Бензбромарон, възможното спасение от подагра

Какво представлява медикаментът Бензбромарон, как трябва да се взема. Правила, които спазваме при лечение с него; противопоказания и странични ефекти. Как се отразява комбинирането с Демир бозан и може ли да се прави

Бензбромарон е медикамент, доказан при лечението на подагра и артритни хиперурикемии; болестните състояния са свързани с превишени дози на пикочната киселина в кръвта.
Ако пикочната киселина не се изхвърли от организма чрез бъбреците, нейните компоненти кристализират и се натрупват в ставите. Въпросните кристали травмират ставните тъкани и причиняват възпаление и нечовешка болка.

Ето как можете да се снабдите с Демир бозан (на място или с поръчка за доставка!) Вижте ТУК!

Болните с този проблем се увеличават всяка година – особено в богатите страни, тъй като една от основните причини за развитието на патологията е небалансираното хранене, в частност – повишената консумация на месо и стабилизирано вино.

Бензбромарон какво лекува?

Бензбромарон е един от възможните варианти за лечение на хиперурикемия

Какво представлява медикаментът Бензбромарон?

По принцип лекарствата за подагра се делят на три типа:

 • Урикодепресивни – чрез приема им се потиска образуването на пикочна киселина;
 • Урикозурични – тяхното действие насърчава освобождаването на организма от ненужните му вещества;
 • Медикаменти от смесен тип.

Разглежданият Бензбромарон е лекарство от втория тип: той помага на бъбреците по-активно да изхвърлят от организма пикочната киселина и потози начин намалява риска от отлагане на соли в ставите. Освен това Бензбромаронът потиска всмукването на пикочната киселина от стомашно-чревния тракт в кръвта. Продуктът, сравнен с подобни, има като предимство продължителния си период на действие: обикновено е достатъчен един прием в рамките на денонощието. Освен това страничните му ефекти не са тежки.

Ще получим по-точна представа за качествата на лекарството от следната таблица:

Фармакологично действие Показания Странични ефекти
Урикозурично – насърчава отделянето на пикочната киселина чрез отделителната система; потиска реабсорбцията на пикочна киселина в бъбреците; ограничено потискащо действие срещу синтеза на пурини При хиперурикемия – първична и вторична; подагра; бъбречни заболявания, свързани с наднормени стойности на пикочната киселина; резултативна хиперурикемия след химио- и лъчетерапия при онкологично болни Сравнително редки: гадене, подуване на корема, диария; главоболие, кожни обриви; еректилна дисфункция – преходна; конюнктивит; смущения във функциите на черния дроб и жлъчката;  в много редки случаи – хепатит

Какво лекува?

Бензбромарон се прилага при лечението на подагра; хиперурикемия – първична и вторична; профилактично – при хематологични заболявания; псориазис.

 • Хиперурикемията до известна степен подлежи на корекция и овладяване чрез диета – като се ограничава приема на храни, съдържащи пурини (азотосъдържащи – като кафе, какао, меса, бобови храни). Диетата обаче не винаги е достатъчна, поради което се налага прием на медикаменти и Бензбромарон е един от прилаганите.

Високите стойности на пикочна киселина в кръвта могат да се дължат на повишена продукция или на невъзможност за изхвърляне от страна на бъбреците. В такива случаи се коментира първична хиперурикемия. Вторичната е следствие от онкологични заболявания на кръвта и прилаганата в такива случаи химио- или лъчева терапия.

Хиперурикемия може да се развие също при бъбречна недостатъчност или при някои диабетни форми и ацидоза.

 • Ако хиперурикемията не се контролира с диета и медикаменти, не е изненадваща появата на болки в ставите; говорим за артрит и подагра. Трайните възпалителни промени с натрупване на уратни соли в тъкани и стави създават висок риск за здравето на сърдечно-съдовата система, влошават работата на бъбреците, причиняват метаболитен дисбаланс, провокират хипертонични кризи и нарушения на въглехидратната обмяна. Бензбромарон може да противодейства на тези негативни промени, като оптимизира контрола върху количеството на пикочната киселина и отлагането на уратни кристали.

Как се ползва?

Преценката – дали Бензбромарон е вашето лекарство, е отговорност на лекуващия. Не се опитвайте да решавате здравните си проблеми самодейно! Необходим ви е специалист, който да прецени каква е оптималната ефективна доза при вашата диагноза и състоянието на вашия организъм.

Обикновено лечението започва с еднократен в рамките на деня прием на доза от 20 мг. Тя може да се увеличава плавно до достигане на необходимото действие. Корекциите стават под лекарски контрол. Медикаментът се приема след хранене, с много вода. При дългосрочен прием за възрастни и деца над 14 години обикновено се препоръчва доза от 100 мг веднъж на ден. При необходимост дозата може да се увеличи още, но не и над 200 мг дневно – особено при подагра с тофуси или при умерена бъбречна недостатъчност.

 • Някои специалисти могат да назначат продукта в случаи на остър подагричен пристъп по схема – три пъти дневно по половин таблетка.
 • Ако пациентът пропусне прием, съветът на специалиста най-често е да се изчаква времето за следващия на другия ден. Не трябва да се приема двойна доза, за да се компенсира пропуснатото.
 • Важно е да се избягва предозиране, а при прием на високи дози винаги следва да се търси медицинска намеса.
Как се ползва Бензбромарон

Пристъпите на подагра могат да са по-редки и с по-ниска интензивност

Бензбромарон се приема толкова дълго, колкото лекуващият прецени за необходимо. Прекъсването на терапията без лекарско одобрение може да стане причина за влошаване на контролните показатели за наличие на пикочна киселина с всички произтичащи от това последици.

Странични ефекти

Страничните ефекти при лечение с Бензбромарон са доста редки. Въпреки това е редно пациентът да бъде предупреден и да следи за симптоми като:

 • Болки в корема или главоболие;
 • Влошаване на състоянието при съпътстващи заболявания на черния дроб;
 • Конюнктивит;
 • Разстройство на храносмилателните функции и диария;
 • Системни алергични прояви;
 • Полиурия, чести позиви за уриниране.

Възможно е при пациенти с подагра в началото на приема да се усилят симптоми като болки в ставите и бъбречни смущения. Счита се за възможно и повишаването на риска от образуване на бъбречни камъни и бъбречни колики. В подобни случаи приемът на медикамента трябва да се прекрати.

При лечение с медикамента е необходимо да се проследява функционирането на черния дроб.

Засилване на ползите с Демир бозан

Демир бозан се оказва добра възможност за допълване на медикаментозната терапия с Бензбромарон, но само ако лекуващият счита това за уместно. Билковата композиция действа оздравително на отделителната система, като оптимизира бъбречните функции и подкрепя овладяването на възможни възпаления в бъбреците и пикочните пътища. Известно е, че Демир бозан е съчетание от 6 билки: полски хвощ, великденче, глог, котешка стъпка, царевична коса и блатен тъжник. Като цяло приемът на 2-3 чаши чай Демир бозан дневно балансира диурезата и подпомага изхвърлянето от организма на излишните течности – заедно с наднормената пикочна киселина.

Особено важни съставки на Демир бозан са царевичната коса, котешката стъпка и хвощът. Всяка от тях е ценна с действието си върху отделителната система – противовъзпалително, диуретично. Билковият чай има и общо тонизиращо въздействие върху организма; приемът укрепва имунната система и подобрява адаптивността на всички органи и системи към възможните стресови ситуации и външни въздействия.

 • Попитайте лекаря си дали вашият проблем ще се реши по-успешно, ако пиете Демир бозан при терапията с Бензбромарон. Още една възможност е да се поддържате с чая в периодите, когато правите пауза по отношение приема на лекарството.

Противопоказания

Кога не трябва да се назначава и приема Бензбромарон? Накратко: свръхчувствителност, порфирия в остра форма, нефроуролитиаза, хиперуратурия над 700 мг за денонощие; хиперурикемия, свързана със заболяване на кръвта; бъбречна недостатъчност, чернодробна недостатъчност.

Бензбромарон или Демир бозан?

Попитайте лекаря си дали медикаментът се комбинира с Демир бозан

На пациенти деца този медикамент се назначава само при вторична хиперурикемия и лечение на злокачествени заболявания.

 • Няколко важни бележки: след едномесечен прием на медикамента следва да се изследва съдържанието на пикочна киселина в кръвта и в урината.
 • Друго: задължително е по време на тази терапия всеки ден да се изпиват най-малко два литра течности дневно; да се ограничи приемът на алкохол и на храни с високо съдържание на пурини.
 • При поява на диария приемът на медикамента се прекратява до нормализацията на екскрементите. Лечението след това продължава с по-ниски дози; ако отново се появи разстройство, приемът на Бензбромарон се прекратява окончателно.

Приложението на коментираното лекарство при бременност е противопоказано. Ако се налага една кърмеща майка да се лекува с него – това се допуска само при условие, че кърменето се прекрати.

Заместители и аналози

Аналозите на Бензбромарон могат да съвпадат с него по показания и по начин на приложение, но ние бива да ги приемаме за фармакологични еквиваленти. Обикновено има известни разлики в механизмите на действие, терапевтичния ефект, по лекарствените взаимодействия или по страничните ефекти. Пример за сходен продукт например е Пробенецид. Това е лекарство, което се прилага при подагра и хиперурикемия и което потиска реабсорбцията на пикочна киселина в урината.

При лечението на описаните патологии могат да се използват и други лекарства – такива, които имат различен състав, но действат подобно на Бензбромарон и помагат при коментираните заболявания. Изборът на продукт от тази група изисква добро познаване на лекарствения пазар и анализ върху състоянието на пациента. Ето кои подобни медикаменти могат да се използват при подагра и хиперурикамия: Алопуринол, Колхицин, Милурит, Фебуксостат и др.

Най-сетне, познати са и лекарства, които в никакъв случай не могат да се определят като аналози на Бензбромарон, но го заместват чрез овладяването на един или друг болестен симптом, например болката и възпалението. Ясно е, ме става дума за симптоматично лечение – например с Диклофенак, Цистон, Индометацин.

Мнения, отзиви и форум. Хора, ползвали Бензбромарон и Демир бозан

Демир бозан помага на лекарството

Мила Генева, лаборантка: „Майка ми е с подагра и от доста време взема бензбромарон. Сестра й е медицинска сестра и …неофициално й препоръча Демир бозан; думите на леля бяха, че ако не й помогне, поне няма да й навреди! Всъщност откакто пие билковия чай, мама се чувства значително по-добре. Действа ѝ идеално и на психиката, защото всичките ѝ страхове, които преди имаше, се стопиха. Говорим си, че билките са в помощ на хапчетата.“

По-добре съм, откакто пия Демир бозан!

Пламена Колева, търговски работник: „Имам проблеми с пикочната киселина – казва се хиперурикемия. Не беше трудно да ми поставят диагноза, защото имаме това в рода. При мен е в лека форма; спазвам диета и рядко се налага да вземам медикаменти. Все пак има моменти, когато това се налага. Препоръчаха ми Демир бозан и честно казано, откакто го пия – понасям по-леко пристъпите от болки в ставите, а и те са по-редки и не продължават дълго. Също така вече нямам пристъпи на панически атаки.“

Опитах с Демир бозан, става

Иво Иванчев, шофьор на такси: „Присъединявам се към хората, които одобряват Демир бозан. Знам, че този билков чай не е харесван от мнозина, че го смятат за ала-бала и „дай си парите“. Повярвайте, не е така! Върши работа, особено ако имате проблеми с пикочната киселина и трябва да пиете хапчета. Аз лично знам за него от приятел, който се разболя тежко и се наложи да започне химиотерапия. Препоръчаха му специални хапчета, но познат лекар го посъветва да пие и билковия чай. Реших, че след като помага в такъв случай, ще помогне и на мен – и се получи!“

Източници и допълнителна информация на английски: Странични ефекти и противопоказания на Бензбромарон. Механизъм на действие на Бензбромарон. Сравнение между Бензбромарон и Алопуринол.

Пишете и вие в нашия форум за Бензбромарон и Демир бозан! Споделете ТУК  опит, лични изводи и препоръки: как се понася продължителният прием на медикамента; по какъв начин билковият чай подпомага лечението.

Вижте и ТОВА:

Милурит при подагра; какво още лекува

ТУК се прави поръчка за Демир бозан, а това са телефоните: 0899 58 28 32, 0898/543 752, на които можете да получите информация!

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Бензбромарон, възможното спасение от подагра

 1. Струва ми се рисковано да пия Демир бозан заедно с хапчетата – чувала съм, че билките не са толкова леки и безобидни, а тук говорим за продължителен прием всеки ден?

 2. Няма страшно, опитайте и ще останете доволна! Не мисля, че лекарите одобряват подобни комбинации, а всъщност с билки се лекуват много заболявания. Но наистина всичко е индивидуално.

 3. Ако състоянието ви не е много тежко, пийте билки, а не хапчета. Повярвайте, от всички лекарства има последици, а започнете ли веднъж няма отказване.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *