Как да разбера дали имам подагра

Как да разбера дали имам подагра. Начални и хронични симптоми. Изследвания. Подагрозна криза, тофуси и снимки. Изследвания. Какви и къде?

Подагра е заболяване на обмяната (на метаболизма). Тя засяга цялото тяло, макар да се „вижда“ в една точка – подутият палец на крака. Провокира се от прекалена консумация на червено месо, морски дарове, алкохол, диуретици. Отключват я сърдечни болести, затлъстяване и висок холестерол.

Ето как можете да се снабдите с Демир бозан (на място или с поръчка за доставка!) Вижте ТУК!
Норма за пикочна к-на
Пол до 60 години над 60 години
мъже 250 – 450 ммол /л 250 – 480 ммол /л
жени 240 – 340 ммол /л 210 – 430 ммол /л

Как да разбера дали имам подагра

Подагра веднага се познава, само ако си чувал един път за нея.

Но дори и запознатите не винаги се ориентират от първия момент. Тук ще разгледаме подробно симптомите – за точно разпознаване и да знаем какво се случва без лечение.

Начални симптоми

Първият белег е повишаване на количеството пикочна киселина в кръв. Това е патологичната причина, която по-късно ще породи видими физически симптоми.

В началото тя е незабележима. Открива се случайно при лабораторни изследвания по друг повод или при профилактична проверка.

Най-ранният етап се определя като безсимптомна хиперурикемия. Това значи, че пикочната к-на в кръвта се е повишила, но все още няма клинични прояви на подагра.Симптоми на подагра 01

Нива на пикочната киселина

Организмът произвежда пикочна киселина с цел самосъхранение. Излишъкът извежда към червата, където частично се поглъща от бактериите.

В кръвта винаги има някакво количество пикочна к-на. Максимумът при здрав човек варира според възрастта и пола, като при децата е 120 – 300 ммол/л. За възрастните вижте горе таблицата.

Симптоми на криза при подагра

Безсимптомният период приключва с първата криза. Обикновено тя започва нощем с остър пристъп на непоносима болка. Проявява се типичната троица – болка, зачервяване, отичане.

Кризата е остро възпаление. С лекарства тя ще бъде купирана и скоро ще утихне. Отново настъпва безсимптомен период, този път той се нарича ремисия. Признаците на артрита са изчезнали и болният нищо не го безпокои. Но това е само междупристъпен период. В бъдеще периодично ще възникват обостряния, редуващи се с ремисии, докато се влезе в хроничния етап – етапа на ставни и извънставни прояви.

Болката какво представлява

Болката при подагра е нетърпима. Тя бързо градира до пикова сила и бързо спада – за няколко часа или няколко денонощия. Тази болка е ставна. Кожата над ставата се подува и зачервява, което също е източник на болка.

Симптоми на подагра 02

Ето какво се случва отвътре

През хроничния етап се появява и друг тип болка – в кръста, съчетана с кръв в урината. Тя идва от уратни камъни, които са се образували в бъбреците. Те провокират тъпи болки в кръста и периодични примеси на кръв в урината.

Скованост, ограничена подвижност, чувствителност

Засегнатата от подагра става е леко скована и по-трудно подвижна и в ремисиите, а през кризата не позволява докосване, защото чувствителността й е голяма.

Описание на отоци, затопляне, зачервяване

Тъканите около засегнатата става се подуват, възпаляват и зачервяват. Субективното усещане е за затопляне до степен на парене. Често то е обективно – локалната температура се повишава до 38 – 40 градуса. Кожата над болната става може да измени цвета си от червен на син / лилав.

Характерната температура и отпадналост. Фебрилитет

Местните симптоми се съпровождат с обща отпадналост и втрисане. Пациентът е обхванат от слабост. Тя е последствие от развиващата се инфекция в тялото.

Тофуси (нодули) под кожата около ставите

При преминаване в хронична форма поразената става се обгражда от тофуси. Те са единични или множество възли с бял и жълт цвят. Най-често възникват на пръстите, китките, стъпалата и лактите. Тофуси може да се развиват под кожата на ушите, в бъбреците и в други органи.

Тофусите представляват натрупване на кристализирала пикочна киселина – т. нар. уратни кристали.

Хронични симптоми на подагра

През кризите подвижността се ограничава за 5 – 14 дни и след това функциите напълно се възстановяват. С напредване на болестта настъпват трайни увреждания. В крайните стадии на подагра се стига до устойчиво ограничение на подвижността.

Снимки на подагра

Ехографските изменения при подагра показват ставен излив с възможна визуалиализация на хиперехогенни кристали, ерозии и тофуси, хипертрофирала синовиална обвивка.

Уратните депозити върху хрущяла изглеждат като хиперехогенни, които се обозначава като симптом на двойния контур. Тофусите, състоящи се от кристали на натриев моноурат, се визуалирита като аморфни, но ясно очертани образувания, обвити със съответните възпалителни изменения.

Симптоми на подагра 03

Възможни са поражения на сухожилията и влагалищата им.

Къде да си направя изследвания?

Изследването на подагра започва с лабораторни анализи на кръв и урина. Те се провеждат във всички лаборатории.

Вижте и ТОВА: Как се излекувах от подагра? Кой е най-ефикасният лек? Топло или студено за сваляне на оток?

Кръвни изследвания за пикочна киселина

Основното изследване се нарича „Пикочна киселина в серум“. То показва какво е количеството в кръвта. Представлява най-точния и информативен метод за диагностика на подагра. Той не само установява подагра, но и степента на нейната изразеност.

Изследването е сред най-евтините. Във веригата Синево (инфо линия 024747272) струва 3.90 лв, в Рамус (30 лаборатории, 300 филиала, тел. 02 943 1196) – 2.60 лв, в Лина (верига в Бургас, Ямбол, Варна, С. Загора, Сливен, Пловдив) – 2.20 лв.

Изолирано повишение на показателя без клинична симпоматика не е достатъчно за поставяне на диагноза. Също така има пациенти с „нормално“ ниво на пикочна к-на в серум и с признаци на подагрозен артрит.

Кръвта се изследва и за други компоненти, например СУЕ, С-реактивен белтък показва възпалителен процес. Проверява се глюкозата, маркер за диабет, защото подагра повишава риска от развитие на тази болест.

Изследване на урината

Общ анализ на урината показва наличието на кристали на пикочната к-на, което е още едно свидетелство за подагра. Непременно се оценяват нивото на креатинин и урея, чийто ръст указва за бъбречни проблеми (една от причините за подагра).

24 – часова урина – количествена оценка за пикочна киселина и оценка на риска за бъбречни камъни.

Изследването „Пикочна киселина в урина“ струва 3 лв във веригата Бодимед (0700 70 113) и в Писанец (Пловдив и Асеновград 032 263 363).  24-часовата урина се изследва срещу 8 лв в Лина.

Преглед на ставите

С напредване на болестта се засягат става / стави. Проблемът става от компетенцията на ревматолог.

Симптоми на подагра 04

Подагра на ръцете

В ревматологичнтите кабинети се преглеждат ставите и се назначават лабораторни изследвания и необходимата образна диагностика.

Рентгенови изследвания, ултразвук, ЯМР

Най-лесното обследване е ултразвуковото. Освен него, голямо значение имат данните от рентген, КТ и ЯМР диагностика. Последните две са скъпи изследвания и се назначават по-скоро при съмнения за увреждания на костните структури, за оценка на ставните повърхности, в търсене на некротизиращи увреждания.

Най-добър образен метод за установяване на изменения в ставите е т. нар. артросонография или доплер. Това изследване се провежда в отделенията по ревматология.

При определена нужда се назначават още рентген ехография на стави с високочестотен ултразвук, измерване на костна плътност.

Ставна пункция за уратни кристали

В ревматологичните отделения се провеждат още ставни и периставни пункции (артроцентези под ехографски контрол) с цел вземане на проба и анализиране на синовиална течност.

Синовиалната течност е съдържимото вътре в ставата, което осигурява смазване на ставните повърхности за подобрение на биомеханиката на движението. При подагра вътре в ставата се натрупват кристали от соли на пикочната к-на (урати). Те се открита при микроскопско изследване на синовиалната течност.

Пункцията е най-ясното потвърждение за подагрозен артрит. Материалът задължително се изследва и бактериологично, за да се изключи инфекциозно въздействие.

При възникване на първи симптоми и въобще при болезнени усещания в ставите е необходимо да се потърси ревматолог. Резултатите от лабораторните изследвания не могат да бъдат интерпретирани самостоятелно от пациента и не поднасят готова диагноза.

Още по темата ТУК: Начален стадий на подагра. Симптоми и снимки на подагра. При жените.

ТУК се прави поръчка за Демир бозан, а това са телефоните: 0899 58 28 32, 0897 039 295, на които можете да получите информация!
Rate this post

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Как да разбера дали имам подагра

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *