Алора. Мнения. Какво лекува и как? Доволни ли сте?

Какво лекува лекарството Алора? Мнения и противопоказания. Колко дълго се приема Алора таблетки? Странични ефекти. Отзиви: Доволни ли сте от Алора? Как се спира? Алора и алкохол. Заместители: Симпатил, Дормиплант и др.

Алора е успокоителен препарат на растителна основа. Лечебното му вещество е извлечено от растението пасифлора.

Ето как можете да се снабдите с Демир бозан (на място или с поръчка за доставка!) Вижте ТУК!

В качеството на лекарство пасифлора е позната от 1939 г, пробивът е направен при епилептици. Днес от нея се изготвят разнообразни лекарствени форми.

Лечебни съединения в пасифлора
Видове съединения Лечебен ефект
индолни алкалоиди гармин и гармол 0,04 – 0,05 % оказват спазмолитично действие на гладката мускулатура, разширяват кр. съд,  спада налягането
пасифлорин (гарман) алкалоид, който осигурява седативен и антидепресивен ефект на пасифлора. Потиска ензима моноаминоксидаза, което води до повишаване на норадреналин, серотонин, допамин
флавоноиди кверцетин, апигенин, лутеолин, витексин обладават съдоразширяващи и кардиотрофични свойства, оказват спазмолитично, болкоуспокояващо, противовъзпалително, хипотензивно, противоаритмично, антиоксидантно, капиляроукрепващо действие
флавоноиди глаброл, магнолол, кризин, хонокиол оказват седативно, анксиолитично и сънотворно действие ь
други съставки полизахариди, пектини, фитостерини, гликопротеини, кумарини, ет. масло, минерални соли, витамин С

Съвкупността от биологично активни вещества в пасифлората осигуряват изразено седативно, леко противотревожно и сънотворно действие, без потискане след събуждане. Растението отпуска конвулсии, благоприятно влияе на настроението при депресия. Мекото действие позволява използването му при деца от 3-год. възраст.

Какво лекува лекарството Алора?

Алора е сред съвременните препарати с пасифлора. Той проявява всички ключови фармакологични свойства на лечебното растение. Произвежда се в две лекарствени форми – течен екстракт 694,444 мг и сух екстракт 100 мг.

 • При обща нервност, при „нерви“. И двете лекарствени форми се прилагат като успокояващо средство за стрес – чувствителни пациенти, при неврастении, тревога, раздразнителност;
 • При паник атаки и тревожност. Паническите атаки са моменти на тежка тревожност. Пасифлората се справя с по-леки състояния, но подкрепя и в тежки случаи. При криза се налага приемането на двойна доза;
 • При безсъние и нарушения на съня. Алора възстановява структурата на съня, увеличава продължителността му чрез ранно заспиване и по-голяма дълбочина. Пробуждането е с чувство за отпочиналост и не причинява дневна сънливост;
 • При нервен стомах и черва. Алора има приложение при стрес-асоциирани симптоми в стомаха и червата и при стомашно-чр. патологии на емоционална основа;
 • За нормално кръвно, при главоболие. Препаратът се справя с вегетативни нарушения – дистония, хипертония, съдови кризи, астения. Спазмолитичната активност е полезна при главоболие и мигрена, при спазми на гладката мускулатура. Помага при Мениер, намалява световъртежа;
 • Против леки форми на депресия. Използва се в лечението на леки депресивни състояния. Алкалоидът гарман увеличава хормоните на радостта и подобрява настроението;
 • При менопауза и ПМС (предменструален синдром). Алора се прилага също в климактеричния и предклимактеричния период. Действа благоприятно при патологичен климакс, когато се повишава кр. налягане, безпокоят приливи на жар и нервозност, колебания на настроението, има повишена умора и разстройство на съня;
 • Лечение на зависимости. Седативните свойства на пасифлора помагат да се преодолее зависимостта към психоактивни в-ва. Международният Олимпийски комитет не забранява на спортистите да приемат пасифлора, докато се подготвят за състезания.

Мнения, отзиви. Доволни ли сте от Алора?

Потребителите дават повече положителни мнения за таблетките, докато сиропът или се ползва по-рядко, или не дава поводи за специални похвали. Споделя се, че 2 таблетки преди сън дават незабавен и категоричен ефект. Препоръчват Алора за сложи и стресови периоди.alora-01

Харесва се, че е растителна, което за пациента е равно на безопасна. Добра атестация е, че става за деца и за бременни жени.

Като негатив се споделя, че донякъде притъпява чувствителността и мозъчната дейност. Пациенти предупреждават хората с отговорни професии, че под въздействието на Алора се работи по-трудно – леко замъглява разума.

Има и негативни мнения за ефекта от Алора. Те се изразяват в липсата на очаквания ефект. В някои случаи самите пациенти си дават сметка, че лекарството не подхожда на тяхното страдание.

Страничните ефекти не тревожат коментиращите. Няма отзиви за дискомфорт или симптоми, които да стопират лечението. Все пак мнозина признават, че Алора упойва повече от необходимото и трябва да се внимава с дозирането.

ВАЖНО: Вижте още мнения за Алора на таблетки и оставете и вие своя отзив ТУК, в нашия форум с коментари! Доволни ли сте от Алора?

Колко дълго се приема Алора?

alora-02

Медицината ползва течен и сух екстракт от пасифлора

Официалната инструкция не посочва ограничен срок за прилагане на препарата. Той е регистриран като добавка, което предполага продължително приемане без контрол от лекар. Специалистите често го изписват на курсове от по 20 или 30 дни, преди да оценят отново състоянието. Ползватели на таблетките споделят, че препаратът показва пълните си възможности след десетина дни лечение, а не веднага.

Противопоказания

Няма изрични забрани за приема на Алора. Производителят единствено „не препоръчва“. Препоръките му са да не се ползва от:

 1. лица под 3-год. възраст;
 2. бременни и във времето на лактация;
 3. лекуващи се от алкохолизъм и психотропна зависимост;
 4. лекуващи се с антидепресанти;
 5. от работещи с тежки машини и прецизна техника.

Странични ефекти

В листовките на сиропа и таблетките не са описани негативни явления, които съпровождат приема на Алора. Справка за негативите на пасифлора ни показва вероятност да възникват гадене, световъртеж, гадене и кожни реакции. Най-вероятният страничен ефект е сънливостта.

В състава на Алора присъства само един растителен компонент, поради което рискът от развитие на алергична реакция е много по-малък в сравнение с комбинираните препарати. Отличава се с добра поносимост и висока безопасност. Изисква заострено внимание при тежки заболявания на стомашно – чр. тракт с неспецифично раздразващо действие.

По лекарско предписание пасифлора се взема при аритмия на сърцето, стенокардия, при склонност към хипертония. При склонност към хипотония не се препоръчва продължителен прием на препарата.

Дозиране на Алора

Сиропът Алора е удобен в педиатричната практика. Той е разрешен от 3 г. На деца се назначава по 2.5 мг (0.5 ч.л.) 2 – 3 пъти дневно. Курсът се определя индивидуално според характера на нарушенията.

Таблетките са най-подходящи от 12-год. възраст. Дозировката е 3 Х 1 таблетка пред хранене, в пикови моменти може 3 Х 2 табл. за достигане на седативен ефект. При нарушения на съня се вземат 2 или 3 хапчета 1 – 2 часа пред лягане.

Предозиране с Алора

Спазването на посочените в листовката дозировки гарантира, че няма да се явят негативни ефекти и че няма да се получи пристрастяване, казва производителят. Случаи на предозиране с такъв тип препарати не са известни.

Как се спира Алора?

Алора се започва в нужната доза и се спира отведнъж, освен ако пациентът не е съвсем малък или стар. Тогава се започва с 1/3 и ½ от дозата и постепенно се стига до стандартната. Препаратът не изисква специална схема на спиране, защото не причинява зависимост.

Алора и алкохол

Употребата на алкохол е противопоказание за лечението с Алора.

Още едно мнение по темата ТУК: Билки при безсъние ми помогнаха и за тревожно разстройство.

Цена и откъде се взема?

Алора е добавка без рецепта. Продава се в аптеките и дрогериите, поръчва се дистанционно.

 • Алора таблетки съдържа 100 мг пасифлора и се продава в кутии по 20 броя. Цената варира от 7.65 лв до 13.30 лв. Най-изгодна в момента е във веригите Софармаси и Гален;
 • Алора, сироп за деца, е начинът, по който го възприемат пациентите. Но течната форма е предназначена за възрастни, равностойно на таблетките. Флаконът е с обем от 100 мл. Цената му варира от 7.59 лв до 10.20 лв. Изгодна цена дават веригите Субра и 36.6.

Заместители

Хранителните добавки с пасифлора са аналози на Алора. Такива на пазара има достатъчно. Повечето ползват името на растението – Пасифлора на Doctor Nature, на Нейчърс Ансър, на Др. Волке, на Нейчърс Плюс и др.

alora-03

Заместители на Алора – други препарати с пасифлора

Някои добавки имат по-разпознаващо се название като Пасифлора Релакс и Пасифлора Стрес Релийф.

Важният момент при сравняването на препаратите е колко грама екстракт съдържат. Например в капсулите Пасифлора Релакс са вложени 275 мг, а в таблетките Алора – 100 мг. Ще отбележим, че по-голямото количество винаги е ценово изгодно, но не винаги е адекватно на нуждите на пациента.

Частични заместители на Алора на добавките с комбиниран състав, в които пасифлора е подкрепена от други екстракти и витамини. Например добавката на Нейчърс Ейд съдържа маточина и авена сатива, в Matt съчетанието е с валериана и глог.

Алора или Симпатил?

И двата препарата са успокоителни, но имат различно прицелване. Алора действа общо на нервната с-ма, Симпатил отпуска и успокоява приоритетно сърцето.

При вегетативни кардио нарушения Симпатил е точният продукт, особено при високо кръвно и сърцебиене. Симпатил е за предпочитане при сърдечни неврози и нервна превъзбуда, която „удря“ в сърцето.

Мненията за Симпатил във форумите има рядко и малко. Един от тях е много категоричен: прави чудеса, особено при безсъние.

Поради специфичното влияние на Симпатил върху сърцето, той е безрецептурно лекарство, а не добавка. Лечебният му ефект е специално изследван.

Симпатил работи чрез два екстракта – от глог и от калифорнийска ешхолция, към които е добавен магнезий за сърцето. Цената му варира от 8.79 лв до 9.20 лв за 40 таблетки. При дозировка от 4 таблетки дневно препаратът стига за 10 дни, а при дозировка от 3 табелтки дневно Алора стига за почти 7 дни. Заради цената мнозина пациентит питат за Симпатил внос от Турция, но препаратът не се продава в съседката ни.

Алора или Дормиплант?

Дормиплант е успокоително при нервност и безсъние, което се приема до 14 дни и ако не даде ефект, се замества с друг препарат. Лечебните му съставки са валериана и маточина.

За разлика от Алора той е лекарство, без рецепта. Страничните ефекти са от стомашно-чревен характер.

Дормиплант също е адресиран към деца, но от 6-год. възраст. За най-малките повече подхожда Алора.

Ксанакс и Алора

Ксанакс е търговското име на бензодиазепина алпразолам, с който се лекува тежка патологична тревожност. Назначава се при случаи, когато тревожността напълно стопира нормалното ежедневие. Прилага се за кратки периоди.

Потребителите на Ксанакс и на Алора са коренно различни пациенти. На първите Алора няма да въздейства, а на вторите Ксанакс ще надхвърли многократно нуждите и възможно да навреди. Можем да видим разликата в регистрацията и контрола върху двата продукта. Ксанакс се отпуска по системата на зелените рецепти, а за вземането на Алора не е задължително консултиране с лекар.

Мента, глог и валериан

Нуждата от леко успокоително води повечето потребители към това тройно съчетание, което е най-известно и употребявано  – поради своята ефективност и ниска цена. То се счита за напълно безопасно, едва ли не като ментов бонбон.

МГВ реално успокоява и дори седира. Този препарат е с ефективност, сравнима с Алора. Разликата е, че при него трябва натрупване и действието е отложено. Алора действа на момента, подходяща е да се вземе в момент на криза, стрес, трудна ситуация.

Плюс на комбинираният валериан е, че успокоява червата и сърцето. При предозиране се получава слабост, крайна сънливост и запек.

Деанксит или Алора?

Деанксит, наричан „розовото“, е антидепресант. По действие не се сравнява с Алора. Нуждаещите се от Деанксит няма да получат облекчение от Алора. Двата препарата са различни и по състав – единият е синтетичен химикал, а другият – растителен натурален продукт. Обединява ги цветът на таблетката – при Алора тя е червеникава.

Седативният ефект на Деанксит в пъти надхвърля този на Алора. Розовият медикамент е показан при тежка тревожност и депресии, помага при силна и продължителна болка.

Още ТУК: Деанксит. Колко време може да се пие Деанксита? За какво се използва? Странични ефекти.

Колко време се пие Невростаб?

Невростаб е комбинация между валериана и пасифлора, което показва, че двете растения имат различна сфера на приложение. Допълнително е вложен и глог.

Невростаб овладява не само тревожност. Той е ефективен при страхови състояния. Премахва провокаторите за разстройване на съня. И трите компонента повлияват добре съня, затова Невростаб се очертава като добро и силно сънотворно. Едновременно с това успокоява сърцето и подобрява кръвоснабдяването.

Плюс на Невростаб и на Алора е, че могат да се пият продължително. Няма специално ограничение на курса, той може да продължи с месеци.

Бланд за спокойствие
alora-04

Още натурални успокоителни, подобни на Алора

Таблетките Бланд са растителни като Алора, но разчитат на други билки – лавандула, маточина и ашваганда. Избраните компоненти правят Бланд средство с изразени спазмолитични и антиритмични свойства. Повлиява нервни разстройства на храносмилането, особено ако са съпроводени със спазми и болки.

Бланд подобрява способностите на ума и изостря вниманието. В този пункт той превъзхожда Алора. Успокояването идва от билката ашваганда.

Триптозин

Той е различен от дотук разгледаните продукти. Активните му съставки са магнезий, В6 и Л-триптофан. Те са инструменти за поддържане на серотонина в норма. При нужда от подобряване на настроението подходящият препарат е Триптозин, а не Алора. При наличие на тревожност първият избор е Алора, а Триптозин ще даде общ, косвен ефект.

Триптозин е средство за преодоляване на перманентна умора, липса на сили, апатични състояния и невъзможност за концентриране.

 1. Пасифлора релакс представлява желатинова капсула, изпълнена с течен екстракт от пасифлора и помощни вещества. Препаратът е адресиран към гневни, неспокойни хора, които не намират покой. Той е по-силен от Алора, защото съдържа 275 мг екстракт, а в Алора има 100 мг. Препоръчва се за стресови и трагични моменти;
 2. Неолексан и Алора. Нивата на серотонин в тялото се контролират и с помощта на аминокиселината 5-НТР. Неолексан е препарат, който използва този механизъм. Като Триптозин той подхожда на потребители, които търсят подобряване на настроението, докато Алора е за тревожни хора. На практика действието на двата препарата е противоположоно – Неолексан активизира, енергизира и дори възбужда, а Алора успокоява. Погледнете и ТУК: Неолексан. Мнения и странични ефекти. Заместители;
 3. Валидол е добре познат препарат с успокояващ ефект. Но този ефект е вторичен, на първо място Валидол повлиява сърцето в моменти на разстройване. Той действа много бързо и може да се вземе като бърза помощ. Алора също е бърза, но й трябват 1 – 2 часа, за да даде ефект. Валидол не изисква постоянен прием, докато Алора в повечето случаи се нуждае от редовност на графика;

Още информация и източници на английски: Какво лекува лекарството Алора? * Колко дълго се приема пасифлора?

 • Флуанксол съдържа флупентиксол – една от съставките на Деанксит. Облекчава потиснатост в много по-силна степен от Алора. Флуанксол е рецептурен медикамент;
 • Папаверин е спазмолитик, който обезболява и успокоява чрез седиране. Допирните му точки с Алора са само в този пункт. Папаверин не се взема при тревожност и лошо настроение, не влияе при стрес и депресия. Единствено отпуска гладката мускулатура, което прави по-силно и ефективно от Алора;
 • Калифорнийски мак (калифорнийска ешхолция) – екстракт от този вид мак се продава на капсули като добавка в полза на почивката и отмората. Взема се от напрегнати хора, които губят време за релаксация и не успяват веднага да се потопят в почивка и сън. Този мак не е опиат, не пристрастява, той само успокоява.

Вижте и ТОВА:

Излекувах се от тревожно разстройство и натрапчиви мисли

ТУК се прави поръчка за Демир бозан, а това са телефоните: 0899 58 28 32, 0897 039 295, на които можете да получите информация!
3.7/5 - (3 votes)

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Алора. Мнения. Какво лекува и как? Доволни ли сте?

 1. Дъщеря ми на 5 години направи алергия – уртикария, от сиропа Алора. Назначиха го за сън, много се буди. Лекарството помогна и щяхме да го взимам, ако не беше уртикарията. Минахме на Демир бозан – ефектът е същият, но го понася добре и не се обрива.

 2. И на мен ми го изписаха заради съня, но не ми хареса цената. За месеца ми отиват 4 кутии, което е цифра. Изписаха ми го за 30 дни, първите няколко беше добре, после пак ми стана тревожно и сълзливо. Повече няма да го пия това!

 3. Минах през Алора и още няколко хапчета, но не беше моето. Сутрин ужас – не мога да тръгна за работа, не знам къде се намирам, зомби! Предпочитам по-меки и разумно дозирани билки като Демир бозан.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *