Алопуринол. Лекарства, странични ефекти, мнения

Лекарства с алопуринол 100 и 300 мг. Цена, листовки, мнения. Странични ефекти и противопоказания: Лекарства: Милурит, Алодагра, Уриколиз. Заместители: Друнилер, Фебуксостат, Колхицин. Урикозурични препарати.

Алопуринол е структурно подобен на хипоксантина. Той блокира ензим, който осигурява преобразуването му в ксантин и после в пикочна киселина.

Ето как можете да се снабдите с Демир бозан (на място или с поръчка за доставка!) Вижте ТУК!

Следователно алопуринол намалява концентрацията на пикочна киселина в тялото – както в кръвта, така и в урината. Той е първият медикамент за лечение на подагра – добре познат, с огромен клиничен опит върху ефекта и неговите странични негативи.

Как работи алопуринол
Параметър Време за действие
Еднократен прием бързо всмукване, открива се в кръвта 30 до 60 мин. след поглъщането
Максимална концентрираност приблизително 1,5 часа след еднократна доза, следва бързо снижение
Диапазон на действие след 6 часа се откриват само следи от алопуринол в кръвта

Мнения и личен опит с Алопуринол

Повечето пациенти с подагра пият или някога са пили алопуринол. Това е медикаментът, който широко се изписва, той е избор №1. Освен това е много евтин – още един плюс в негова полза.

Подагра Демир бозан 03

Отношението към медикаментите с алопуринол е двуяко. Има доволни, но доколкото подагра не подлежи на излекуване, има и недоволни. Добри и критични мнения четем за всички препарати с алопуринол – Алодагра, Милурит и Лодирик.

Основният проблем на пациентите е, че алопуринол работи само за момента. Спре ли се, болестта и по-точно нейните симптоми се връщат. Ако се пие редовно – няма подагрозни кризи или няма чести и силни кризи.

Основното опасение на пациентите е, че след алопуринол нивата на пикочна к-на скачат нагоре, над стойностите отпреди лечението.

ВАЖНО: Вижте още мнения за алопуринол, опишете и своя личен опит или попитайте ТУК, в нашия форум с коментари.

Лекарства с алопуринол

Алопуринол се казва лечебният агент. В България той се продава под три търговски имена – Милурит, Лодирик и Алодагра.

Пациентите могат да си закупят алопуринол и от Турция – там той се нарича Уриколиз. Всички наименования вършат еднаква работа – препятстват отлагането на кристали на пикочната к-на в тъканите и съдействат за разтварянето на вече отложените кристали (урати).

Милурит

Милурит е унгарски алопуринол. Произвежда се на таблетки по 100, 150 и 200 мг.

Подагра Демир бозан 01

Подагра Демир бозан 04

Всички тези медикаменти са алопуринол

Лечението с Милурит е изцяло за сметка на пациента. НЗОК не го реимбурсира. Затова пък препаратът е доста евтин. Всички кутии съдържат по 30 таблетки. Цената им варира от 5 лв до 8 лв според концентрацията.

Хвърлете един поглед и ТУК: Има ли вреда от Милурит и каква е тя? Мнения. Аденурик и Колхицин по-добри ли са?

Алодагра

Алодагра е алодагра от Тева Нидерландия. По цена „бие“ Милурит, но отстъпва по отношение на дозирането. Компанията го произвежда само по 100 мг. Кутия с 50 таблетки Алодагра струва само 3.45 лв.

Лодирик е алопуринол от Сандоз, Словения. Последно той беше най-евтиният алопуринол на пазара – само 3 лв за 30 таблетки по 100 мг (единствена дозировка, както Алодагра). В момента медикаментът е изчерпан.

Уриколиз

ÜRİKOLİZ от Турция не може да е ценови конкурент на продаваните в България медикаменти. Единственото му преимущество е, че се произвежда в голяма доза – 300 мг, каквато няма в България. Флакон със 100 таблетки струва 330 ТЛ, 50 таблетки са 105 ТЛ.

Погледнете за подробности ТУК: Турско лекарство за подагра: Уриколиз и другите. Странични ефекти.

Как се приема алопуринол за подагра? Дозировка

Който и да е медикамент с алопуринол се приема ежедневно, от 2 до 4 пъти, зависи от дозировката. Пациентите го пият непрекъснато, няма краен срок.

На половината пациенти действа в количество 300 мг, останалите приемат концентрация от 450 – 600 мг. Допустимият максимум за алопуринол е 900 мг, но рядко се стига до него. Пациентът намира ефективната за себе си доза в рамките до 600 мг и влиза в норма.

Друга препоръка за дозиране казва така:

 1. при леко течение – 100 – 200 мг на ден;
 2. при средно течение – 300 – 600 мг;
 3. при тежко течение – 700 – 900 мг.

На пациентите в напреднала възраст се препоръчва начална доза 1 Х 100 мг, за да се избегнат странични ефекти. Ако дозата е недостатъчна, тя се увеличава до ефективната, като се следи за нарушения на бъбреците (през 3 седмици).

Странични ефекти от алопуринол

Наблюдаваните нежелателни реакции се срещат рядко или много рядко. В повечето случаи те носят лек характер. Честотата се увеличава при нарушени функции на бъбреците и/ или черен дроб.

Подагра Демир бозан 02

Възможни прояви

Най-разпространени са негативните реакции върху кожата. Те могат да се развият по всяко време. Срещат се сърбеж, макулопапулозни и лющещи се обриви.

При подобни реакции алопуринол се прекратява и след отминаването им се възобновява в намалена доза (например 50 мг). Впоследствие дозата може да се увеличи. При рецидиви алопуринол се замества с друго лекарство.

Противопоказания
 • Свръхчувствителност към алопуринол;
 • Чернодробна недостатъчност;
 • Азотелия;
 • Първична хемохроматоза;
 • Безсимптомна хиперурикемия;
 • Остър пристъп на подагра;
 • Уязвими групи: бременни, кърмачки, деца до 3 г.

С внимание се прилага при хипотиреоза, диабет, хипертония, както и в комбинация с ред медикаменти.

Заместители, аналози и съчетания

Единственият адекватен заместител на алопуринол е фебуксостат. Още няколко медикамента помагат при подагра за разни нейни аспекти, но пълноценно дългосрочно лечение се намира само при алопуринол и фебуксостат.

Фебуксостат

Алопуринол е първият и най-добре изучен медикамент за сваляне на пикочна киселина. Фебуксостат е новият, съвременният и с по-малко странични явления.

За фебуксостат може да се говори със суперлативи. Той има един недостатък, но достатъчно важен – неговата цена надхвърля 5 – 6 пъти цената на алопуринол.

На този етап медикаментите с фебуксостат са втора линия на избор, резервни при силни негативи или непреодолими противопоказания. Това е лечението при болни бъбреци и ч. дроб.

Аденурик

Аденурик е отлично познат медикамент с фебуксостат. Не е единствен. Оригиналното име се ползва от Зентива, Майлан и Фарма Саянс. Регистрирани са две имена на Стада – Фебустад и Адара, както и едно лекарство от Сандоз – Друнилер.

Подагра Демир бозан 051

Някои наименования с фебуксостат

Всички визирани медикаменти си приличат. Те са в типичната дозировка от 80 мг и 120 мг. Опаковат ги в малки кутии (14 броя) и в мегаопаковки (84 броя).

Още по темата ТУК: Колко време се пие Аденурик? Цена при Марешки и в Турция. Мнения.

Колхицин

Колхицин и Колхикум Дисперт са два медикамента, които съдържат особен алкалоид от есенен минзухар. Този алкалоид е мощно средство за париране на вътрешни възпалителни процеси.

С колхицин се действа при обостряне (криза). С него се започва лечението с алопуринол и фебуксостат, защото началото винаги е съпроводено с криза и възпалителен процес.

Плюс на колхицин е, че бързо облекчава и обезболява.

Погледнете и ТОВА: Колхицин и Колхикум дисперт. Мнения, форум. Заместители. Клопаса.

Чай Демир бозан за траен ефект

Природният аналог на алопуринол е чаят Демир бозан. Това са няколко билки, които намаляват количеството пикочна к-на в кръвта и въздействат върху симптомите. Може да се комбинира с алопуринол и фебуксостат, а може да се приема и самостоятелно.

Как Демир бозан работи при подагра:

 • Пречиства кръвта от излишни съставки, включително пикочна к-на, глюкоза и холестерол;
 • Регулира обменните процеси в тялото, като атакува най-дълбоката причина за подагра (която е болест на обмяната);
 • Потиска възпалението на тъканите и ставите, намалява зачервяването и загряването;
 • Обезболява;
 • Профилактира обостряне;
 • Подпомага пациента психически и емоционално да понася болестта и ограниченията, които тя налага.

Още истории и мнения ТУК: Как се излекувах от подагра. Кой е най-ефикасният лек? Сваляне на оток при подагра.

Друнилер

Друнилер е фебуксостат от Сандоз. Дозировките са стандартните, а опаковката тук е с 28 таблетки.

Повече информация ТУК: Мнения за Друнилер 80. Заместители. Друнилер или Аденурик? Цена и приложение.

Видео: Да разберем как вреди и руши подагра с помощта на д-р Тошков.

ТУК се прави поръчка за Демир бозан, а това са телефоните: 0899 58 28 32, 0897 039 295, на които можете да получите информация!
Rate this post

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *