Милурит 100 и 150. Вреден ли е? Мнения, заместители

За какво служат Милурит 100 и 150 мг? Има ли вреда от него? При високо кръвно ок ли е? Заместители: Алодагра. Аденурик. Колхицин. Друнилер. Алопуринол. Магнезий. Странични ефекти. Може ли с алкохол? Мнения

Милурит е лекарство, прилагано при хиперурикемия – за профилактика и за лечение: при подагра, бъбречно-каменна болест с образуване на урати; при всички състояния, свързани с високо съдържание на пурини в кръвта.

Ето как можете да се снабдите с Демир бозан (на място или с поръчка за доставка!) Вижте ТУК!

Основната му съставка е веществото алопуринол (allopurinol).

За какво служи Милурит 100 и 150 мг?

Цифрата показва милиграмите лечебно вещество във всяка талетка. Милурит 100 е най-слабият вариант със 100 мг алопуринол в себе си. Произвеждат се още хапчета със 150, 200 и 300 мг.

Милурит се възприема като средство против подагра.

 1. Потиска процеси, които водят до образуването на голямо количество пикочна киселина. Така спада концентрацията на пикочната киселина и солите й в телесните течности;
 2. Вторичен ефект е разтварянето на вече образувани уратни соли и организмът е предпазен от натрупването на подобни компоненти в тъканите и в бъбреците в частност.
Какво лекува?

„Мишена“ на Милурит е т.н. хиперурикемия – повишено съдържание на пикочна киселина и нейните соли в организма. Хиперурикемията може да е първична, резултат на ензимни нарушения, или вторична – когато е съпътстваща проява или следствие от някакво заболяване.

Какво лекува Милурит

Милурит е често назначаван вариант за лечение на подагра

Завишено количество на пурини в кръвта се получава също при болести като остра левкоза, хронична миелолевкоза, лимфосарком и др. Установява се при цитостатична и лъчева терапия на тумори, при псориазис, тежки травми, при ензимни нарушения и при интензивни терапии с разпад на тъкани.

 • Водещ начин за ограничаване на пикочната киселина в организма е диетата – редукция или спиране приема на храни, съдържащи пурини.
 • При остри болестни състояния е необходимо лекарство от типа на Милурит; чрез активната си съставка алопуринал то потиска описания по-горе разпад и не допуска наднормени стойности на пикочната киселина.

От подобен контрол се нуждаят например деца с нарушена пуринова обмяна, както и пациенти с нарушени бъбречни функции – включително бъбречна недостатъчност и бъбречнокаменна болест.

Дозиране на Милурит

Таблетките Милурит се приемат перорално, след хранене.

 1. При леки форми на подагра обичайната доза е 200-300 мг за денонощие.
 2. Ако болестта е напреднала и с тежка симптоматика, включително с образувани тофуси, препоръката е за 400-600 мг дневно.

Дневната доза може да се погълне наведнъж или да се раздели за два приема. Обикновено при дневно количество над 300 мг приемите са два.

Минималната ефективна доза при такава диагноза е 100-200 мг на ден, а максималната – 800 до 900 мг.

 • Рискът от обостряне на подагра се овладява чрез стартов прием от 100 мг на ден и последващо увеличение на стъпки – по 100 мг на седмица;
 • За предпазване от уратна нефропатия при химиотерапия срещу злокачествени заболявания на кръвта, в рамките на първите 2-3 дни се назначават по 600-800 мг дневно с прием на обилно количество течности.
 • При рецидивиращи оксалатни камъни в бъбреците за пациенти с хиперурикозурия (високо съдържание на пикочна киселина в урината) Милурит трябва да се приема по 200-300 мг на ден. При хронична бъбречна недостатъчност дозата се редуцира или се препоръчва прием през по-големи интервали от време, от порядъка на 36 до 72 часа.

Лечение с Милурит и дозировка

Милурит при деца

Децата, лекувани с Милурит, приемат дози, съобразени с възрастта и телесното им тегло. Така например:

 • за групата до 6 години оптималното е 5 мг/кг;
 • от 6 до 10 години – 10 мг/кг;
 • над 15-годишна възраст получават от 100 до 400 вг за денонощие.

Пациентите деца получават дневната си доза, разпределена по равно за 3-4 приема и състоянието им се изследва на всеки 48 часа.

Ако детето е с хронична бъбречна недостатъчност, максимумът е 100 мг дневно или 100 мг през 1-2 дни.

Най-ниските ефективни дози се назначават на пациенти в старческа възраст.

Внимание! Ако пациентът приема Милурит паралелно с урикозурично лекарство – т.е. повишаващо изхвърлянето на пикочна киселина чрез отделителната система, количеството Милурит се увеличава плавно, а на урикозуричното като Неоренал се намалява. При такава терапия трябва да се поддържа дневна диуреза над два литра, а Ph на урината следва да е в неутралния или в слабо алкалния периметър.

Има ли вреда от него, вреден ли е?

Като всяко лекарство, и Милурит вреди в определени случаи:

 • Милурит е противопоказан при алергия към някоя от съставките на лекарството; при чернодробна недостатъчност, хемохроматоза, безсимптомна хиперурикемия, в състояние на остър подагричен пристъп.
 • На деца под 14-годишна възраст лекарството се назначава само в период на цитостатична терапия при левкоз и други онкологични заболявания; допуска се и като симптоматично лечение на ферментни нарушения.
 • Като крайна мярка и под лекарски контрол може да се назначава за пациенти с бъбречна недостатъчност, диабет, хипертония, хронична сърдечна недостатъчност.
 • Алопуринол и оксипуринол проникват в майчиното мляко. И въпреки се няма данни за вредно въздействие върху кърмачето, препоръката е да не се приема Милурит в периода на кърмене.

Няма достатъчно данни за безопасен прием на алопуринол-съдържащи продукти, но лекарството е назначавано на бременни в продължение на години и това е ставало без негативни последици. Все пак бременните би трябвало да вземат лекарството само тогава, когато заболяването създава определен висок риск и за майката, и за бебето. Това е един от възможните случаи, когато лекуващият следва да избере очакваната полза с едно наум за възможните рискове.

Характеристики на Милурит в таблица

Състав Странични ефекти Противопоказания
Алопуринол, лактоза монохидрат, картофено нишесте, повидон, талк, магнезиев стеарат, натриев нишестен гликолат

 

Най-често съобщавани: диспепсия, диария, гадене, повръщане, болки в корема, стоматит, високи стойности на билирубин в кръвта, холестатична жълтеница, хепатонекроза, хепатомегалия, перикардит, брадикардия, възпаление на кръвоносни съдове, миопатия, миалгия, артралгия, главоболие, парези, депресия, сънливост и др. Не се прилага при свръхчувствителност към алопуринол, чернодробна недостатъчност, хемохроматоза, безсимптомна хиперурикемия, остър пристъп на подагра, бременност, период на кърмене. При деца под 14 години се назначава само като симптоматично лечение на ферментни нарушения, или за времето на цитостатични терапии за онкологични заболявания.
Странични ефекти

В някои случаи приемът на Милурит е препятстван или затруднен поради възможните странични ефекти. Така например храносмилателната система би могла да реагира с гадене и повръщане, влошено храносмилане, диария, болки в корема, стоматит, холестатична жълтеница, увеличени стойности на билирубин в кръвта, свръхактивност на чернодробните ензими; още – хепатонекроза, хепатомегалия, грануломатозен хепатит. Звучи плашещо и нещата наистина са сериозни, но това не се случва винаги, а при навременна реакция може да се овладее.

Странични ефекти на Милурит

Лечението при високи стойности на пикочната киселина има варианти

Вижте как се проявяват странични ефекти от действието на медикамента в основните системи на организма:

 • Сърдечно-съдова: перикардит, високо артериално налягане, възпаление на кръвоносни съдове;
 • Опорно-двигателен апарат: миалгия, миопатия, артралгия;
 • Нервна система: главоболие, периферна невропатия, неврит и и парестезии, пареза, депресия, сънливост;
 • Органи на осезанието: промяна на вкусовите усещания, загубата им, нарушено зрение, катаракта, конюнктивит, двойно или замъглено виждане;
 • Отделителна система: остра бъбречна недостатъчност, нефрит, отслабени бъбречни функции с повишена концентрация на урината; периферни отоци, хематурия, протеинурия, отслабена потентност, безплодие, гинекомастия при мъже;
 • Кръв и кръвотворене: агранулоцитоза, анемия, апластична анемия, тромбоцитопения, еозинофилия, левкопения, левкоцитоза;
 • Имунна система, алергични реакции: кожни обриви, сърбеж, уртикарии, мултиформна еритема, токсична епидермална некролиза, пурпура, булозен дерматит, екзематозен дерматит, ексфолиативен дерматит, бронхоспазъм.
 • Други прояви: фурункулоза, алопеция, захарен диабет, дехидратация, кървене от носа, некротична ангина, лимфоаденопатия, хипертермия, хиперлипидемия.

Приемът на медикамента във високи дози или предозирането причиняват с голяма вероятност гадене и повръщане, световъртеж, диария, олигурия или намалено количество на отделяната урина.

Деца се лекуват с Милурит само при злокачествени новообразувания и вродени нарушения на пуриновия обмен.

 • Важно! Терапията с Милурит не се прилага до пълно овладяване на остри пристъпи от подагра. През първия месец от лечението на това заболяване се препоръчва профилактичен прием на нестероидни противовъзпалителни средства или на колхицин. Ако в процеса на терапия с Милурит настъпи остра фаза на подаграта, допълнително се назначават противовъзпалителни.

Ако функциите на черния дроб и бъбреците са нарушени, рискът от проява на странични ефекти се увеличава. Те могат да се избегнат чрез намаляване на приема или чрез включване на допълнителни медикаменти.

Мнение №1: Моят опит с Милурит и високо кръвно
Вили Харизанов от Сливен

Вили Харизанов от Сливен

Имам начална подагра и леко завишено кръвно налягане. Изписаха ми Милурит, без да коментират кръвното. Но в листовката видях неразбираемо за мен предупреждение за намаляване на дозата при високо кръвно. Питах тук-там, четох из нета, но така и не разбрах: алопуринол повишава ли кръвното или не? И доколко е опасно!

Не получих ясни отговори, което ме обезпокои. И тъй като подаграта ми е само начална, позволих си да заменя Милурит с билки за подагра. Избрах Демир бозан, който има куп качества, сред които и регулиране на кръвното.

Личната лекарка реагира, че на своя глава променям лечението. Настоя за контролни изследвания. Те ни зарадваха. Нямаше никакво влошаване, а обратното – видимо подобрение на пикочната киселина. Кръвното ми от първата седмица е в норма. За моя случай – подагра и високо кръвно, Демир бозан с оказа точно в целта.

Вили Харизанов от Сливен

Още в текста: Какво представлява медикаментът Милурит; как действа и кога трябва да се взема. Кои са страничните ефекти и защо понякога не бива да се назначава. Милурит и Демир бозан: възможна ли е комбинация

Заместители и съчетания

Синоними (генерици) са лекарствата със същото активно вещество – алопуринол. Такива са Алопуринол 100 и 300, Алодагра, Лодирик.

Лодирик е алопуринолов продукт с аналогично приложение; за отбелязване е, че всички споменати медикаменти могат да се вземат продължително време и да са полезни като поддържащо средство.

Алопуринол

Аналог на Милурит е старият медикамент Алопуринол.

Активната съставка алопуринол се съдържа и в медикамента Алодагра: той е представен като ензимен инхибитор, контролиращ скоростта на химичните процеси в организма.

Препоръките за използване на лекарствата с алопуринол са идентични като за Милурит.

Уриколиз – „турското лекарство за подагра“, също е с активна съставка алопуринол

Същата характеристика има и продуктът Уриколиз (Юриколиз), популярен в последно време като „турското лекарство за подагра“. То се внася от Турция. Съставката в него е алопуринол.

Имаме отделен материал за прочутото турско лекарство за подагра „Юриколиз“. Вижте го ТУК:

Турско лекарство за подагра: Уриколиз 300 mg tablet и Милурит

Милурит или Алодагра?

И двете лекарства са алопуринол – еднакви като състав.

Малка разлика има в дозирането – Милурит има хапчета по 150 мг, а Алодагра – само по 100, 200 и 300 мг. Може да се ползват като заместители при липсата на необходимата дозировка. Например към момента в мрежата са налични само хапчета по 100 и 150 мг.

Мнение №2: Как ползвах Колхицин и Милурит и билки
Руси Димов от Варна

Руси Димов от Варна

Бях много зле, сега съм в стабилна ремисия. Започнах от най-високата топка и си заслужих щадящо лечение. Бях последователен, изпълнителен и най-вече точен с диетата. Препоръчвам ви и вие да подходите така, ако са ви открили подагра.

Историята ми накратко: започнах с Колхицин. Трябваше нещо бързо да блокира възпалението. Усетих подобрение в първите 12 часа. Болката намаля наполовина, а след 24 часа – на около 1/3, ако мога така да опиша резултатът. Изпих 15 чаши вода, което никак не беше лесно, но го спазих това условие. Дозата ми беше 1.2 + 0.8 мг, това беше при пристъпа.

Колхицин се справи с пристъпа, нататък трябваше лекарство, което да повлияе на самата болест. Избраха алопуринол – Милурит. Това блокира производството на пикочна киселина. Ефектът му се усеща бавно, за много време. Но имаше, засякох го с лаборатория.

На третия етап лечението ми беше диета + билки. Демир бозан е билков микс за подагра, регулира метаболитните процеси. Едновременно лекува и симптоматиката. Билките поддържаха процеса без болка и възпаляване, тоест бетонираха ремисията. На този трети етап съм от няколко месеца. Почивам с билките и пак ги пия, за мое спокойствие.

Руси Димов от Варна

Друнилер

Друнилер и Аденурик са медикаменти за лечение на подагра с активна съставка фебукостат.

Фебуксостат поддържа ниски нива на пикочната киселина и прекратява образуването на уратни кристали в ставните капсули и на тофи в меките тъкани. Точно като алопуринол, но по различна технология.

Милурит или Аденурик?

Въпросът тук е алопуринол или фебуксостат? Това са двете стандартни вещества за терапия на подагра.

Традиционно алопуринол е лекарство №1 (първа линия) за лечение на подагрозен артрит.

Фебуксостат (Аденурик, Фебуксостат, Фебустад, Друнилер) е резервно лекарство, което се назначава при неефективност на алопуринол или при непоносимост към него. Зареждането на фебуксостат-лекарства в аптеките + нескромната им цена са пречки за тяхното широко назначаване.

Все пак изписва ли сефбуксостат веднага, вместо алопуринол? Ред изследвания показват, че фебуксостат е по-ефективен и по-бърз. Повишени дози фебуксостат до 80-120 мг са рационална алтернатива на увеличаването на алопуринол над 300 мг/денон.

Плюс на алопуринол е неговата достъпност и като доставки, и като цени. Но понякога той причинява тежки странични реакции като хепатит, васкулит, цитопения.

По тази причина фебуксостат се разглежда като потенциално безопасна и по-ефективна негова алтернатива, макар и по-скъпа като цена.

Допълнителна информация и източници на английски: Какво е Милурит (алопуринол) и каква употреба има. Странични ефекти от Милурита. Дозировка и предупреждения.

Засилване на ползите с Демир бозан

Може да се очаква, че приемът на билковия чай Демир бозан допринася за усилване на ефекта от медикаменти като Милурит.

Популярната билкова комбинация съчетава ефектите от 6 познати билки: котешка стъпка, глог, полски хвощ, блатен тъжник, великденче, царевична коса.

Демир бозан допълва лечението с милурит

 • Спектърът на действието им е доста широк;
 • Интересно е мекото им действие „в пакет“ върху отделителната система и обменните процеси в организма.

Особена роля има хвощът, който помага при бъбречни заболявания. Царевичната коса е с ясно изразен противовъзпалителен ефект върху бъбреците и пикочните пътища; доказан диуретик. Такава е и функцията на котешката стъпка.

Приемът на Демир бозан подпомага поддържането на пикочната киселина в норма чрез контрол върху диурезата, както и чрез балансиране на обменните процеси и укрепване на имунната система.

Би било грешка да твърдим, че с продукт като Демир бозан може да се лекува сериозно заболяване като подагра или симптоматика на онкологични болести. Същевременно консултацията със специалист би могла да ни изясни как този чай би допълнил ефекта от приема на Милурит. Струва си да се опита, нали?

Вижте и ТОВА:

Демир Бозан при подагра

Мнения, отзиви и форум

Хора, ползвали Милурит и Демир бозан

Още три мнения за Милурит, които събрахме от групи във Фейсбук:

 • На 3-4 седмици си правя почивка: Имам подагра. Спазвам диета и изпълнявам всичко, което ми казва докторът. Хапчетата трябва да се пият, иначе – лошо. От доста време съм на Милурит, но започнах да пия и билки за подагра. Не го пия непрекъснато, на 3-4 седмици почивам по десетина дни. Мисля си, че съм по-добре, откакто го започнах. Докторът одобри, така че съм спокойна и препоръчвам. (Ралица Георгиева, пенсионерка)
 • Билките са допълващо към Милурита: В рода ми има хора с подагра и бях наясно, че съм застрашен. Е, случи се. Налага се да спазвам диета и го правя, но понякога нарушавам…признавам си. Пия си милурита, но си помагам и с билки. Особено ако хапна нещо забранено – човешко е да се подсили лекарството… (Ивайло Василев, фермер)
 • Пия Милурита по схема: Имам вроден „дефект“ с ензимите и се налага да пия Милурит по схема. Трябва да внимавам с храната и го правя, нямам избор. Посъветваха ме да пия билки, когато не съм на хапчета. Консултирах се с билкар и с фитотерапевт и се спряхме на Демир бозан: помага ми, приготвя се лесно и има приятен вкус и аромат. Има и допълнителни положителни действия, при мен се отрази добре на високото кръвно. (Нели Генадиева, администратор)

Пишете в нашия форум и вие: ползвали ли сте Милурит? Как ви се отразява терапията с това лекарство? Имате ли опит за допълващи продукти като Демир бозан? Споделете като ни пишете директно ТУК!

ТУК се прави поръчка за Демир бозан, а това са телефоните: 0899 58 28 32, 0897 039 295, на които можете да получите информация!
5/5 - (1 vote)

Enjoyed this post? Share it!

 

8 коментара по “Милурит 100 и 150. Вреден ли е? Мнения, заместители

 1. Лекувам подагра с милурит от доста време. Не знаех, че Демир бозан може да ми е полезен. Не съм се консултирал с джипито, но съм склонен да опитам – виждам по отзивите тук, че върши работа!

 2. Не съм сигурна, че има някаква полза от билковия чай. Не съм против билките, но те също дават странични ефекти и не знам дали е уместно да се препоръчват такива продукти за онкологично болни.

 3. Ще пробвам Демир бозан и всичко, което ми препоръчат – трябва да се излекувам час по-скоро! Докато човек не опита, не може да казва за някой продукт става или не става; при мен има нещо сбъркано с химията и се надявам да се спася от хапчетата и от болките.

 4. Много моля отзиви вреден ли е Милурит? На баща ми като чели не му понася, оплаква се от болки. Може ли да не действа лекарството?

 5. Това лекарство за подагра как е при високо кръвно? Четох руски източници за контролирано прилагане на алопуринол при хипертония, а на друго място обратното – алопуринол повишава кръвното. Не намирам информация – вдига или не вдига кръвното?

 6. Алодагра е най-евтиният алопуринол – най-малкото хапче е 3 лв за 50 бройки. Друнилер – 30 кинта и то 28 хапчета, Аденурик – 40 лв.

 7. ПИЯ МИЛУРИТ И РЕНОХЕЛП, ЗА КРЪВНОТО СЪЩО ПИЯ ДВА ВИДА ЛЕКАРСТВА 16 МИЛИГРАМА КАНТАБ, СУТРИН И ВЕЧЕР И НЕБИВОЛОЛ САМО СУТРИН. На моменти ми се разстройва стомаха и ме държи доста време, два пъти получих дребни пъпки по ръцете, единия по целите, преди около месец само на китките, възможно ли е да е от смесването на лекарствата, месечния и той липсва втори месец!

  • Здравейте, Иве! Ето с каква информация разполагаме по вашия въпрос:

   • Милурит (алопуринол): Използва се за лечение на подагра, като работи чрез намаляване на количество на пикочната киселина в кръвта. Някои от страничните ефекти на аллопуринол включват стомашни болки, диария, изсипвания по кожата.
   • По отношение на Ренохелп М: Това е продукт, който се препоръчва при различни бъбречни заболявания. Съставките в него – леспедеза капитата, бреза и червена боровинка – са билки, които традиционно са използвани във фитотерапията за различни цели, включително за поддържане на бъбречната функция.
   • Кантаб (кандесартан): Това е антихипертензивно средство, което се използва за лечение на високо кръвно налягане. Някои от страничните ефекти могат да включват диария, главоболие, умора, и др.
   • Небиволол: Използва се за лечение на високо кръвно налягане. Сред страничните му ефекти са умора, диария, главоболие.

   Съчетаването на множество лекарства може да увеличи риска от странични ефекти. Изсипванията по кожата, стомашните разстройства и другите симптоми, които описахте, може да са свързани с лекарствата, които приемате. Но те също така може да са резултат от друг фактор.
   По отношение на пропуснатия менструален цикъл – е възможно някои лекарства да влияят на менструалния цикъл, но може да има много други причини, които също да са отговорни.
   Силно ви препоръчваме да се свържете с лекар или фармацевт, за да обсъдите проблемите, които изпитвате. Той ще може да ви предостави конкретни съвети и насоки, свързани със съчетаването на лекарствата и състоянието ви.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *