Как се излекувах от подагра. Истински истории. Възможно ли е?

История „Как се излекувах от подагра“. Слагане край на подаграта. Кой е най-ефикасният лек? При подагра: Топло или студено? Сваляне на оток. Какво се пие при криза за облекчаване?

Пациент с подагра разказва за опита си с лекарствата и билките при подагра. Какво се прави при остър пристъп, как се действа в ремисия. Изследване на пикочна киселина.

Ето как можете да се снабдите с Демир бозан (на място или с поръчка за доставка!) Вижте ТУК!

Подаграта е метаболитна патология, която се изразява в отлагане на кристали в ставите. Тези остри и твърди парченца са кристализирали съединения на пикочна киселина, натрупващата се в тялото в прекалени количества.

Болестта протича хронично, като редуване на ремисии и обостряния.

Ако няма усложнения, лечението е домашно. То доста зависи от дисциплинираността и инициативността на самия болен.

Стандартно лечението си поставя за цел да купира острия пристъп и да предотврати следващ.

Как се излекувах от подагра, край на подаграта

Петър Петров ни предостави своята история и дори имаме видео с него.

Един от страдалите с години пациенти – Петър Петров, разказва за опита, който е придобил в търсенето на ефективен цяр за своя засегнат от болестта палец. Той описа премеждията си, а ние му помогнахме да ги оформи и онагледи, така че да бъдем полезни на вас.

Петър Петров разказва.

Здравейте! Отдавам болестта си на моята професия – актьор съм. Представленията вървят в комплект със срещи, вечери, коктейли, повечко питиета. Това си е част от бизнеса, нали разбирате.

Мен ме удари в крака. Единият палец се поду, зачерви и почна зверски да боли. Кариерата и бъдещето ми бяха на карта. Но аз не се предавам.

Започнах да търся лек за подагра – оказа се, няма. Подаграта не се изличава напълно. Но можеш да я държиш под контрол, така че да не пречи на работата.

Тогава започнах да търся точните неща против болката, сковаността и др. проблеми. Ще ви спестя разказа как съм опитвал, как съм се разочаровал и ще напиша само крайния резултат – всичко, което помага при подагра.

И само да вметна: сцената е моят живот и не бих могъл да я предам така лесно в ръцете на някаква си болест. Малка част от тази история разказвам и във видео, което слагам накрая на моя разказ.

Още в текста: Научаваме още за билките, за Демир бозан, за физиотерапията и други успешни методи за лечение. Накрая ще видите и още истории на хора, които рязко са се подобрили с билково лечение

Тук ще добавя и първото от няколкото мнения на мои познати, които се съгласиха да участват в моя разказ със своите истории и снимки. По-долу ще дам и останалите.

Разказ №1: Леки волности в диетата с помощта на билки
Стефан Тодоров най ефикасният лек за подагра,

Стефан Тодоров

Аз съм баш в групата на риска – мъж, на 40 г., с няколко кила над нормалното, любител на пържените мръвки и добрата водка. Един ден подаграта каза: Ехо, и ме почна. Край на мръвчиците, край на пиенето, край на много от удоволствията в живота.

Първо се отчаях – занапред само лекари и болки ли??? Но късмет, че ми казаха за Демир бозан. Пих и лекарства, обезболяващи – кризите  ги минавам с такива. Но мръвчиците останаха в живота ми заради Демир бозан.

Значи, никъде не е изписано, че с Демир бозан е позволено нарушаване на диетата. Не може. Ама мъничко, ей така, колкото за психологическа подкрепа – може. Просто с билките си добре и не е толкова фатално от някое леко нарушение.

Откакто имам подагра, се радвам на малкото. А Демир бозан ми върна някои радости, за което съм му благодарен!

Стефан Тодоров, Варна

Първа помощ при пристъп на подагра

Така, започвам от първата помощ, защото и вие това ще търсите най-напред. Пристъпът те „сгепцва“ нощем и не ти оставя много шансове за реакция, ако не си подготвен.

Значи, подаграта е много лицемерно нещо. Кюта си тихичко и не се издава. Да го кажа медицински – началото е безсимптомно. В дадена става се отлагат соли на пикочна киселина. Смесват се със синовиалната течност и влизат в хрущялните тъкани. Всичко това няма как да го разбереш, ако не си направиш изследване на пикочна киселина.

Единственият признак на болестта е хиперурикемията – патологично повишение на концентрацията на урати в кръвта. И на този фон на безметежност идва първият пристъп. Той винаги е внезапен, винаги крайно болезнен и те побърква.

Питал съм се какво го причинява, особено нощем. Казват, че провокаторите са преохлаждане, стрес, обилно нахранване с нещо вредно или повече пиене. При мен ги имаше всички тези неща, така че не хванах точната връзка.

Нататък – казват му подагрозна атака, защото болката те атакува и те побърква. Нетърпима е. Ставата се подува, кожата почва да гори и ти става общо зле.

Обикновено проблемът е на крака, там където е и моята подагра – става над палеца. Знаете кокалчето, което се издува при носене на тесни обувки – е, това е! При други съм виждал подагра на ръцете, на лакътя, на коляното, но е по-рядко.

Значи имаме пристъп. Накъде? За болница не си и помисляйте. В болница се влиза, само ако е налице перманентна болка, при  продължителна и остра болка, при увреда на бъбреците и при тежки усложнения. Не дай Боже, ще се оправяме сами.

За да се мине без болница, трябва да се купират симптомите. И така, ще си помогнем сами вкъщи.

Ето опорните точки:

 1. Да се лежи, да се почива. През цялото време на обострянето възпалената става да е обездвижена. Сложете си крака (или ръката) на нещо високо – по-дебела възглавница или 2-3 по-тънки. Важно е – кръвта се оттича по-лесно и отокът спада. А като спадне отокът, спада натиска по тъкани и вени и болката веднага намалява.
 2. Да сме на топло. Веднага се погрижете да се затоплите. Специално го пиша, защото по принцип ставата е вряла и пари. На човек му се иска да я охлади и това става с лед или леден компрес, но след това обуйте вълнен чорап и хубаво да се закътайте под одеяло. Преохлаждането е просто мор и задълбочава нещата.
 3. Много вода. Вземате бутилка до себе си и почвате. Водата нормализира обменните процеси и за ускорено извежда токсините от тялото ми. Аз нямам проблем с бъбреците, затова спокойно си пия по 2.5 – 3 л, да е пречистена или алкална вода.
 4. Строга диета. Това се започва от следващата сутрин, но да го кажа при спешните мерки. Спешно на диета, без никакви пурини. Забравяте веднага за червеното месо, субпродуктите, колбасите, мазната риба, бобовите, чайчето (добре, че има билкови), кафенцето, бирата и др. алкохоли. Махаме храните с пурини, които се разпадат и образуват пикочна киселина. Раздробяваме храненето на често, нискокалорични порции, лесно да се усвояват.
 5. Обезболяване. Ето и най-същественият момент, за който всеки пита, щом усети хватката на капана с остри зъби – подаграта. Тук ще ви кажа за лекарства и после за билки. Едното е за спешни случаи, а другото – за да не се стига до тежки случаи.

  Как се излекувах - при подагра топло или студено

  Има и специални възглавници за повдигане на краката

Моят съвет:

При откриване на подагра незабавно се задействайте. Не игнорирайте симптомите, не отлагайте началото на диетата (щото само тази вечер да си пийна с приятели, нали)… Само ще си усилите проявите и интензивността на рецидивите. Не дай Боже, да хванете някакви усложнения.

И да ви разочаровам: каквото и да правите, пристъпът не се пресича на мига, нито болката се спира за минута. Търсим облекчаване на състоянието, съкращаване на продължителността на болката – това да!

Обикновено при пристъп кракът ме боли от няколко часа максимум до седмица. Скоро се научих как да се лекувам с билки, да се предпазвам от пристъпи, вместо да се чудя как да ги туширам. Но за това после.

Какво да направя най-напред?

Значи лягам, вдигам крака нависоко и слагам лед или компрес с ледена вода – за половин час. После подсушавам крака и правя втори компрес – с Димексид или мазило Вишневски. Този го оставям за цялата нощ. Завивам се и се затоплям;

Почвам да пия алкални напитки – овесена водичка, минерална алкална, ако нямам – вода с лимонче или мляко. Не забравям вечерната си чаша Демир бозан. Не ям известно време;

Ходя редовно до тоалетната, при първи позив, за да изкарам отровите от себе си. Пурините излизат с  урината. Като те боли крака, се стискаш, но не бива – ставайте и отивайте да се облекчите и да изхвърлите пикочната киселина;

Взимам противовъзпалително за намаляване на отока и нещо за болката. Локално болката спада при апликация на Димексид и Новокаин, в равни дози. Ако нямам – компрес с водка.

Моето медикаментозно лечение на подаграта

При остър пристъп човек търси само едно – как да премахне болката и да се облекчи. От лекарствата чакаме и да ни предпазят от обостряния.

Но има и перманентно лечение, което е с други цели – да се намали пикочната и да се премахне възпалението.

Към всичко това задължителни са диетата, билките и физиотерапията. Препоръчителни са гимнастика и масаж.

Таблица

Лекарства при подагра
  Видове Действие
Кортикостероиди Хидрокортизон, Преднизолон. Най-бързи и ефективни за сваляне на отока и възпалението, но потискат имунитета и се изписват в тежки случаи
Нестероидни противовъзпалителни най-ефективни са индометацин, ибупрофен, напроксен диклофенак. Намаляват възпалението и болката, но по-бавно. Не потискат имунитета
Колхицин растителен извлек с противовъзпалителен и антиподагрозен ефект. Специално за остри пристъпи
Ензимни инхибитори Служат за профилактика на пристъпите, разтварят пикочната киселина и намаляват синтеза й – алопуринол, фебуксостат и др.
Местно лечение компреси с Димексид и др., мехлеми с диклофенак, апликации
Хондропротектори Подобряват общото състояние на ставата, премахват болката, укрепват хрущяла – глюкозамин, хондроитин  и др.
Редукция на уратите

Редукцията на пикочна кис. става с лекарства на основата на:

 1. Алопуринол – Алодагра, Лодирик, Милурит и в комбинация – Дезурик (не е наличен). Потиска синтезирането на пик. киселина, редуцира нейната концентрация в тялото. Постепенно разгражда излишъците в бъбреци и стави. Досега заема мястото на синтетичен препарат №1 против подагра;
 2. Фебуксостат – Аденурик, Друнилер, Фебуксостат, Фебустат. Избирателно потискат ксантинооксидазата и пречат на синтезирането на пикочна киселина. В резултат за около 3 месеца напълно се разтварят кристалите урати в ставите и не се натрупват нови. Бъбречните болести не са пречка за приемането им.

Тези лекарства премахват излишъка от пикочна киселина и нормализират концентрацията й в тялото. Смята се, че прекратяват пристъпите на 90%.

Специфична терапия:

 • Пеглотиказа (Pegloticase, Krystexxa) — лекарства за вливания, съдържат ензими за разтваряне на солите. Прилагат се при тежки форми на протичане и за стабилизиране, но не са първа линия на лечение.
Колхицин
Как се излекувах сваляне на оток при подагра

Лекарството и растението, от което се извлича

Той е растителен препарат, извлек от вид минзухар. Добре купира болката и пристъпите на подагра. Намалява концентрацията на урати, като не им позволява да кристализират. Не позволява на левкоцитите да се придвижват към огнището на възпаление.

Колхицин се използва като неотложна помощ, като дава ефект след 30 мин. В първите 12 часа на пристъпа се изпиват наведнъж 2 таблетки, след 1 час – още 1, а по-нататък се действа според указанията на лекаря.

За жалост Колхицин дава неприятни съпътстващи ефекти като гадене, коремна болезненост, повръщане. При продължително приемане потиска костния мозък, причинява неврити и косопад.

Обезболяване
Нимезулид, Диклофенак, Ибупрофен

Това са типичните противовъзпалителни, които се дават за подагра. Разчита се на техния подчертан ефект за потискане на възпалението. Освен това обезболяват и редуцират температурата, особено повишена в огнището на болестта.

Нестероидните препарати не са така ефикасни както стероидните и колхицина, но те са по-безопасни, затова винаги се започва от тях и при липса на ефект се избира някое от другите, по-категорични, но и с негативи лекарства.

Добре е това лекарство да се изпие още със започване на пристъпа, за да не се налага дългото търпене на болка. Не заменяйте самоволно, някои НПВС не стават за подагра, напр. аспирин.

Преднизолон, Кортизон

Пак споменавам глюкокортикостероидите – те са с възможност за пиене и за въвеждане в ставата. Да не ви се налага да стигате до бетаметазон, метилпреднизолон. Ставното вкарване на такива лекарства се решава само от специалист – то е за бърз ефект при тежки случаи.

Плюсът на кортикостероидите е, че са много ярко действащи срещу възпалението. Бързо и категорично потискат болката.

Това са основните лекарства при подагра, пил съм и имам представа от повечето, но опитът ми с химиите ме насочи към билките. Лекарството идва логично, когато си изненадат и болката те зашемети. Но нататък вече си предупреден и можеш да направиш много неща, за да се предпазиш от обостряния и от нови кризи. Това аз постигнах с билки и главно с комбинацията от билки Демир бозан.

Бензбромарон, възможното спасение от подагра. Цена, инструкция, аналози

Моето лечение с народни средства

Отвари от билки се приемат вътрешно за нормализиране на обменните процеси. Пробвал съм и съм сравнително доволен от тези неща:

 • 2 с.л. лист и плод от червена боровинка. Попарвам с 1 л и държа повечко часове. После почвам да пие по 2-3 пъти/ дн., когато ми е по-празно на корема.
 • Купувам от билкар жълт кантарион, лайка и цвят липа (последното почнах и сам да си бера) в равни количества. После отделям 4 с.л. от сместа и заливам с 1 л вода. Водичката е студена и почвам постепенно да я загрявам на слаб огън, и така 30 мин. От това пиех по 2 ч. на ден.
 • Корен от целина – смилам го гладко и 1 ч.л. от кашата я попарвам с 400 мл. Настойката я употребявам за няколко дни, като я деля на приеми.

Всичко това правех, преди да открия чай, проектиран точно за подагра – Демир бозан.

Източници и още информация на английски: Лекарства и терапии при подагра; * Билки и народни средства за подагра; * Моята история: Как се излекувах от подагра.

Действието на Демир бозан

В началото започнах с лошата новина – и вие вече я знаете – че от подагра няма оправяне завинаги. Трябва да се грижим постоянно, да се следим, да поддържаме пикочната киселина и метаболизмът в здравословно състояние.

Ето това го постигнах с билки – Демир бозан. Представляват чай във филтър, пият се трикратно, дълго време. И колкото повече се пият, толкова повече подаграта отстъпва. Билките не са експресно средство, но пък създават едно добро и стабилно състояние. Ето защо харесах Демир бозан и той стана основа на моето лечение.

Ако ме питате какво точно правят билките, трудно ще отговоря, защото не съм билкар, нито биолог. Само знам, че регулират и нормализират метаболизма, а нали подаграта е метаболитна болест. Знам също, че пречистват кръвта и тъканите, премахват всякакви излишъци. Явно премахват и пикочната киселина, щом настъпва подобрение.

Научих обаче със сигурност за едно перфектно действие на Демир бозан – отвращава от алкохола. А това е супер, защото ни помага да си спазваме диетата и да не правим изцепки. За мен лично алкохолът си е проблем, казах ви, че се събираме с хора, има срещи и почерпки. Как пък все да отказваш. Но вече не ми е проблем, защото откакто пия Демир бозан, просто не ми идва и наум да прегрешавам. Този проблем напълно ми отпадна.

Другият сигурен ефект от билките е, че подобряват общото състояние. Забелязах, че след 1-2 месеца на Демир бозан вече не е необходимо да спазвам драконовска диета. Значи, диета спазвам, но не съвсем драконовска. Позволявам си туй-онуй, нали сме хора, иска ни се.

Билките Демир бозан се оказаха голяма опора за мен, много се подобрих с тях. Истински ме подкрепиха. Вече почти нямам пристъпи, а и ако имам – болката е слаба и бързо минават.

Компреси при подагра

Сред качествените компреси, които съм ползвал, са зелев лист, прясна сланина или предварително размразено рибно филе, мед с морска сол, пюриран чесън, корен целина.

Компресът се поставя преди сън, като отгоре добре с фолио и с него дебело и топло – шал, специално приготвена топла тъкан или с одеяло.

Компресите се правят ежедневно по 10-15 дни наред.

За обезболяващите компреси се говори и във видеото:

Лечебни ванички за краката

Топлата вода с морска сол много ми помага при изостряне на болката. Понякога добавят към водата няколко капки йод, който не само облекчава общото ми състояния, но и значително подобрява състоянието на ставата ми.

За лечебни процедури съм ползвал още отвари от невен, дафинов лист, лайка, змийско мляко. На 3 л гореща вода слагам към 50 г от дадената билка и запарвам 20-30 мин. После си потапям крака за 15-20 мин.

Мехлеми с морска сол

Смесвам 500 г сол и 550 мл вода. Това се кипва, като се бърка. В охладената течност добавям 200 мл масло. Получава се мехлем.

Прехвърлям го в удобна кутийка (взел съм от кремовете на сестра ми) и го държа в хладилник. От този мехлем втривам в ставата по през 2 дни. Отпуска ме, когато ме болят мускулите около самата става.

Физиотерапия при подагра

Физиотерапевтичните процедури са доста ефективни, стига да са ни по джоба. Да, не са без пари и са ангажимент. Точно ти е трудно да ходиш, а трябва да се придвижваш до съответния център. Но видях добро от такива процедури и няма да ги подмина.

Какво се прави?

Само да уточня, че физиотерапия не се прави при криза. Като мине – тогава. Процедурите помагат да се подобри кръвообращението, активизират локалните обменни процеси, още повече редуцират възпалението.

При някои от тях като електрофорезата може да се вкара в дълбочина лекарство – казвам го за тези с прекалените болки и които не могат да търпят.

Иначе на мен най-ми харесаха парафинът и ултразвуковото лечение.

Знам, че се правят още лазер, вълнова терапия и те пращат на курорт (санаториум), но нямам конкретни впечатления от тези последните.

Като се подобрят нещата, е супер да се включат масажи и лечебна гимнастика. Подобряват хрущялите и възстановяват мускулите. Добре е да има умерено физическо натоварване, да се раздвижват ставите. Това пази от болки в краката и всичко се поправя по-бързо. Но… не и при пристъп, нали разбрахте?

Къде се прави?

Ако се интересувате от физиотерапия, лекарят ви ще ви насочи към физиотерапевтичните центрове. Може по НОИ да ви прати на санаториум. За подагра са подходящи курортите, в които се лекуват обменни заболявания – гледайте да пише така.

Иначе базовите процедури като йонофореза, лазер, ултразвук, парафин и т.н. се правят във всеки център за физиотерапия.

Мнения, отзиви и форум за подагра

Докато търсех цяр за подаграта си, имах възможността да говоря и обменя опит с много пациенти. Запознах се с хора, четох коментари и отзиви. Да ви кажа, много отчаян народ има. Не бива така. Има начини да си помогнем – ето, аз съм примерът.

По отзиви в интернет намерих билките Демир бозан. Някои пациенти ги бяха похвалили, че са се излекували от алкохолизъм, че са си пречистили кръвта и такива неща. Като се разтърсих, разбрах, че тази рецепта помага и при подагра.

Не пише подагра на кутията, защото Демир бозан е съчетание от 6 билки. Обаче действието им помага при подагра – това го прочетох и се убедих от други хора. Ето какво разказват и други пациенти като мен.

Разказ №2 Почнах се с билки от самото начало
Кирил Велев какво се пие при криза от подагра

Кирил Велев

Лекувам се с Демир бозан, откакто отшумя първият ми пристъп на подагра. Още докато се гърчех от болки, научих за билките на ходжите. Изчаках да мине най-острият период и ги започнах. Редовен съм – запарвам по 1 чаша през 6-7 часа и не пропускам.

Ефектът дойде след някъде месец. Вече се бях разочаровал, не съм се минал да купувам ненужни билки. Но повторих едни изследвания на пикочна киселина и видях, че показатели са се подобрили.

После усетих и реално подобрение. Напълно изчезна туптенето в ставата, спря да се подува, почти не се и зачервява. Имах още два пристъпа, но бяха по-слаби.

От 2 месеца не съм имал. Ставата ми проработи, подвижна е. Кракът ми е по-стабилен и не ме боли като ходя. Продължавам с билките, явно работят и то добре!

Кирил Велев, Пловдив

Разказ №3: Имам резултат от Демир бозан
Димитър Петков облекчаване на болки при подагра

Димитър Петков

Болки, подуване, парене, зачервяване – тези неща преминаха, откакто пия специални билки за подагра. Това са котешка стъпка, великденче и някои други. На пакетчета са, чаят се казва Демир бозан – има един с чалма на кутията.

Казват ми, че подагра не се оправя. Но факт – откакто съм на билки, нямам проблеми. Ставата още си е леко болна, то се усеща отвътре. Ама се отървах от пронизващи болки и паренето.

На село имам една бабичка-билкарка, много уважавана женица. Кой какъвто зор има, при нея тича. Ходих и аз, показах й какво пия. Каза – знам ги, турска рецепта, от времето на турското робство. Пий, мойто момче, ще помогнат, вика. Нищо друго не ми даде, Демир бозанът бил достатъчен.

Доверих се, пък и имам резултат. Нали ви казвам – почти съм се излекувал. Желая го и на вас.

Димитър Петков, Враца

А във видеото e част от моя разказ. Да ви припомня – Петър Петров, актьор и пациент с подагра, може би вече бивш:

Какъв е вашият опит с подаграта? Какво сте пили, от какво сте доволни? Пробвахте ли билки? Пишете в нашия форум за подагра по-долу или направо ТУК!

Демир Бозан при подагра

ТУК се прави поръчка за Демир бозан, а това са телефоните: 0899 58 28 32, 0897 039 295, на които можете да получите информация!
4.5/5 - (6 votes)

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Как се излекувах от подагра. Истински истории. Възможно ли е?

 1. Билките на ходжите Демир бозан били афродизиак, чувах, а то били за метаболизъм. Може би е правилно, защото една позната отслабна с тези билки. Поднасяха я колежките, че се надява на чай, но накрая всички ги удари в земята.

 2. Купих по обява руското лекарство Димексин, което е за компреси. За 2-3 часа обезболява. Чувах, че трябва да се слага и новокаин, но досега не съм го намерил какво е и откъде. Само Дивексид на марля, пак става.

 3. Всички противовъзпалителни билки са супер при подагра. Трябват също витамини и нещо с антиоксиданти. Джинджифил да вземеш, оцет, сода – все става. От билките – коприва, глухарче, котешка стъпка, кориандър, глог, хвощ, много са.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *