Чай от смокинови листа. Противопоказания

Какви противопоказания има пиенето на чай от смокинови листа? Колко време се пие и как? Странични ефекти и вреди. Кога се берат листата? Сушени ок ли са?

В листата на смокинята се съдържа фицин. Той изчиства кръвоносното русло от отложени плаки и прави стените му еластични.

Ето как можете да се снабдите с Демир бозан (на място или с поръчка за доставка!) Вижте ТУК!

На чай листата са повече от полезни – те са и неочаквано вкусни. Запарката изглежда безцветна и някак слаба, ненаситена. Ароматът е недоловим, но вкусът е силен и изразен, с дълго остатъчно усещане.

Ценни компоненти в смокинов лист
природни комплекси най-ценни представители
кумарини псорален, бергантен, кумарин
флавоноиди кверцетин, лутеолин
витамини В1, В2, С, Е, Р
други дъбилни в-ва, 30% масло с линоленова к-на, алкалоиди, стероиди

Чай от смокинови листа. Противопоказания и мнения

Плодът на смокинята е достатъчно изследван и са известни неговите плюсове и негативи. Същото не важи за листата. Не съществува достатъчно достоверна информация за безопасността на листата и целия обхват на негативните им ефекти.Лист от смокиня 03

В дръжките на растението се движи млечен сок, който гори брадавици и заличава татуировки. Листата се берат с ръкавици. Заради сока, фармацевтите не са сигурни в безопасността на листата при консумиране.

ВАЖНО: Вижте мнения и рецепти със смокинови листа, оставете и своя отзив за чая или попитайте ТУК, в нашия форум с коментари!

Повишено внимание при бременни

Смокинята е заместител на сладкото след зачеване и е полезна за бъдещите мами. Но листата никой не би препоръчал с чисто сърце. Заради липсата на информация се предпочита бременните да се лекуват с тях.

Проблеми с бъбреците

Оксалатите в растението са вредни при нарушения на бъбреците и пик. мехур. Употребата на смокини и листа е риск за влошаване на състоянието.

 • Възможни усложнения при лекарства за диабет. Някои източници включват диабет сред противопоказанията, други отчитат способността на смокиновия лист да сваля захарта. И двете твърдения са верни. При лечение с хипогликемични средства има риск от сумиране на ефекта с този на листата и изпадане в хипогликемия;
 • При лекарства за разреждане на кръвта. Ситуацията е аналогична. Активните съставки в смокинята разреждат кръвта и добавят ефект към този на приеманите с тази цел медикаменти;
 • При лекарства за кръвно. Тук се предупреждава за риска от опасни взаимодействия върху кръвния оборот, състава и физическите свойства на кръвта.

Какви вреди и странични ефекти може да има от смокиновите листа?

Рисковете започват още с брането на листата. Белият сок пръска в очите и гори кожата при пряко попадение. Консумацията също крие своите рискове.

Chai Ot Smokinovi Lista Protivopokazania 02

Погледнете и ТУК: Какво се пие при изтръпване на ръцете? Народна медицина и лекарства за изтръпване на крайниците.

Стомашен дискомфорт. Гадене. Диария

Храносмилателен дискомфорт е начинът, по който тялото реагира на агресивни вещества. А в смокиновия лист има такива, както и в самите смокини като плод. Описани са случаи на коремни спазми и болки, гадене и разстройване на изхождането в двете посоки – запек и диария.

Смокини и листа не се препоръчват при раздразнени черва и чревни разстройства. Страдащите от метеоризъм ще изпитат негативите му в още по-голяма степен.

Главоболие

Това е доказана странична реакция на редовното приемане на чай от смокинов лист. Нерядко възникват болки и други локации с неясен произход – в гръдната област / сърцето, в корема. Породените от растението болки се прекратяват бързо, след като отмине действието на чая.

Алергични реакции

Потенциални алергични реакции се очакват повече от плодовете, отколкото от листата. Предупреждава се за кожни прояви като обриви, сърбежи, затрудняване на дишането и подуване на тъкани в главата. При вече открити хранителни алергии да не се приемат смокини и смокинови листа.

Хипогликемия

Запарката от смокинов лист е хипогликемично средство. Понижава нивата на захари в кръвния поток. При определени обстоятелства – глад, прием на понижаващи глюкозата лекарства и др. е възможно сумиране на ефекта и опасен спад на захарта. Това състояние е по-опасно от високи нива, необходима е спешна реакция от специалист.

 • Риск от кървене при лекарства за разреждане на кръвта. Този негатив се наблюдава при травми дори от лек характер. Кървенето продължава по-дълго от обичайното, защото не се образува веднага съсирек, който да „запуши“ пробойната. Такива пациенти губят повече от необходимото кръв;
 • Опасност от слънчево изгаряне заради фурокумарините. Редовната употреба създава чувствителност в кожното покритие към слънчевите лъчи и повишава риска от слънчево изгаряне дори в дни без силно слънце.
 • Възможен аборт или преждевременно раждане. Запарките и отварките имат способността да провокират спазми и контракции. При заченалите жени се създава рискова ситуация за загуба на плода.

  Лист от смокиня 04

  Смокиновото дърво радва по много начини. Целебните й части са плод, листо, кора

Заместител: Чай Демир бозан

Демир бозан замества чая от смокинов лист по отношение на неговите ползи и целебни ефекти. В същото време използваните в състава му билки нямат сериозни негативи, каквито наблюдаваме при смокинята. Демир бозан е допустим и безопасен дори в последните дни от бременността. Не е забранен за деца, съчетава се свободно с медикаменти и не дава сериозни последствия. Причината за това е високото качество и ценност на шестте билки в него, както и дозирането им в безопасни концентрации.

Демир бозан замества смокиновия лист като хипогликемично средство. Той прихваща глюкозата от кръвта и намалява съдържанието й. В други области билковият микс е по-добър от смокинята. Например смокиновия чай носи риск за бъбреците, а Демир бозан обратното – оздравява ги и регулира функционирането им.

Демир бозан не поражда рискове за сърдечно-болните. Обратно – подкрепя кръвообращението, централния мускул и важни параметри като налягане, ритъм и пулс. Отстранява сърцебиене

Поради своя висок профил на безопасност Демир бозан се приема без ограничения във времето и дозите.

Как се пие чаят, за да има най-малко странични ефекти?

Смокиновият лист е жилав и твърд. Ако директно се запари, той ще отпусне едва малка част от полезните си компоненти. Ако се остави да ферментира, рисковете от негативи нарастват.

За балансирана рецепта се възприема следната:

Свежите листа се промиват, потапят се във вода и се оставят да киснат 12 – 24 часа. След това се кипват за 5-6 минути. Повече не врат, защото отварката става наситена.

Приготвеният по визираната рецепта чай има намалено вредно влияние върху тялото. Разрешено е да се изпие ½ литър за 24 часа.

Колко време се пие чай от смокинови листа?

Курсът при народните средства стандартно продължава 3 месеца. За смокиновия лист срокът е 1 месец. Той е съкратен заради множеството нежелателни реакции, които потенциално застрашават пациента.

Ползи от сироп от смокинови листа и от чая

Въпреки множеството негативи, смокиновият лист е ценно природно лекарство заради множеството съществени ползи.Лист от смокиня 01

 • При диабет и инсулинова резистентност намалява глюкозата, предпазва от пикови проявления и профилактира появата на тежки усложнения от тази доживотна патология.
 • Антиоксидант – листата на чай са богат източник на антиоксиданти като полифеноли и флавоноиди, които се борят с уврежданията на св. радикали.
 • За сърце и кръвно налягане работи чрез споменатия фицин. Намалява скоростта на съсирване, подобрява съдовото състояние. Регулира хиперлипидемия, отнемайки холестерол и триглицериди от кръвта. Изчиства от плаки, профилактира заболявания и тромбози.
 • При инфекции проявява силни антимикробни свойства. Чаят е домашен цяр срещу патогенни бактерии с най-висока агресивност като златистия стафилокок, ешерихия и др. В допълнение оказва противовъзпалителна активност. Способен е да спре остър процес. Лекува втрисане, понижава температура, успокоява.
 • Други. Укрепва костите, подхранва ги с калций, калий и магнезий. Лекува мъжко безплодие, увеличава количеството сперматозоиди в тялото. С този чай се отслабва, благодарение на дъбилните вещества, алкалоидите и стероидите, адекватни в борбата със затлъстяването.
Кога се берат смокинови листа?

Предпочитаните месеци са летните. Тогава листата са наситени с най-много биоактивни компоненти. Ако пресният лист не е нужен на момента, той се изсушава или консервира. Може да се замрази за кратко.

Как да си направим чай от смокинови листа

Набраният лист се преглежда за нередовни, наранени и наядени единици. Ако желаем незабавно чай, не варим директно пресния лист. Замразяваме го за 1 – 2 денонощия, а после го размразяваме по естествен начин и дори изчакваме ферментацията да напредне при температура от +22 +25 градуса. Достатъчни са 12 часа.

При правилна ферментация в листата се появява приятен плодов аромат. Цветът им потъмнява.

Следващият етап е изсушаване – във фурна на +50 градуса с включен вентилатор. Вратичката е открехната. Листата се изсушават докато станат чупливи и „хрускави“.

Начупват се допълнително с  ръце и се прибират в буркан. От тази суровина правим чая по гореописаната рецепта – завиране за 5 минути, лека запарка и охлаждане за 10 – 15 минути.

Разлики в действието между чай от сушени смокинови листа и пресни листа

Чай от пресни листа въобще не е препоръчителен. Всички рецепти визират или изсушени, или ферментирали листа. Ако листата са били замразени, след размразяване се оставят да ферментират.

Chai Ot Smokinovi Lista Protivopokazania 03

Вижте и ТОВА: Чай за диабетици. Мнения. Как помага Демир бозан при диабет? Мента и чай от салвия.

Видео рецепта за сироп от листа с целебен ефект.

ТУК се прави поръчка за Демир бозан, а това са телефоните: 0899 58 28 32, 0897 039 295, на които можете да получите информация!
Rate this post

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Чай от смокинови листа. Противопоказания

 1. Впечатлена съм как действа демир бозан. Уж нищо не се усеща, а изведнъж всичко се промяна и разни дразнещи неща са изчезнали.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *