаване на тревогата и безпокойството. Розмариновата к-на в листата действа анксиолитично  и антидепресивно. Сваля безпокойството чрез увеличаване на гама-аминомаслената к-на;
 • Гинко билоба – предпочита се, когато тревожността и депресията се отразяват особено силно върху концентрацията на вниманието. Лекува световъртеж, шум в ушите и главоболие.

Много други растения оказват помощ при тревожни разстройства и укрепват нервите. Но най-качествено и широко съдействие предоставят сборовете, защото те комбинират качествата на много растения.

Истории на хора, ползвали билки

Трудно, но си намерих моите билки
Венелин Ангелов - 03 - Неолексан

Венелин Ангелов

Мащерка, лайка, лавандула, сбор от старопланински билки, тайната билка на един ходжа – какво ли не пробвах в търсене на безопасен лек за моето страдание. Получи се, намерих го. Най-добре ми пасна Демир бозан – чай, продаващ се легално и официално, но как пък не попаднах на него по-рано.

Моят проблем е тревогата. Хваща ме сутрин, не ме пуска до вечерта и само докато спя на пресекулки забравям нея. Какво ме тревожи ли? Нищо! Поне нищо важно. Обичайните неща – заключих ли, ще ми платят ли навреме, дали няма да стане нещо…

Болна психика, зная го. Но си намерих лекарството. Демир бозан ме върна в собствената ми кожа. Не е да не се страхувам изобщо. Но съм в пъти по-спокоен и се овладявам. Щом ме сграбчи тревогата, варя си чай. Не се давам!

Венелин Ангелов, Враца

Демир бозан няма негативни ефекти
Олга Найденова - 02 - Неолексан

Олга Найденова

100 часа посветих на ровене из интернет и четене на листовки и ревюта на растителни лекарства. Търсех идеалното лекарство за страхова невроза. Пробвах едно-две, но не ми харесаха.

Имам едно изискване – да нямат негативни ефекти. Неврозата ми е такава, че стане ли ми лошо, започвам да умирам мислено. Не понасям лекарства и с най-малкия страничен ефект.

Един билков сбор изпълни изискването ми – Демир бозан. Вътре са шест билки и всичките ми понасят. Няма реакции, няма нищо. Само ползи. Тревожността и стресът ми са овладени, остава да се преборя със страха. Това е най-сложното, но ще стане.

Олга Найденова, Панагюрище

Парезите и спазмите изчезнаха
Лазар Илков - 01 - Неолексан

Лазар Илков – 01

Имам психо-емоционални отклонения – невротично разстройство със сомато-вегетативни нарушения. Звучи сложно и наистина е такова, защото психиката е като тъмна дупка – не знаеш какво е вътре и как да му повлияеш.

Лошото при мен е, че имам много физическа симптоматика – спазми, по-кратки и по-продължителни парези, болки, стигал съм до припадъци. Не е истерична криза, а страх, който ескалира до ужас. Страх ме е, че ще си докарам инфаркт.

Сега се лекувам с Демир бозан. Изписа ми го фитотерапевт, при когото отидох за консултация. Обясни ми как ще действа и че трябва да го пия на курсове по 3 месеца. Добре се получават нещата. Лечението потръгна. Няколко неща дотук са напълно премахнати – парезите, конвулсиите и спазмите. По-рядко имам мускулни болки и не съм припадал. Нивото на страха намаля, но има още какво да желая. Предполагам, че ще пия билките повече време, но не се боя – нали са билки, при тях няма привикване.

Лазар Илков, Димитровград

Явор Атанасов споделя как се е излекувал от дълбока депресия. Малко преди съвсем да затъне, той намира опора в билките Демир бозан:

Източници:

Какво е 5-HTP и как работи? 

Описание на Неолексан 100

Как действа Неолексан? 

ТУК се прави поръчка за Демир бозан, а това са телефоните: 0899 58 28 32, 0898/543 752, на които можете да получите информация!

Enjoyed this post? Share it!

 

4 коментара по “Неолексан: хапче за щастие и качествен сън. Дозиране, ефекти и негативи. Билки – заместители

 1. Спокойствието е най-голямата ценност на света. Няма нищо по-горе от него. Само като го загубиш, разбираш. От 3 г. съм открил билките и с тях си давам спокойствие. В тоя ненормален свят няма човек, който да удържа нормално!!

 2. Виждала съм тази аминокиселина на биодобавка, без рецепта. Ама защо е толкова скъпа? 20, 30 лв, че и нагоре. Даже една беше 55 лв, на някакъв мастит производител. Има ли откъде да я вземем на евтино?

 3. Аз съм на Демир бозан, успокоява и вдъхва надежда. Събуждам се и ми е оптимистично. Мога да дишам по-пълно, мисля за хубави неща. А когато мисля хубаво, и денят ми минава по-добре.

 4. Главната билка в Бозана е билката на Левски. Той всичко е лекувал с нея. Даже оттам му е прочутото самообладание, което е запазвал и в най-кризисния момент.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *