Кои антидепресанти без рецепта са безопасни? Успокоителни капки и хапчета

Кои са най-добрите антидепресанти без рецепта. Билкови хапчета за депресия. Силни успокоителни без рецепта. Лекарства на билкова основа. Леки антидепресанти. Билки за депресия и страхова невроза

Антидепресант – лекарство за терапия на депресивни състояния. Зад тази думичка стоят хиляди синтетични медикаменти – от тежки до леки, препарати на растителна основа, добавки и суплементи. Фармацевтичната промишленост бомбардира пазара, защото потреблението е огромно. И без да са диагностицирани с депресия, мнозина преминават критични моменти, нуждаят се от успокояване, отпускане, помощ за преодоляване на стреса.

Ето как можете да се снабдите с Демир бозан (на място или с поръчка за доставка!) Вижте ТУК!

В този материал ще разгледаме препаратите, които ще ни свършат работа, без да сме ходили на психотерапевт. С други думи: когато нямаме рецепта.

Видове антидепресанти според режима на отпускане
Режим Какви препарати влизат в групата
Със зелена рецепта лечебните в-ва в тях се окачествяват като наркотични и затова са под особен контрол. В тази група са известните Ксанакс, Диазепам, Зопиклон, Лорапам
С обикновена рецепта тук попадат основната част от антидепресантите. Те не са безопасни и имат много странични явления, приемат се под лекарски контрол. В групата са Деанксит, Велаксин, Дуксет, Дулосолан, Дулодет
Без рецепта препарати на билкова основа, извлеци и екстракти на капки, капсули и таблетки. Те са силно действащи, но след натрупване. Тук числим Симпатил, Неуропан, Алора, Дормиплант
Хомеопатични продукти Комбинирани продукти, създадени по правилата на хомеопатията като Стресбел, Седатив ПС, Дормикинд

Към този списък да добавим чистите билки и билковите сборове, някои от които са с изключителна ефикасност и могат да заместят доста от антидепресантите в аптеките, без да ни обременяват с техните негативи и странични явления, както и храните с антидепресивно действие. Ще ги намерите по-долу.

Силни антидепресанти без рецепта

Когато човек е зле, отчаян и безпомощен, той иска максимално бързо да получи подобрение. В стресови моменти емоционално обременените търсят да „глътнат“ нещо, още преди да са помислили за лекар, диагностика и системно лечение.

Как да направим правилен избор с лекарството, когато сме подтиснати и без тонус

Ето защо често се пита за силни антидепресанти без рецепта. „Силни“ – защото искаме веднага да ни помогнат. „Антидепресанти“ – защото сме чували, че това е точното лекарство за емоционален и психически срив. И накрая „без рецепта“, защото искаме да отскочим до аптеката и веднага да вземем нещо.

Първо ще ви разочаровам – няма силни антидепресанти без рецепта. По принцип синтетичните антидепресанти не се пият като аспирин – днес пия, утре спирам. Те се включват и изключват постепенно по схема. Иначе симптомите се усилват, вместо да отминат. Второ, тези лекарства нанасят сериозни поражения – това никой специалист не го отрича. Трябва да се пият под наблюдение. И трето, истински силните антидепресанти се отпускат срещу т.нар. бланка в зелен цвят, защото в същността си са наркотици.

И така, реално антидепресант без рецепта не можем да си купим. Не само силен, но и обикновен. Дори за розовото хапче Деанксит, който по всеобщо мнение е най-лекият антидепресант, се иска рецепта.

И добрата новина: можем да купим най-малко 100 продукта без лекарство, които наистина ще ни помогнат – ще седират, отпуснат, обезболят, ще ни позволят да спим. Има такива медикаменти и те никак не са слаби.

Те попадат в следните категории (таблица).

Антидепресивни средства без рецепта
Видове Какво включват
Билкови лекарства Те са лекарствени препарати на растителна база. Имат патентовано наименование: Анервина, Валевит, Витанго, Киетюд, Леваксан, Неурексан, Ремотив, Седакур Форте, Цефавора
Хранителни добавки Регистрирани са като добавки, но не се отличават особено от групата по-горе: Аморе, Антистрес, Аура Ферокси, Адренасенс, Ай Кю Макс, Релаксанал, Аюмем, Байстрес, Барбел Дрексел, Нулев стрес, Кортизол Подпрепа, Бланд, Сервел, Витал Концепт, Гилой, Калмофикс
Билки тинктури, таблетирани и капсулирани екстракти от отделни билки с успокояващ ефект като жълт кантарион, мента, маточина, лавандула и ред екзотични растения
Готови успокоителни сборове Специални лечебни комбинации, създадени от фитотерапевти, за лечение на психически болести (Демир бозан) или отпускане (Евелин, Успокоителен, Релакс, Спокойствие и баланс)
Суплементи L-теанин, L-триптофан, магнезий, В-витамини, Габа, глицин и други аминокиселини, витамини, минерали и субстанции, които подпомагат естествената функция на тялото
Шуслерови соли, Бахови капки алтернативни системи за овладяване на стреса и напрежението, които имат своето място. Специален комплекс от солите и отделни продукти от Баховите капки са предназначени точно за депресия и психически проблеми
Храни с антидепресивна функция Диета с такива храни подпомага всяко лечение – тук влизат храни с омега-киселини, с триптофан и др. важни компоненти, пълнозърнести за производство на серотонин и т.н.
Антидепресант с най малко странични ефекти

Няма такава официална класация и никой не би могъл да сравни всички съществуващи лекарства.

По неофициални източници от рецептурните лекарства най-малко вредят Есциталорам, Миртазапин и Уелбутрин.

От безрецептурните най-леко се понася Демир бозан. Той има качествата на антидепресант с реално лечебно действие, а в същото време се състои само от необработвани билки. Чаят не дава никакви негативни реакции.

Слаби антидепресанти (леки)

В този подраздел ще дадем само рецептурни лекарства, защото и най-лекият антидепресант не се продава свободно.

 • Деанксит. Може да сте го чували като „розовото“ – той е наистина много използван. Мнозина смятат, че е безобиден и могат да го вземат без рецепта. Ние не сме на това мнение. Деанксит не се води антидепресант, а препарат за подобряване на настроението с антидепресивни функции. Изписва се за активиране и тонизиране при тревожна потиснатост, депресия, апатия. Не е правилно да се приема при изнервеност и изострена чувствителност, въпреки че те също са признаци на психически проблеми.
 • Бифлокс. Този препарат увеличава количеството серотонин в тялото, с което подобрява настроението. Дава се при булимия срещу желанието за преяждане.
 • Есобел. Също повлиява нивата на серотонина и оттам настроението. Активната му съставка е есцалопрам.
 • Алвента. Съдържа венлафаксин за терапия на фобии и продължително безпокойство.

Билкови антидепресанти и хапчета за депресия
 • Неуропан. Билкова комбинация от класическите за нашия случай мента, корен валериана и плодовете на глог. Предлага се на сироп, на капки, на таблетки. За предпочитане е при стресово обременяване на сърцето.
 • Седанакс. Към визираната класическа тройка тук са добавени жълт кантарион и липа. Затова Седанакс е по-силен от Неуропан. Едновременно повлиява психиката, кръвообращението, сърцето и съня. За предпочитане е при тежко изтощение на психиката след дълъг стрес, страх, шок.
 • Бланд. В таблетките са съчетани ашваганда с нашенските маточина и лавандула. Тази комбинация успокоява чрез отпускане на мускулатурата и сваляне на кръвното, както и с отрегулиране на храносмилането. В същото време умът остава активен.
 • Есберикум. Лекарствено средство, изцяло добито от жълт кантарион. В таблетката има и спомагателни в-ва. Повлиява меко и постепенно, но категорично. Води се антидепресант.
 • Допелхец. В-витамини за нервна система и комбинация с магнезий „Спокоен ден“ са два продукта на компанията за добавки за подкрепа на нервната с-ма. Предпочита се за профилактична работа или като допълнително средство към основното лекарство.
 • Депреслес. Има ясно противострахово действие, включително натрапчиви. Реално помага при психически разстройства. Подходящ както при стресиращи епизоди, така и за неврози. Взема се при трудности с нощната почивка. Най-силно въздейства на страховата компонента. Представлява съчетани на екстракти от жълт кантарион и глог с l-теанин.
 • Або Руе. Препаратът успокоява чрез въздействието на В6 и магнезий. Подходящ като профилактика и като добавка.
 • Еаколонг. Лекарството работи с жълт кантарион, който тук е подкрепен от още 3 компонента, сред които дамяна. Дамяна е доста силен природен антидепресант с мек седативен ефект. Самостоятелно се прилага при сексуални разстройства вследствие на емоционален срив. Влиза в лечебни схеми за неврози, депресии и атоничен запек. Бутеа суперба е азиатска билка, сексуален активатор. Четвъртият компонент е шафранов минзухар, който пряко повлиява ЦНС и когнитилните способности.
 • Биотоника при стрес, неврози, безсъние. Представлява билков микс, който се отличава по производствената технология. Приложен е модерен метод, който ускорява усвояването на екстрактите. Така лекарството дава по-явен и бърз ефект.
 • Рестарта.  Ж. кантарион и валериана борят страх, фобии, преумора, невротичност и др. прояви на разклатена емоционалност.
 • Мака от Now Foods. Екзотичното растение е адаптоген, противостресов агент и сексуален активатор. Паралелно дава енергия, тонус, издръжливост. Зарежда с аминокиселини, оздравява половата с-ма, вкл. хормонално. Предпочита се при депресивност, свързана с менструални и климактерични проблеми.
 • Симпатил. Комбинира калиф. ешхолция, глог и магнезий. Този състав потиска прекалената възбудимост и изнервеност. Внимание: неподходящ при депресивност, а точно обратното. Предпочита се при сърдечни симптоми и нарушена почивка.
 • Есприко. Комбинация от две „омеги“, цинк и магнезий – добавка за уравновесеност и разумност. Предпочита се за хиперактивни деца, които буйстват.
 • Неуросоник. Класическата тройка, която доста пъти споменахме, в това лекарство е съчетана с екстракт от калифорнийски мак. Последният редуцира напрегнатостта и дава възможност за почивка и сън. Този мак не е опиумен и не пристрастява. Неуросоник дава цялостен успокоителен ефект върху нервите и психиката, премахва сърдечните и храносмилателни соматични симптоми.
Успокоителни капки

В отделна група ще обособим течните препарати, които се отмерват на капки. Те са с по-бърза усвояемост в сравнение с таблетките.

 • Lecovita memento. Препаратът е на ампули за пиене. Той подчертано подкрепя и възстановява мозъка. Дава се в полза на концентрирането и паметта. Лековита Мементо се предпочита в напреднала възраст. Стимулира производството на трансмитерите, които имат връзка с настроението като допамин и норадреналин.
 • Стресовитал. Комбинация от 9 билки, направена за пораждане на добро настроение и свеж поглед към живота. Създадени са като лекарствена алтернатива при напрегнатост, стрес, изтощаване. Дават енергия, но и помагат за заспиването.
 • Релаксанал. Една от формулите на Пашкулев, която е създадена за напрегнати, агресивни, раздразнителни, гневни хора, които сънуват кошмари и не си почиват. Помага за соматични прояви във всички области, вкл. ревматични. Представлява извлеци от 8 билки.
 • Седивитакс Абока. Съставките са 10 – билки, масла, извлеци. Целта е подпомагане на съня. Препаратът се предпочита при акцентиран проблем върху релакса.
 • Киетюд сироп. Да включим и един хомеопатичен сироп, който става и за деца над 1 г. Предпочита се при деца, които са от капризни до агресивни, при страх от нощ, тъмнина, при кошмари.
 • Капки на Бах за успокояване. Готова комбинация от серията на Бах, насочена срещу прояви на гняв, насилие, агресия, невъздържаност. Допринася за установяване на разбирателство.

Заместител на антидепресанти

Стана ясно от написаното дотук, че билките са най-адекватните заместители на антидепресанта. Освен тях в тази роля влизат витаминните комплекси, някои аминокиселини, определени минерали.

Билки вместо антидепресанти

В днешно време не съществуват съмнение за ефикасността на билките. Фармацията отдавна ги експлоатира, създавайки лекарства на тяхна основа. Няма съмнение и, че те са по-безопасните лекарства.

Но остава открит въпросът за правилното им използване. Мнозина смятат, че щом е билка, може да се пие без ограничение и без риск. Не е така, билките са сериозни лекарствени средства, които вършат осезаемо своята работа.

Особено опасно е да се пият саморъчни смески при психическите разстройства, защото там грешката в сбора веднага се отразява видимо на пациента и той се влошава.

Съвет: ако предпочитате билковите препарати, ползвайте тези от аптеката – тоест говори съчетания, които са точно дозирани. Те могат да са на сироп като Седивитакс, на чай като Демир бозан или на капсули като Неуропан. Общото между тях е, че са произведени в контролирана среда.

Билки – антидепресанти

 • Жълт кантарион. По ефект той не само е сравним с лекарствените антидепресанти, но се използва и за производството на такива. Някои препарати са дотолкова мощни, че се предоставят с рецепта.
 • Маточина. Това е класическа антистресова, антистрахова, антидепресивна, спазмолитична, седативна и анксиолитична билка. Отличен избор при тревожност и умора.
 • Лавандула. Представлява стрес-протектор и модулатор на настроението. Отлично повлиява хора, настроени за агресивност, конфликтност или просто при лошо настроение.
 • Мента. Успокоява и отпуска спазмираната мускулатура, откъдето също идва допълнителен стимул за отпускане. Утолява болки.
 • Глог. Оказва психостимулация. Предпочита се в комбинация с други билки.
 • Валериана. Коренът е силен седатив и спазмолитик. Намалява рефлекторната възбудимост в ЦНС, има антиневротичен, противоастеничен и общоукрепващ ефект.

  Добри растителни антидепресанти

 • Демир бозан. Дозирана комбинация от 6 лечебни растения за противодействие на неврози, неврастении, депресии, тревожни и панически разстройства, фобии. Помага дори за шизофрения и други по-тежки патологии. Пие се на 3-месечни курсове. Оказва допълнителни оздравяващи ефекти като пречистване на кръвта и органите, подкрепа за имунитета, отрегулиране на обменните процеси. Приложим на всички етапи от патологията, както и за нейната профилактика.

Още информация и източници на английски: 6 природни антидепресанта. * Депресия. Какви са опциите без рецепта? * Искате терапия с антидепресанти? Опитайте първо тези две лекарства!

Натурални антидепресанти
 • Храни, богати на Омега-3: най-добрите натурални антидепресанти. Открили са го в далечния Изток, където ядат морска храна и не познават депресията. Достатъчни са 1 – 2 г. от тази омега, за да се вдигне настроението. Това прави 2 рибни ястия на седмица. Ако не обичате риба, изяждайте 1 ч.л. мляно ленено семе.
 • Храни, богати на В-витамини: не по-лоши антидепресанти от мастните к-ни, дори се добавят към лекарствени комбинации. Най-много помагат фолиевата к-на, B12 и В6. Последният горещо препоръчваме при приема на контрацептиви, които „изчерпват“ В-витамина и създават дефицит. Също и за вегани, които не си набавят животински протеин. Нужни са 1.3 – 1.5 мг В6 на ден, 2.4 мкг В12 на ден (получаваме го от говеждо и яйца), 400 мкг фолиева на ден (има я в аспержите и авокадото).
 • Аминокиселини. Триптофан е свързан със серотонина, който пък регулира настроението. Намираме го в риба, мляко, фурми, шоколад.
 • Сложни въглехидрати. Те способстват изработката на серотонин. Когато захарта спада, спада и настроението. Набавяме ги от пълнозърнести като хляб, ориз макарони, бобови.

Морските дарове и зеленчуците от сем. Кръстоцветни имат най-високи антидепресивни качества. Те имат 12 основни хранителни в-ва, които покриват критериите за ефективен антидепресант.

Това са фолиева к-на, желязо, омега-3, магнезий, калий, селен, тиамин, цинк и витамините А, Б6, Б12 и С. Сред морските дарове най-добри са стридите и мидите. Сред зеленчуците – всички „зелеви“, вкл. броколи, брюкселско и цветно зеле.

Тази комбинация ни води към средиземноморския стил на хранене, а точно край бреговете на това море хората с ведри, спокойни и винаги радостни.

Вижте и ТОВА:

Безопасни успокоителни. Розови хапчета за нерви и билки

ТУК се прави поръчка за Демир бозан, а това са телефоните: 0899 58 28 32, 0897 039 295, на които можете да получите информация!
2.9/5 - (95 votes)

Enjoyed this post? Share it!

 

5 коментара по “Кои антидепресанти без рецепта са безопасни? Успокоителни капки и хапчета

 1. Деанксит не се пие ей тъй! Като сте писали, ще решат, че е безопасен. Ужасно много се злоупотребява, но и в аптеките май си затварят очите за рецепта.

 2. Искам да попитам някой от опит ще каже ли за него кои са най-добрите антидепресанти. Интересува ме лично мнение, иначе описанията на лекарствата са супер, ще кажеш всички проблеми изчезват.

 3. Не бих пил лекарства! Ако се наложи – само билкови хапчета за депресия. Мама има отклонения поради възрастта, даваме й Мементо и сме доволни.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *