Начален стадий на подагра. Симптоми

Симптоми при начален стадий на подагра. Клинична картина. Как може да се определи началото? Симптоми на подагра на краката. Температура и тофус. Подагра на ръцете. Как започва подагричен пристъп, остра фаза. Стадии на подагра. Особености в различните възрастови периоди, подагра при мъжете и жените

Още в текста: Форми на подаграта. Методи за изследване. Как помага чаят Демир бозан при подагра? Мнения, отзиви и форум за Демир бозан при подагра

Ето как можете да се снабдите с Демир бозан (на място или с поръчка за доставка!) Вижте ТУК!

Подагра е ставно заболяване, при което по ставните повърхности се отлагат соли на пикочна киселина. Засягат се засягат малки стави на краката и ръцете, типичното – подвижната връзка над палеца на крака.

Заболяването минава през четири стадия, като накрая се образуват тофуси – специфични образувания. Ако се разчупят, в тях ще видим белезникавите кристали на пикочната кис. Но до този момент не се достига веднага. Дори в началото може да липсват симптоми.

Как да разпознаем подагра съвсем рано?

Симптоми при начален стадий на подагра

В клиничната картина се наблюдават 4 различни по същността си стадии, които описваме в таблица по-долу.Начален стадий на подагра. Как да разпознаем от самото начало?

Първият стадий на подагра се нарича преморбиден.

В организма се е проявила хиперурикемия – означава високи концентрации на пикочна кис. в кръвта. Показателят е завишен, но би могъл да се засече само при изследване. Иначе все още няма специфични прояви, а пораженията върху ставите и бъбреците са съвсем в далечното бъдеще.

Не е коректно да се казва, че началото на болестта е абсолютно безсимптомно. Специфични признаци няма, но се появяват неспецифични (общи), предизвикани от натрупването на пикочна к-на.

Вмъкваме, преди да продължим надолу с преморбидния стадий на подаграта, това писмо, което получихме след допитване в групата ни във ФБ „Живот и здраве“

Вижте и ТОВА: Симптоми при повишена пикочна киселина. Как да разбера дали имам подагра. Тофуси.

Мнение №1: Болките не се издържаха!

Георги Жеков, начален стадий на подагра

Георги Жеков от Стара Загора

Узнах за подаграта миналата година. До този момент не бях изпитвал подобни болки – неизразими, ужасяващи. Хем съм мъж, но не се издържаха – признавам!

Много нощи поред не спях, през деня се влачех като парцал. Така се изнервих, че потърсих нещо за успокояване – но да е билково. Там ми беше късметът.

Купих Демир бозан, за да се успокоя и да възстановя вътрешния си баланс. Разбрах, че помагал и за съня, а тогава спането ми беше драматичен проблем.

Изненадата бе голяма – тези билки лекували подагра! Разбрах го просто от опит, никой не ми беше казал. Но постепенно кракът ми взе да се оправя. Спадна, обезболи се. Почнах да стъпвам по-уверено. И общото ми състояние се подобри, наспивах се.

Лекарят каза, че съм в ремисия, но аз разбрах, че е от билковото лечение. И това го научих с опита – рано спрях билките и доста бързо се влоших. Демир бозан не е бърза помощ, с него лечението се получава с натрупване. Но работи и ми донесе облекчение.

Георги Жеков от Стара Загора

Още мнения ще намерите по-долу, а също и в коментарите. И така:

В преморбидния стадий на заболяването може да се забележат:

 • обща слабост;
 • сърбежи и дразнение по кожата;
 • епизоди на запек;
 • предразположеност към нарушения на стомах и черва;
 • прекомерно изпотяване;
 • склонност към пълнота.

Почти при 80% от случаите обаче преморбидният стадий остава незабелязан. Ако има прояви, то те са така слаби и сливащи се с общия ритъм на живот, че не се отделят като нещо забележимо.

На този етап подаграта става видима само при биохимичен анализ на кръвна проба. Затова казваме, че пациентът има безсимптомна хиперурикемия. При пълно физическо здраве изследванията на кръвта и урината дават отклонения и показват повишаване на количеството пикочна к-на.

Безсимптомният стадий на подагра е период, в който организмът се опитва да компенсира протичащите патологични процеси. Бъбреците работят усилено, за да извеждат максимално количество излишни урати от тялото.

Компенсаторният период е индивидуално продължителен и зависи от ред фактори, главно от:

 1. Компенсаторната способност на бъбреците;
 2. Количеството пурини, които се консумират с храната;
 3. Особености на обменните процеси в дадения организъм.
Клинична картина

Обикновено клиничната форма на началото на заболяването е острият подагрозен артрит, който се отнася към втори стадий.

На границата между първи и втори стадий се проявяват първите специфични симптоми. Принципно признаците на подаграта е невъзможно да бъдат сбъркани с друга болест. Проявите са абсолютно специфични. Обикновено началните симптоми се явяват в зоната над палеца на крака (или и на двата палеца). Именно тази става е първа мишена.

Първа мишена: палецът на крака

В 97% от случаите подагра започва с подвижната връзка над палеца на крака.

Още отначало се изпитват:

 • силна мъчителна болка;
 • зачервяване на кожата и оток;
 • наличие на белезникави възелчета в областта на ставата (тофуси);
 • усилване на телесната Т°С;
 • формиране на образувания в бъбреците (болезненост, кръвни примеси в урината и др.)
Пикочна киселина

Болестта прогресира под влияние на кристалите пикочна кис., които се отлагат в ставната хрущялна тъкан. Натрупването води до възпаляване и изразена болка.

А преди това пикочната кис. идва като резултат от катаболизма на пурините. Катаболизъм е разпадането на сложни съединения на по-прости.

Източник на пурини е храната и собственото тяло. Всяка клетка от човешк. тяло съдържа голямо количество пуринови съединения. Те попадат в кръвта и се разграждат до нивото на пикочна кис. след смъртта на клетката.

Следователно болестта се провокира не само от приема на пуриносъдържащи храни, но и при усилен катаболизъм на собствени пуринови нуклеотиди от организма. Този процес обикновено е временен или следствие на тежки хронични патологии.

Независимо от първопричината, интензивната смърт на клетки от която и да е тъкан или орган води до попадане на големи количества пурини в кръвта. Патологичният процес се стартира и в неговия край виждаме става, в която са отложени уратни кристали, които й пречат да функционира и причиняват невъобразима болка.

Как още може да се определи началото?Начален стадий на подагра. Как да разпознаем от самото начало?

Възпалителните изменения в ставата са първото реално влияние на описаните процеси. Те започват при постоянно увеличено съдържание на урати в кръвта. Образуването на кристали вътре в ставната капсула и хрущялните тъкани води до тяхното увреждане и съответната възпалителна реакция.

Начален стадий на подагра. Как да разпознаем от самото начало?

Първи общи симптоми

Пристъпът започва нощно време и се отличават с остра болка, бързо формиращ се оток и хипeремия над ставата. Тук вече няма съмнение какво е заболяването.

Симптоми на подагра на краката

В 60 % от случаите подагра обхваща

Големият пръст на крака

Симптомите възникват по-често внезапно – изведнъж остра ставна болка обхваща стъпалото. Локално мястото увеличава обема си. Кожното покритие се зачервява. Локалната Т° в участъка се повишава. Усеща се като горещина, дори парене при докосване с ръка.

Болката в основната става на стъпалото е сериозна, често – непоносима. Именно там се проявява една от най-болезнените форми на подагра. Опитният пациент бързо се научава да купира болката максимално рано.

Заради изразената хиперурикемия на всеки стадий от болестта присъства вероятност да се развие още по-опасна патология – камъни в бъбреците.

Подагричен артрит

Той е спътник на заболяването. Протича болезнено, остро. Наблюдава се аналогична картина: отичане на поразената област, зачервяване на кожата, силна болка, ограничена двигателна активност, видими под кожата отлагания на соли.

Пристъпът на подагричен артрит не позволява пълноценна подвижност. При натоварване болката се усилва.

Температура

Подаграта на големия пръст на крака се характеризира с повишаване на Т°С на тялото и втрисане. Ако болестта продължи повече от 5 години, се появява и

Тофус

Това е втвърдено новообразувание под кожата, което изцяло се състои от кристали на пикочна кис.

Мнение №2: Не се виждах куц и с бастун пред блока

Тодор Влахов, начален стадий на подагра

Тодор Влахов от Кюстендил

Може ли да се живее с подагра? Запитах се след 10+ кошмарни дни на болки, парене и пълно окуцяване. Не се лекувало, ужас! Бях на 44 г. и смятах, че животът е пред мен. Не се виждах куц и с бастун да се тътря край блока.

Потърсих адекватно лечение и пих различни неща. Някои дадоха ефект, други – не. Сред хубавите цярове, които открих, на първо място слагам билките Демир бозан. Те бързо възстановяват общото състояние на тялото. Последващите ми кръвни тестове то потвърдиха.

Сега съм на диета, пия си Демира и само в моменти на изостряне – нещо за болката. Но самите билки са противовъзпалителни и работят дори при криза. Болестта почна да се смирява. Ще я поставя под контрол, няма къде да иде. Имам и добри помощници.

Тодор Влахов, Кюстендил

Подагра на ръцете

Рискови стави тук са лактите, китките и пръстите на ръцете. Ставите на дланите са малки, затова болестта бързо ги деформира. Уратни кристали усядат на всички фаланги, по-рядко на дланта.

Как започва подагричен пристъп?

Типичният остър пристъп се среща при 60-80% от пациентите с подагра. По същност включва прояви, наблюдавани единствено през фазата на обостряне.

При интерминентно (периодично) течение на болестта обострянията се наблюдават доста рядко. В хроничн. фаза симптоматиката се изявява постоянно.

Продължителността на пристъпа зависи от тежестта на патологията и от характера на терапията. Примерно варира от броени дни до няколко седмици.

Симптоми при остър пристъп:

 • Остри болки в ставата;
 • Общо обхващане от слабост;
 • Болезненост в главата;
 • Рязко вдигане на Т°С от субфебрилна (37-38°С) до 38,5–39°С;
 • Кожата над поразената става веднага се зачервява, а скоро и посинява.

В лабораторните анализи острият пристъп се вижда като характерно изменение – повишаване на скоростта на утаяване на еритроцитите, на нивото на сиалови кис. в кръвта, на фибрин и серомукоиди, а също поява на С-реактивен протеин.

Начален стадий на подагра. Как да разпознаем от самото начало?

Остра фаза на подаграта

Подобно е положението през цялата остра фаза на подагра. Поразената става боли и не позволява да се движи. Тя подпухва, формира се голям оток, а кожата наоколо е червено-синя, пареща и гореща на допир. Общата темп. на тялото клони към 39°С и нагоре.

Всеки опит за движение и контактен преглед на ставата предизвиква усилване на болката. Статусът се влошава. Пациентът губи апетит, поти се обилно. Често не успява да контролира уринирането..

Начален стадий на подагра. Как да разпознаем от самото начало?

Същинска симптоматика

В такава ситуация не трябва да се дават аналгетици или антибиотици. Първото е да се осигури отичане на течностите от болната ръка или крак. Навийте одеяло или възглавници и вдигнете отеклият крайник на високо. Това веднага ще намали болката.

Помагат още студени компреси, неутрална или алкална вода, ибупрофен ударна доза. За трайно лечение основните средства са две – диета и билки.

Стадии на подагра (таблица)

Протичане на подагра
Стадий Същност Прояви
1 безсимптомна хиперуратурия повишено съдържание на пикочна кис. в кръвта и урината. Докато болният не изпитва нищо, се поразяват бъбреците му и започва отлагане на соли в дадени стави
2 остър подагр. артрит локализацията на болестта става видима. Постепенно се разпространява по ставите на ходилата, ръцете, лакътя, коленете
3 ремисия болестта представлява редуване на кризи и ремисии. В началния период пристъпите са няколко часа, а ремисията – до 1 година. Но с всяко обостряне пристъпите се удължават, болката става по-интензивна, а ремисиите се съкращават като време
4 хронична тофусна, над 4 г. от началото поява на специфични възли под кожата и зачестяване на пристъпите. Ремисията може напълно да изчезне

Особености в различните възрастови периоди

Подагра при децата е рядко явление. Такива случаи се установяват едва в последните десетилетия, което се свързва с повишеното материално благосъстояние и негови прояви като преяждане, затлъстяване, живот със слаба подвижност. И заради усъвършенстване на диагностиката.

От 24 до 38% от болните с подагра имат в същото време наднормено тегло и метаболитен синдром. Нерядко съчетание е подагра + високо кръвно.

Иначе исторически болестта винаги е била насочена към мъже на средна възраст и нагоре. При жените – също, свързва се с менопаузата. Рискът се увеличава след 50-60 г. Случаи на жени с подагра в млада възраст са редки.

При мъжете подагра се провокира от алкохол, при жените – от диуретици.

Специфични са признаците на подагра при двата пола.

Подагра при мъжете

Първите знаци се явяват внезапно, докато организмът е в относително благополучие в организма. Нерядко след грешка в диетата и употреба на алкохол възниква остър пристъп с възпаление на става.

Артритът е способен да засегне раменна, лакътна и др. по-големи стави, но най-характерно е първият признак при мъжете да се появи на крака – над палеца и ставите на свода.

Острите симптоми са описаните дотук, дословно. Когато те отминат, настъпва ремисия. Това е фаза на относително спокойствие, през който пациентът от нищо не е обезпокоен.

Ако провокиращият фактор не бъде спрян и стилът на живот остане същият, както и при липса на профилактика, ще възникне нова криза. Така с вълнообразно редуване на ремисии и кризи болестта преминава в хронична тофусна форма.

В тази фаза освен ставните симптоми, подаграта при мъжете води и до тофуси – отлагания на соли. Тофусите най-често са в проекция на поразената става – в пределите на меките тъкани или вътрешни, когато солите са отложени директно в самата става.

Друг нерядък признак при мъжете е вторично поражение на пикочните пътища. Повишената концентрация на урати в урина провокира отлагането им в пикочн. мехур, уретера, но най-често – в бъбреците под формата на уратни камъни.

Как се излекувах от подагра. Истински истории. Възможно ли е?

Подагра при жените

Подаграта доскоро се смяташе за мъжка болест, но все повече в нея се намесват и представителки на слабия пол. Интересно, че болестта при дамите протича различно – доброкачествено и без усложнения.

Симптоматиката на женската подагра е слабо изразена, но това е и минус – по-късно се диагностицира. Жените с подагра не страдат от нощни болки, не изпитват сковаване на засегнатия крайник и обездвижване.

Освен типичните симптоми, при жените се наблюдават и някои типични за пола:

 • Обща разбитост;
 • Нервозност;
 • Излющване на кожата над болната става;
 • Подвижност на засегнатия крайник.

Локализация на болезнените усещания

Начален стадий на подагра. Как да разпознаем от самото начало?

Дамски варианти

Подагрозен артрит при мъжете се локализира главно на крака. При жените локализацията е различна – главно на коляното или на малките стави на дланите. Нерядко протича като полиартрит на китката.

При жените по-често се поразява само една става, а съседните биват засегнати само в случай на несвоевременно лечение.

Форми на подаграта (таблица)

Има шест клинични форми на подагра. Те обаче са характерни само за

Началния стадий на заболяването

Постепенно болестта прогресира и се образуват тофуси. Пристъпите зачестяват.

Въпреки това шестте форми могат да се изявяват в течение на няколко години, преди болестта да премине в характерната си клинична картина.

Форми на подагра
Форма Описание
Типичен пристъп Симптомите са само при обостряне, а не постоянно
Подостра симптоми със слаба интензивност. Възпаление в една става, умерена болка, слаб оток
Ревматоидоподобна трудно се различава от ревматични болести. В началото обхваща само малки стави. Симптомите са умерени, пристъпите – до няколко месеца
Псевдофлегмонна остър възпалителен процес около ставата и водещ симптом – Т 39 – 39,5°С, втрисане, повишени левкоцити и СУЕ. Всички симптоми указват наличието на флегмон – остро възпаляване на меки тъкани с гной
Инфекциозно-алергичен полиартрит самостоятелно заболяване, при което поредно се възпаляват една или няколко стави. В редки случаи подаграта имитира такава клинична картина. Поразяването на нови стави се случва бързо, за няколко дни. Възпаляването не е толкова интензивно, както при типично обостряне
Със слаба симптоматика Трудно се диагностицира, защото пациентът се оплаква само от сдържана болка в една става. Няма признаци на възпаление, оток и зачервяване

Методи за изследване на подагра

Диагностиката нерядко представлява сериозна трудност. Болката в ставата, която е водеща в началото, присъства при най-различни ставни патологии и травми.

За различаване на подагра в начален етап се използват:

 • анамнеза (разпитване на пациента за симптоми, наследственост и др.);
 • оценка на клиничната картина на протичане на болестта;
 • образна диагностика – ултразвук, сцинтиграфия, компютърна томография и рентген;
 • лабораторни изследвания – общ и биохимичен анализ на кръв и урина, изследване на синовиална течност и на съдържанието на тофусите.

[ms_alert icon=“fa-rss“ background_color=“#ededb4″ text_color=“#dd3333″ border_width=“1″ border_radius=“22″ box_shadow=“yes“ dismissable=“yes“ class=““ id=““]Източници и още информация на английски: Симптоми на началния стадий на подаграта; * И още за симптомите; * Описание на подагра, терапии и лекарства.[/ms_alert]

Как помага чаят Демир бозан при подагра?

Лечението на подагра включва няколко направления – редукция на концентрацията на пикочна кис., преустановяване на острите пристъпи, терапия на полиартрита и предотвратяване на усложненията.

Заедно с това пациентът е призован да поддържа нормално тегло или да отслабне. Междувременно трябва да се разтварят кристалите и да се лекува възпалението. Същностно е да се активизира кръвообращението и да се помогне на тялото само да лекува настъпилите изменения.

Тези функции биха се изпълнили от цял букет лекарства. Но природата е създала лечебните растения, които съвместяват различни действия. Пример е сборът Демир бозан, който е с висока ефективност в терапията на подагра.

Демир бозан е сбор, съчетаващ 6 силни при подагра билки. Рецептата е донесена у нас преди векове от турски ходжи, които лекували ставни и др. патологии.

Правилна диета (безпуринова) и Демир бозан са точното съчетание за предотвратяване на кризи и обостряния. Особено ефикасен е съставът в началните стадии на патологията, преди да са се изявили ярките симптоми. При обостряния Демир бозан е прекрасен помощник в лечебните мероприятия.

Плюс на билките е, че помагат за отслабване, което е една от целите на лечението. Те активизират кръвообращението и директно чистят кръвта.

Отделно Демир бозан успокоява нервите, което е ключово при подагра. Болните са крайно изнервени след продължителните и нетърпими болки и се нуждаят от нещо релаксиращо. Пиенето на лекарства, включително и Милурит, в такъв момент обаче не е разумно, а Демир бозан е познат още като билки за нерви – с други думи е силно ефективен в тази посока.

За качествата на Демир бозан при подагра ни разказват благодарни пациенти.

Мнения, отзиви и форум за Демир бозан при подагра

Мнение №3: Менопауза и подагра – кофти комбинация
Мария Найденова, начален стадий на подагра

Мария Найденова от Пловдив

Жените със страх посрещаме менопаузата. И аз така. Само че на мен тя ми се стовари с ремарке – получих симптоми и на подагра. Ръцете ми подпухнаха, грозна картина. Било заради естрогена, такава била типичната подагра при жените… Не ме топлеше, че съм в статистиката. Трябваше да овладея и болката, и грозното подуване.

Намерих си уникален цяр – билките Демир бозан. Уникален, защото действат едновременно и за менопаузата, и за подаграта. Това е билката – чудо на природата. Няма нужда да се тровиш със 100 лекарства. И един сбор от няколко билки помага.

Демир бозан бързо ми намали възпаляването. Зачервяването премина, май и възпалението, защото болката спадна. Най-хубавото е, че се успокоих и балансирах. Билките действали и така: вместо антидепресант  – чай.

Но без шега, Демир бозан е много добро лекарство за жени като мен, които получават подагра през периода на менопаузата. Опитайте и ще се убедите.

Мария Найденова, Пловдив

Откъде да се снабдим с него?

В добрите и големи аптеки е зареден чаят Демир бозан, но внимавайте защото под това име се продава и друг продукт, който няма общо с древната рецепта на ходжите. Освен това чаят се предлага дистанционно от производителя „Фарма Витал“. Лесно се поръчва по интернет и се доставя с куриер. Вижте за тази опция ТУК:

Демир Бозан поръчка

ТУК се прави поръчка за Демир бозан, а това са телефоните: 0899 58 28 32, 0897 039 295, на които можете да получите информация!
Rate this post

Enjoyed this post? Share it!

 

4 коментара по “Начален стадий на подагра. Симптоми

 1. Здравейте, на мен ми препоръчаха Демир бозан за пречистване на кръвта. И аз да потвърдя, че показателите много се подобриха след един курс (една кутия) от чайчето.

 2. Лошото е, че начални симптоми на подагра НЯМА! Докато се покаже симптоми, и болестта се е развихрила, станало е непоправимото. Подагра няма пълно излекуване – само контролиране и диета до края!

 3. При мен имаше първоначални симптоми – температура, втрисаше, главоболие, безсъние. И не беше просто грип, защото имаше една чувствителност на ставата. Не болка, а като по-чувствително място, което се усеща ясно. И си излезе подагра. Ама аз се бях сетил.

 4. За метаболитни болести билките са правилното решение – действат леко, без реакции и не вредят. Предполагам, важи и за подагра. Едно време само с билки е облекчавана.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *