Деанксит: Кога и как точно да приемаме медикамента

Колко време може да се пие Деанксит? Действие вечер. Видове заместител на Деанксит. Атакаркс. Цена и мнения. Странични ефекти и прием. След колко време започва да действа?

Деанксит е медикамент, подходящ за лечението на лека до умерена депресия. Счита се, че помага при безпокойство, потиснатост и апатия, при страх и притеснение от неуспехи и вина. Прилага се по лекарско назначение.

Ето как можете да се снабдите с Демир бозан (на място или с поръчка за доставка!) Вижте ТУК!

Какво представлява?

Медикаментът е съчетание от две активни съставки: Флупентиксол – невролептик, и Мелитрацен – трицикличен антидепресант. Комбинацията им е ефективна в случаите на психосоматични разстройства и може да подпомогне преодоляването на споменатите състояния. Препоръчва се също на пациентки в менопауза; на лица със зависимости към алкохол и наркотични вещества. Полезен при неврастении и депресивни неврози.

Най-общо характеристиката на лекарството може да се представи в следната таблица:

Състав Прием Странични ефекти Противопоказания
Флупентиксол, мелитрацен, лактоза монохидрат, картофено нишесте, желатин, талк, магнезиев стеарат, захароза, смес от пчелен восък, бял и карнауба восък, оцветители Стандартно – две таблетки на ден, по една сутрин и на обяд.

Възможно е назначение на по-висока дневна доза, но не над 4 таблетки за 24 часа.

Поддържаща доза – 1 таблетка сутрин

Замаяност и тремор; превъзбуда, трудно заспиване; зрителни затруднения; пресъхване на устата; тромбози.

Не са изключени суицидни мисли

Противопоказан при алергия към някоя от съставките; след преживян инфаркт или сърдечни заболявания; при интоксикации с алкохол или опиати

Какво се лекува с Деанксит?

При правилно прилагане на медикамента той може да помогне за преодоляването на различни състояния, които обикновено се приемат за депресивни. Лекарите го назначават на пациенти, които са потиснати, тревожни, не изпитват радост и задоволство от живота, намират битието си за безсмислено и безполезно, склонни са да мислят за самоубийство или самонараняване.

Какво представлява деанксит?

Деанксит се взема по лекарска препоръка

 • Като част от комплексна терапия Деанксит може да помогне при безсъние, без да има сънотворно действие. Нещо повече – препоръчва се това лекарство да се приема само в първата част на деня, тъй като действието му е по-скоро ободряващо. Но точно този ефект, постигнат чрез дневния прием, може да успокои един потиснат човек и вечерта той да е в състояние да заспи леко.

Деанкситът е и помощно средство за балансиране на нервната система, когато нервите ни са „опънати“, когато сме твърде напрегнати и емоционално претоварени от всекидневието си. В този случай хапчето е допълнителен фактор; за успеха в подобно начинание е важна промяна в начина, по който възприемаме света около нас. Добре е също да се постараем да организираме времето си така, че да имаме време за почивка и за откъсване от стресиращите въздействия, които ни тормозят.

 • При назначаването на Деанксит е много важно да се изясни природата на проблема, с който лекарството ще се бори. Така например то може да е полезно при световъртеж, но само ако състоянието има връзка с тревожност или умерено психично разстройство. Медикаментът би бил полезен и при хипертония, ако кръвното „скача“ на нервна основа; при това участието на Деанксит в терапията на подобни случаи трябва да се третира само като допълващо.

Допълващ характер има препоръчването на продукта при главоболие – ако главоболието е свързано с депресивно разстройство.

Мнение №1: Личната ми се скара, че прекалявам
Деанксит и Ивета Станоева, студентка от София

Ивета Станоева, студентка от София

Заради стреса по време на всяка сесия започнах да пия Деанксит. Не го вземам редовно, но напоследък потребността от тези хапчета като че ли става постоянна. Тревожех се и споделих с личната ми лекарка. Малко е неудобно, чувствам се като баба, която говори за болежки, нерви и т.н. Д-р Иванова ми се скара, че съм напреднала с хапчетата, и ми препоръча да спортувам и да пия билки. Каза да си купя чая Демир бозан и да го пия редовно, когато дойде сесия и стане напечено.

Послушах я. Отначало вземах сутрин по един Деанксит, а на обяд и вечер запарвах по пакетче Демир бозан. Почувствах се по-добре и минах само на билки. Сега не ми трябва нито лекарството, нито чай, но си мисля, че точно Демир бозан ми помогна да си върна спокойствието.

Ивета Станоева, студентка от София

Как се ползва?

Обикновено на пациента се препоръчва прием на две таблетки Деанксит дневно, по една сутрин и на обяд. Таблетките трябва да се гълтат цели – с вода, без да се дъвчат или стриват. Приемът няма връзка с храненията. Ако лекуващият прецени това за необходимо, дневната доза може да се увеличи, но не повече от 4 таблетки на ден.

Още в статията: Що за медикамент е Деанксит? Състав и режим на прием. При какви заболявания се назначава. Противопоказания и странични ефекти; провокира ли зависимости

При необходимост от фаза на поддържане приемът е по една таблетка само сутрин.

Ако пациентът е на възраст над 65 години, препоръчва се само по една таблетка сутрин, в краен случай – по една сутрин и на обяд.

Как се ползва Деанксит?

Деанксит или билки? Или в съчетание?

 • Ако по някаква причина е пропуснат прием, трябва да се изчака времето за следващия и да се вземе обичайната доза. Пациентската листовка за продукта съдържа предупреждение за възможните негативни последици от предозиране при опит да се компенсират подобни пропуски. Предозирането може да причини нарушения на сърдечния ритъм, включително сърцебиене; халюцинации, разширени зеници, дихателни затруднения, треска, задържане на урина; бледност, ниско кръвно, слабост, гърч. Необходима е бърза медицинска намеса.

Колко дълго може да се приема Деанксит? Това ще да определи лекуващият. Самоволното спиране на лечението с този медикамент може да провокира усложнения.

Странични ефекти

Приемът на лекарството трябва да се прекрати незабавно и да се потърси лекарска помощ, ако се проявят следните симптоми:

 • Неконтролируеми движения на езика и устата – това може да е признак на т.н. късна дискинезия;
 • Повишена температура, необичайна ригидност на мускулите, нарушения на съзнанието; особено опасно е, ако същевременно пациентът изпитва учестено сърцебиене и се поти обилно. Това може да са признаци на рядка клинична картина – невролептичен злокачествен синдром;
 • Пожълтяване на кожата и склерите – жълтеница или поражения върху черния дроб;
 • Признаците на инфекция като внезапна необяснима треска, болки в устната кухина и гърлото – може да са свързани с понижени стойности на левкоцитите в кръвта; агранулоцитоза.
 • Най-често пациенти, лекувани с Деанксит, съобщават за такива нежелани ефекти като нарушения на съня, възбуда, безпокойство, виене на свят, тремор, сънливост, замъгляване на зрението, пресъхване на устата, запек, умора.
 • В по-редки случаи се говори за нощни кошмари, обърканост на съзнанието, сърцебиене, обриви, косопад, слабост и болки в мускулите.
 • Коментират се и смущения в храносмилателния тракт: гадене, болки в стомаха.
 • Подробен материал по темата има ТУК: Всичко за страничните ефекти от Деанксит и рязкото му спиране!
Мнение №2: Деанксит не се пие непрекъснато!
Деанксит и Инж. Петър Йонков, строител

Инж. Петър Йонков, строител

Съпругата ми имаше проблеми с нервите; разви тревожност след напрежения в работата и започна да страда от безсъние. Препоръчаха й Деанксит; лекарството наистина помага, но все пак не може да се пие непрекъснато. Консултирахме се с фитотерапевт за билки и той препоръча Демир бозан. Продуктът е сертифициран; чаят се приготвя лесно и няма странични ефекти. Сега вече сме по-добре и до голяма степан го дължим на Демир бозан. Препоръчвам го!

Инж. Петър Йонков, строител

Има и единични сигнали за неконтролирани движения, тремор, скованост на мускулите; при лабораторни анализи се установяват ниски стойности на левкоцити и тромбоцити.

Незабавна медицинска намеса изискват и симптомите, свързани със затруднено дишане и болки в гърдите. Ако това е съчетано с болка, оток и зачервяване на краката, има вероятност от образуване на тромби и придвижването им в кръвоносната система.

Медицинската статистика сочи, че има леко увеличение на смъртността сред хора в напреднала възраст, които са лекувани с невролептици.

 • Медикаментът не се препоръчва за бременни. Тук ще споменем само това, че ако бъдещата майка взема лекарството през третия си триместър, новороденото може да развие симптоми като тремор, скованост на мускулите, слабост, сънливост или възбуда, проблеми с дишането и с храненето.

Засилване на ползите с Демир бозан

Билковата композиция Демир бозан може да е от полза за състоянията, които се овладяват с помощта на Деанксит. Става дума за леки до умерени депресии, тревожност, безпокойство и свързаните с тях натрапчиви мисли, безсъние и пр.

 • Продуктът съдържа шест познати и доказани билки: глог, полски хвощ, царевична коса, великденче, котешка стъпка и блатен тъжник. Всяка от тях има специфично лековито действие, а комплексът като цяло действа успокояващо и подобрява адаптивността на организма в стресови ситуации, при преумора и емоционални натоварвания. Съществен принос за общия ефект има блатният тъжник, който е с подчертано антидепресивно действие. Котешката стъпка и великденчето подкрепят нервната система и оптимизират функциите й.

Дали е уместно Демир бозан да се приема едновременно с Деанксит? За отговора всеки пациент трябва да се консултира с лекаря си. Но вече не са малко хората, които са принудени да вземат хапчета и не си отказват по 1-2 чаши билков чай всеки ден. Със сигурност вечерният прием е разумна идея: това е времето, когато таблетка Деанксит не се взема. С две думи – Демир бозан може да подпомогне терапията с Деанксит.

Засилване на ползите от Деанксит с Демир бозан

Така изглежда оригиналният Демир бозан. Пазете се от ментета!

Противопоказания

Както всеки медикамент, и Деанксит си има противопоказания. Ето в какви случаи лекарството не бива да се приема:

 • При нарушения на кръвообращението;
 • При алергия към някоя от съставките на медикамента;
 • При риск от загуба на съзнание след злоупотреба с алкохол, опиати, сънотворни;
 • При тумор на надбъбречните жлези;
 • При нарушения на кръвни показатели;
 • Ако пациентът наскоро е преживял сърдечен пристъп в остра форма, или страда от сърдечна недостатъчност, исхемична болест на сърцето;
 • Ако пациентът се лекува с МАО-инхибитори, лекарства срещу депресия, медикаменти за болестта на Паркинсон.

В някои случаи приемът на Деанксит се допуска, но при специално внимание и след оценка на възможните рискове: най-масово това се отнася за отказа от алкохол и предупреждението за влошени качества за шофиране. Правилно е да се прецени съотношението „полза-риск“ при хора с епилепсия, мозъчни заболявания, сърдечно-съдови диагнози, глаукома, чернодробни проблеми, болест на Паркинсон, хиперфункция на щитовидната жлеза, диабет, склонност към тромбози, нарушен водно-солеви баланс.

Всяка пациентска листовка за медикамент съдържа и предупреждение за внимателно съчетаване с други лекарства, които пациентът е приемал доскоро или се налага да взема едновременно с Деанксит. В случая вниманието по условие се насочва към вече споменатите МАО-инхибитори, лекарства за паркинсонизъм и антидепресанти: те не бива да се приемат паралелно с Деанксит.

Заострено внимание обаче се препоръчва и при други потенциални съчетавания, например с лекарства против високо кръвно или аритмия, барбитурати, литий, невролептици, антихистамини, някои антибиотици.

Заместители и аналози

Вече споменахме Демир бозан като алтернатива на хапчетата, ако обаче става дума за леки състояния или за допълваща терапия. По същия начин действат и запарките от лавандула, жълт кантарион, валериана, женшен.

Възможно е все пак за състоянията, които описахме, лекарят да препоръча друг медикамент – съдейки по симптоматиката и състоянието на пациента си. Такива лекарства – заместители или аналози, могат да са например Ксанакс, Ефедрин, Лексотан, Ривотрил, Валидол, Атаракс, Диазепам.

Ясно е, че популярният Валидол се счита за лек вариант, с чиято помощ може да се постигне неутрализиране на лека тревожност и да се коригира слабо повишено кръвно налягане. Докато психолептикът Атаракс се назначава при трайно разстройство и тревожност с гадене и повръщане, при системни разстройства на съня.

Мнение №3: Зареждам се с Деанксит и билки
Радостина Велкова от Варна Деанксит

Радостина Велкова от Варна

Пенсионирана съм по болест, живея сама и дните ми минават в грижи да не потъна, буквално казано. Понякога ме налягат черни мисли и се чудя защо правя усилия, защо не се оставя да си отида без повече мъки. Личната ми лекарка знае на какъв хал съм; препоръча ми сутрин да се „зареждам“ с по едно хапче Деанксит. Но това не ми помогна особено. Четох за Демир бозан и в миг на просветление реших да опитам. Получи се! Не съм оздравяла, болестта ми си е завинаги, но с билковия чай мисленето ми се избистри и се радвам на всяка сутрин, когато се събуждам жива.

Радостина Велкова от Варна

Вижте и тези източници (на английски за допълнителна информация): Деанксит при депресия. Странични ефекти и начин на употреба. Приложения на Деанксит.

Пишете и вие в нашия форум за това – какво мислите за Демир бозан. Може ли билковият чай да помогне повече, отколкото доказаните медикаменти; опасно ли е да се пият едновременно билки и хапчета. Разкажете за всичко, което считате за важно по темата ТУК!

ТУК се прави поръчка за Демир бозан, а това са телефоните: 0899 58 28 32, 0897 039 295, на които можете да получите информация!
4.7/5 - (45 votes)

Enjoyed this post? Share it!

 

6 коментара по “Деанксит: Кога и как точно да приемаме медикамента

 1. Потвърждавам изказаните мнения, че Демир бозан може да е вариант за постигане на спокойствие, за изход от депресивни състояния. Освен деанксит съм пил и други медикаменти, но се убедих, че винаги има различни странични ефекти. Накрая се спрях на билките и така се поддържам все още.

 2. Стига вече с тоя Демир бозан! Правите реклама на един обикновен билков чай. Опитах го, пих 2-3 дни, никакъв резултат. И пак си взех хапчетата, с тях ми е по-сигурно.

 3. Съжалявам, че трябва да опонирам на г-жа Роза, но само за 2-3 дни не можете да очаквате резултат. Известно е, че билките се пият по-дълго време, за да се получи ефект. Трябва да имате желание да го направите и да сте упорита. Аз го направих, опитайте и вие. Пожелавам ви успех!

 4. Като цена Деанксит не е изобщо евтин. Давате 14-15 лева от седнало положение. А този на Лундбек даже е 16-17 лева като цена. Но и това не е най-голямата беда, а лошото е, че не може да се закупи онлайн в интернет, защото го дават уж само срещу рецепта. Много наркомани му се хвърлят, затова. Не че не може да го намери човек, но трябва да е перде. Чувала съм, че във Фейсбук има специални групи, където си разменят лекарства без рецепта и се тровят. Но още не съм успяла да ги открия. И аз не бих дала Деанксит на наркоман, на никаква цена, дори и да имам излишен, по-добре е да го изхвърля в кенефа.

 5. Може да се каже, че розовото хапче Деанксит има такова действие, че маха гадното настроение. Нещо като канабиса действа, но също като канабиса те оставя без душа. Някой друг се радва вместо теб и той не е особено добър. Освен това заедно с тази безпричинна радост идва това, че постоянно започва да ти се спи, дразниш се от какво ли не, тревожиш се за глупости (когато не пиеш Деанксит), дори може да имаш халюцинации и разширени зеници като някой напушен. Има и други странични ефекти, вижте листовката и пак ще си приказваме.

 6. Деанксит или Атаракс? Принципно Деанкситът се води, че има по-малко странични ефекти от Атаракс. Обаче е необходимо да се гълта по-дълго време, преди наистина да почне да си върши работата. Докато Атаракс действа почти веднага, но после ставаш на дроб.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *