Милурит при подагра; какво още лекува

Какво представлява медикаментът Милурит; как действа и кога трябва да се взема. Кои са страничните ефекти и защо понякога не бива да се назначава. Милурит и Демир бозан: възможна ли е комбинация

Милурит е лекарство, прилагано в случаите на хиперурикемия – за профилактика и за лечение: при подагра, бъбречно каменна болест с образуване на урати; при всички състояния, свързани с високо съдържание на пурини в кръвта.

Ето как можете да се снабдите с Демир бозан (на място или с поръчка за доставка!) Вижте ТУК!

Какво представлява лекарството Милурит?

Най-често за Милурит се говори като за средство против подагра. Чрез неговия прием се потискат процеси, които водят до образуването на голямо количество пикочна киселина. Така спада концентрацията на пикочната киселина и солите й в телесните течности; вторичен ефект е разтварянето на вече образувани уратни соли и организмът е предпазен от натрупването на подобни компоненти в тъканите и в бъбреците в частност. Основната му съставка е веществото алопуринол (Allopurinol)

Какво лекува?

„Мишена“ на Милурит е т.н. хиперурикемия – повишено съдържание на пикочна киселина и нейните соли в организма. Хиперурикемията може да е първична, резултат на ензимни нарушения, или вторична – когато е съпътстваща проява или следствие от някакво заболяване. Споменахме, че най-често медикаментът се споменава във връзка с профилактика и лечение на подагра: високото съдържание на киселина в телесните течности води до образуване на уратни кристали, чието натрупване в сухожилия и стави причинява отоци, възпаление и болезнено ограничаване на подвижността.

Какво лекува Милурит

Милурит е често назначаван вариант за лечение на подагра

 • Описаните нарушения могат да се получат също при болести като остра левкоза, хронична миелолевкоза, лимфосарком и др. установявани са и при цитостатична и лъчева терапия на тумори, при псориазис, тежки травми, при ферментни нарушения и при интензивни терапии с разпад на тъкани. Във всички тези случаи се отчита завишено количество на пурините в кръвта (да припомним: пурините са азотосъдържащи компоненти, чийто разпад в организма дава споменатата пикочна киселина).

Единият от начините за ограничаване на пикочната киселина в организма при патологии е диетата – редукция или спиране приема на храни, съдържащи пурини. При остри болестни състояния е необходимо лекарство от типа на Милурит; чрез активната си съставка алопуринал то потиска описания по-горе разпад и не допуска наднормени стойности на пикочната киселина.

От подобен контрол се нуждаят например деца с нарушена пуринова обмяна, както и пациенти с нарушени бъбречни функции – включително бъбречна недостатъчност и бъбречнокаменна болест.

Вижте още някои характеристки на Милурит в следната таблица:

Състав Странични ефекти Противопоказания
Алопуринол, лактоза монохидрат, картофено нишесте, повидон, талк, магнезиев стеарат, натриев нишестен гликолат

 

Най-често съобщавани: диспепсия, диария, гадене, повръщане, болки в корема, стоматит, високи стойности на билирубин в кръвта, холестатична жълтеница, хепатонекроза, хепатомегалия, перикардит, брадикардия, възпаление на кръвоносни съдове, миопатия, миалгия, артралгия, главоболие, парези, депресия, сънливост и др. Не се прилага при свръхчувствителност към алопуринол, чернодробна недостатъчност, хемохроматоза, безсимптомна хиперурикемия, остър пристъп на подагра, бременност, период на кърмене. При деца под 14 години се назначава само като симптоматично лечение на ферментни нарушения, или за времето на цитостатични терапии за онкологични заболявания.

Как се ползва?

Таблетките Милурит се приемат перорално, след хранене. При леки форми на подагра обичайната доза е 200-300 мг за денонощие. Ако болестта е напреднала и с тежка симптоматика, включително с образувани тофуси, препоръката е за 400-600 мг дневно. Дневната доза може да се погълне наведнъж или да се раздели за два приема. Обикновено при дневно количество над 300 мг приемите са два. Минималната ефективна доза при такава диагноза е 100-200 мг на ден, а максималната – 800 до 900 мг.

 • Рискът от обостряне на подагра се овладява чрез стартов прием от 100 мг на ден и последващо увеличение на стъпки – по 100 мг на седмица.
 • За предпазване от уратна нефропатия при химиотерапия срещу злокачествени заболявания на кръвта, в рамките на първите 2-3 дни се назначават по 600-800 мг дневно с прием на обилно количество течности.

При рецидивиращи оксалатни камъни в бъбреците за пациенти с хиперурикозурия (високо съдържание на пикочна киселина в урината) Милурит трябва да се приема по 200-300 мг на ден. При хронична бъбречна недостатъчност дозата се редуцира или се препоръчва прием през по-големи интервали от време, от порядъка на 36 до 72 часа.

Лечение с Милурит и дозировкаДецата, лекувани с Милурит, приемат дози, съобразени с възрастта и телесното им тегло. Така например за групата до 6 години оптималното е 5 мг/кг; от 6 до 10 години – 10 мг/кг. Над 15-годишна възраст получават от 100 до 400 вг за денонощие. Пациентите деца получават дневната си доза, разпределена по равно за 3-4 приема и състоянието им се изследва на всеки 48 часа. Ако детето е с хронична бъбречна недостатъчност, максимумът е 100 мг дневно или 100 мг през 1-2 дни. Най-виските ефективни дози се назначават на пациенти в старческа възраст.

 • Ако пациентът приема Милурит паралелно с урикозурично лекарство – т.е. повишаващо изхвърлянето на пикочна киселина чрез отделителната система, количеството Милурит се увеличава плавно, а на урикозуричното като Неоренал се намалява. При такава терапия трябва да се поддържа дневна диуреза над два литра, а Ph на урината следва да е в неутралния или в слабо алкалния периметър.

Странични ефекти

В някои случаи приемът на Милурит е препятстван или затруднен поради възможните странични ефекти. Така например храносмилателната система би могла да реагира с гадене и повръщане, влошено храносмилане, диария, болки в корема, стоматит, холестатична жълтеница, увеличени стойности на билирубин в кръвта, свръхактивност на чернодробните ензими; още – хепатонекроза, хепатомегалия, грануломатозен хепатит. Звучи плашещо и нещата наистина са сериозни, но това не се случва винаги, а при навременна реакция може да се овладее.

Странични ефекти на Милурит

Лечението при високи стойности на пикочната киселина има варианти

Вижте как се проявяват странични ефекти от действието на медикамента в основните системи на организма:

 • Сърдечно-съдова: перикардит, високо артериално налягане, възпаление на кръвоносни съдове;
 • Опорно-двигателен апарат: миалгия, миопатия, артралгия;
 • Нервна система: главоболие, периферна невропатия, неврит и и парестезии, пареза, депресия, сънливост;
 • Органи на осезанието: промяна на вкусовите усещания, загубата им, нарушено зрение, катаракта, конюнктивит, двойно или замъглено виждане;
 • Отделителна система: остра бъбречна недостатъчност, нефрит, отслабени бъбречни функции с повишена концентрация на урината; периферни отоци, хематурия, протеинурия, отслабена потентност, безплодие, гинекомастия при мъже;
 • Кръв и кръвотворене: агранулоцитоза, анемия, апластична анемия, тромбоцитопения, еозинофилия, левкопения, левкоцитоза;
 • Имунна система, алергични реакции: кожни обриви, сърбеж, уртикарии, мултиформна еритема, токсична епидермална некролиза, пурпура, булозен дерматит, екзематозен дерматит, ексфолиативен дерматит, бронхоспазъм.

Други прояви: фурункулоза, алопеция, захарен диабет, дехидратация, кървене от носа, некротична ангина, лимфоаденопатия, хипертермия, хиперлипидемия.

Приемът на медикамента във високи дози или предозирането причиняват с голяма вероятност гадене и повръщане, световъртеж, диария, олигурия или намалено количество на отделяната урина.

Деца се лекуват с Милурит само при злокачествени новообразувания и вродени нарушения на пуриновия обмен.

 • Важно! Терапията с Милурит не се прилага до пълно овладяване на остри пристъпи от подагра. През първия месец от лечението на това заболяване се препоръчва профилактичен прием на нестероидни противовъзпалителни средства или на колхицин. Ако в процеса на терапия с Милурит настъпи остра фаза на подаграта, допълнително се назначават противовъзпалителни.

Ако функциите на черния дроб и бъбреците са нарушени, рискът от проява на странични ефекти се увеличава. Те могат да се избегнат чрез намаляване на приема или чрез включване на допълнителни медикаменти.

Засилване на ползите с Демир бозан

Може да се очаква, че приемът на билковия чай Демир бозан ще допринесе за усилване на ефекта от медикаменти като Милурит. Популярната билкова комбинация съчетава ефектите от 6 познати билки: котешка стъпка, глог, полски хвощ, блатен тъжник, великденче, царевична коса.

Демир бозан допълва лечението с милурит

 • Спектърът на действието им е доста широк, но в случая е интересно мекото им действие „в пакет“ върху отделителната система и обменните процеси в организма. Особена роля има хвощът, който помага при бъбречни заболявания. Царевичната коса е с ясно изразен противовъзпалителен ефект върху бъбреците и пикочните пътища; доказан диуретик. Такава е и функцията на котешката стъпка. Приемът на Демир бозан ще подпомогне поддържането на пикочната киселина в норма чрез контрол върху диурезата, както и чрез балансиране на обменните процеси и укрепване на имунната система.

Би било грешка да твърдим, че с продукт като Демир бозан може да се лекува сериозно заболяване като подагра или симптоматика на онкологични болести. Същевременно консултацията със специалист би могла да ни изясни как този чай би допълнил ефекта от приема на Милурит. Струва си да се опита, нали?

Вижте и ТОВА:

Демир Бозан при подагра

Противопоказания

Като всяко лекарство, и Милурит има противопоказания и не бива да се приема в точно определени случаи. Ето кои потенциални потребители не бива никога да пият тези хапчета, а други могат да го правят само при спазването на специфични ограничения:

Милурит е противопоказан при алергия към някоя от съставките на лекарството; при чернодробна недостатъчност, хемохроматоза, безсимптомна хиперурикемия, в състояние на остър подагричен пристъп. Припомняме, че на деца под 14-годишна възраст лекарството се назначава само в период на цитостатична терапия при левкоз и други онкологични заболявания; допуска се и като симптоматично лечение на ферментни нарушения.

Като крайна мярка и под лекарски контрол може да се назначава за пациенти с бъбречна недостатъчност, диабет, хипертония, хронична сърдечна недостатъчност.

По-специална потенциална потребителска група на Милурит са бременните и кърмещите майки. Всъщност няма достатъчно данни за безопасен прием на алопуринол-съдържащи продукти, но лекарството е назначавано на бременни в продължение на години и това е ставало без негативни последици. Все пак бременните би трябвало да вземат лекарството само тогава, когато заболяването създава определен висок риск и за майката, и за бебето. Това е един от възможните случаи, когато лекуващият следва да избере очакваната полза с едно наум за възможните рискове.

По-различно стоят нещата при кърмачките. Доказано – алопуринолът и оксипуринолът проникват в майчиното мляко. И въпреки се няма данни за вредно въздействие върху кърмачето, препоръката е да не се приема Милурит в периода на кърмене.

Заместители и аналози

Аналог на коментирания Милурит е старият медикамент Алопуринол. Активната съставка алопуринол се съдържа и в медикамента Алодагра: той е представен като ензимен инхибитор, контролиращ скоростта на химичните процеси в организма (framar.bg). Препоръките за използването му са същите като за Милурит.

Лодирик е още един алопуринолов продукт с аналогично приложение; за отбелязване е, че всички споменати медикаменти могат да се вземат продължително време и да са полезни като поддържащо средство. Същата характеристика има и продуктът Уриколиз, популярен в последно време като „турското лекарство за подагра“.

Уриколиз – „турското лекарство за подагра“, също е с активна съставка алопуринол

Какво представлява търсеното турско лекарство за подагра Ürikoliz 300 мг?

Фебуксостат е продукт с активна съставка фебукостат; чрез приема му се поддържат ниски нива на пикочната киселина и се прекратява образуването на уратни кристали в ставните капсули и на тофи в меките тъкани. Медикаменти за лечение на подагра с активна съставка фебукостат са също Аденурик и Друнилер.

Мнения, отзиви и форум. Хора, ползвали Милурит и Демир бозан

Демир бозан действа отлично, не ме оставя на подаграта!

Рашка Георгиева, пенсионерка: „Имам подагра. Спазвам диета и изпълнявам всичко, което ми казва докторът. Хапчетата трябва да се пият, иначе – лошо. От доста време съм на Милурит, но започнах да пия и Демир бозан. Не го пия непрекъснато, на 3-4 седмици почивам по десетина дни. Мисля си, че съм по-добре, откакто го започнах. Докторът одобри, така че съм спокойна и препоръчвам.“

Билките са допълващо към Милурита

Ивайло Василев, фермер: „В рода ми има хора с подагра и бях наясно, че съм застрашен. Е, случи се. Налага се да спазвам диета и го правя, но понякога нарушавам…признавам си. Пия си милурита, но си помагам и с Демир бозан. Особено ако хапна нещо забранено – човешко е…“

Сега съм само на Демир бозан

Нели Генадиева, администраторка: „Имам вроден „дефект“ с ензимите и се налага да пия милурит по схема. Трябва да внимавам с храната и го правя, нямам избор. Посъветваха ме да пия билки, когато не съм на хапчета. Консултирах се с билкар и с фитотерапевт и се спряхме на Демир бозан: помага ми, приготвя се лесно и има приятен вкус и аромет. Има и допълнителни положителни действия, при мен се отрази добре на високото кръвно.“

Допълнителна информация и източници на английски: Какво е Милурит (алопуринол) и каква употреба има. Странични ефекти от Милурита. Дозировка и предупреждения.

Пишете в нашия форум и вие: ползвали ли сте Милурит? Как ви се отразява терапията с това лекарство? Имате ли опит за допълващи продукти като Демир бозан? Споделете ТУК!

ТУК се прави поръчка за Демир бозан, а това са телефоните: 0899 58 28 32, 0898/543 752, на които можете да получите информация!

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Милурит при подагра; какво още лекува

 1. Лекувам подагра с милурит от доста време. Не знаех, че Демир бозан може да ми е полезен. Не съм се консултирал с джипито, но съм склонен да опитам – виждам по отзивите тук, че върши работа!

 2. Не съм сигурна, че има някаква полза от билковия чай. Не съм против билките, но те също дават странични ефекти и не знам дали е уместно да се препоръчват такива продукти за онкологично болни.

 3. Ще пробвам Демир бозан и всичко, което ми препоръчат – трябва да се излекувам час по-скоро! Докато човек не опита, не може да казва за някой продукт става или не става; при мен има нещо сбъркано с химията и се надявам да се спася от хапчетата и от болките.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *