Валидол при ускорен пулс

Какво представлява Валидол и как действа. Връзка между ускорения пулс и приема на Валидол

Валидол е медикамент на основата на ментола, който десетки години се назначава от терапевти и кардиолози.

Ето как можете да се снабдите с Демир бозан (на място или с поръчка за доставка!) Вижте ТУК!

Съвременните специалисти се съмняват в неговата ефективност и го сравняват с плацебо. Валидол не показва значимо въздействие при сериозни изменения като инфаркт на миокарда.

Но при незначителни функционални нарушения на сърцето, провокирани от пренапрягане на нервната система, той оказва необходимото седативно и съдоразширяващо действие в достатъчен обем.

Време за въздействие на ментил валерат
Параметър Време
Освобождаване от таблетката до 70% за 3 минути
Развиване на терапевтичен ефект за 5 минути
Време за оценка на ефекта

до 10 минути

(при липса се предприема друга терапия)

Продължителност на ефекта максимум 6 часа

Механизми на действие на Валидол върху пулса

Валидол показва признаци на вазодилатор – съдоразширяващо средство. Целта на вазодилаторите е да намалят съпротивлението, което сърцето среща при своето съкращаване.Валидол Демир бозан

Намаленият отпор увеличава ефективността на сърцето и премахва необходимостта да работи ускорено. На практика намалява честотата на свиванията и това го виждаме по показателя пулс.

Ментол валерат леко разширява съдовете на момента. До около 5 минути стените се отпускат и налягането в тях спада. Това успокоява пулса.

Рефлекторна вазодилатация чрез дразнене на нервни окончания в устата

Валидол се отнася към групата на рефлекторните съдоразширяващи. Той попада върху химически рецептори в лигавицата на устата и оказва стимулиращо въздействие. В резултат в мозъка се активира производството на т. нар. „хормони на удоволствието“ – ендорфини, динорфини, енкефалини. Те влияят на нервната с-ма успокояващо, благодарение на което се снижава пулса и артериалното налягане.

При дразнене на разклоненията на глософарингеалния нерв (девети черепно-мозъчен) – нерва на каротидния синус се наблюдава рефлекторно (автоматично) забавяне на честотата на сърдечните съкращения. Особеност е, че това забавяне се съпровожда с независимо снижение на артериалното налягане. Механизмът работи на базата на чувствителни влакна, които се намират в състава на нерва.

Отделяне на ендогенни опиоиди и други биоактивни вещества

Човешкият мозък изработва обезболяващи, химически подобни на силнодействащи средства като морфин. Специалисти по томография на мозъка свързват отделянето им с раздразващи фактори от храната.

Ментолът е вкусова добавка, която има обезболяващ потенциал. Възможностите му за обезболяване се изследват на сериозно ниво. Но всъщност той се прилага срещу периферна болка още от времето на Хипократ.

Потискане на симпатиковата нервна система и стимулиране на парасимпатикуса
 • Симпатиковата част от вегетативната НС ускорява сърдечната дейност, стеснява съдовете и повишава кръвното налягане. Това е мобилизиране на организма.
 • Парасимпатиковата част действа обратно. Тя успокоява и отпуска. Забавя работата на сърдечния мускул, а налягането в съдовата мрежа спада. Това се вижда като понижаване на пулса.

Валидолът успокоява, като потиска симпотиковата част и стимулира парасимпатиковата. Затова той отпуска на много нива – болка, напрежение, изменя тонуса на тъканите.

Приложение на Валидол при ускорен пулс

Валидол разрежда пулса чрез успокояване на нервната с-ма. Физически това се случва чрез разширяване на кр. съдове и разреждане честотата на сърдечните удари.

Плюс на ментола е, че го прави много бързо. Ако до 5 – 10 минути не се усети облекчение, значи произтичащото в тялото е различно от предполаганото и не се влияе от ментол.

Обичайни дози и начин на приложение

Валериан действа от първа таблетка, буквално на момента. Възможната доза е 1 таблетка или 2 таблетки, но не повече. Ментолът може да се предозира и поражда нежелателни реакции.

Валидол Демир бозан 01

Таблетките са сублингвални, което значи, че се разтопяват под езика и действат още в устата. Хапчето се оставя до пълното му втечняване. Не се дъвче и раздробява, не се смучи, защото това води до ускореното му преглъщане.

Самостоятелна употреба или в комбинация с други лекарства

Има основание за приемане на Валидол при аритмия на сърцето от типа тахикардия. Но да помним, че лекарството действа само на нервната система, а не на сърдечния мускул. Затова при сърцебиене Валидол помага при неврогенно учестяване на ритъма и е напълно неефективен спрямо дефекти на автоматизма.

Следователно е оправдан самостоятелния прием на Валидол при неврогенен проблем, но при сърдечен трябва да се комбинира със сърдечен медикамент, посочен от специалист.

Да обобщим: когато тахикардията се развива вследствие на нервно напрежение, „Валидол“ е добър отговор на ситуацията и адекватно оказва помощ. Когато учестеният ритъм се появява в покой – това е тревожен признак. Много често усещането за неправилно сърцебиене е симптом на други, по-опасни аритмии. В подобен случай следва да се обърнем към лекар за назначаване на силнодействащи антиаритмични препарати.

Приложение при остри състояния като стенокарден пристъп

Валидол може да се използва самостоятелно или като допълнение към други лекарства за овладяване на ускорен сърдечен ритъм. Обичайната доза е 1-2 таблетки 2-3 пъти дневно, които се държат под езика до пълното им разтваряне.

По-високи дози от 2 таблетки наведнъж може да се приемат при остър стенокарден пристъп за бързо облекчаване на болката и забавяне на пулса. Максималната дневна доза не бива да надвишава 6-8 таблетки.

Чай Демир бозан за траен ефект

Ако Валидол действа за момента, то билкови препарати като Демир бозан действат последователно, с натрупващ ефект и водят до стабилно и трайно подобрение.

Билките в чая Демир бозан установяват постоянно и възможно най-благоприятно състояние на съдовете. Те се противопоставят на патологични отклонения на показателя и в двете посоки – прекалено спадане и недостатъчно спадане на пулса. Оказват помощ в лечението на аритмии, като облекчават последствията им върху дишането, кръвния оборот и захранването на тъканите.

Валидол Демир бозан 02

Успокояващите и анти-стрес билкови сборове са много търсени и до днес, повече от хапчетата заради синтетичната им същност

Втора посока, в която билки като Демир бозан са незаменими, е противодействие на неврогенно провокирано учестяване на пулса и възникване на аритмии. Чаят успокоява и премахва тревожност, но не само за момента, а на постоянна база. При редовно приемане билките установяват нова, по-спокойно състояние на психиката. Те се използват за лечение на тревожни и панически разстройства, което доказва високата им ефективност в тази посока.

Вижте и ТОВА: Лекарства за ускорен пулс. Как действа Аспирин Протект? Хапчета за успокояване на сърцето.

Рискове и опасности от приема на Валидол при ускорен пулс

Внимание! Има случаи, в които Валидол практически премахва проявите на сърдечна аритмия. Но това е проявата на плацебо ефект, а не реално лечение.

Подобни ситуации са минус за пациента, а не преимущество. Лекарството замаскира истинската причина за нарушаване на ритъма, което води до задълбочаването й и поява на усложнения.

Възможно е чест прием на Валидол специалистът да не открие веднага реалните изменения на сърцето. Съобщете на кардиолога, че пиете Валидол и уточнете последния прием и обичайната доза.

Най-опасно е да се вземе Валидол при настъпване на инфаркт. Хапчето може да потисне предварителните симптоми и да не позволи максимално бързо противодействие.

Ефекти върху кръвното налягане, особено при хипотония

Валидол се възприема като безопасен, защото той успокоява сърцето и пулса, без да изменя стойностите на кр. налягане. Това ще прочетем в обзори за препарата, но твърдението леко заблуждава.

В момента на приемане на таблетката се получава краткотраен спад на налягането в съдовата мрежа. За здрав човек ефектът е без значение, но при изначално ниски стойности на кр. налягане е възможно на пациента да му приложение само заради достигането на твърде ниски нива.

Възможни нежелани реакции и лекарствени взаимодействия

Производителят предупреждава за рисковете от прекалена употреба на Валидол. Възможно е при продължителен прием или при нежелателно високи дози да се стигне до замайване и прояви на гадене. По-особен ефект е избликването на сълзи.

Описваната симптоматика е бързо преходна. Тя не оставя трайни белези върху организма, но показва, че с лекарството се прекалява.

Валидол е благоприятен за лекарствени съчетания. Не създава опасни комбинации. Необходимо е да се внимава единствено при паралелно приемане на:

 1. Успокоителни, противотревожни и противоболкови препарати – увеличава ефекта им;
 2. Лекарства при хипертония – сумира своя с техния ефект за още по-голямо сваляне на налягането.

Валидол Демир бозан 04

Предпазни мерки при специфични групи пациенти
 • При бременни: Валидол се изписва срещу гадене, но поражда риск от активизиране на маточната мускулатура. Не се позволява при хипертонус.
 • Сърдечни патологии: Приема се само за успокояване, като ефектът върху сърцето не е достатъчен. Наблюдавайте се 5 минути и при липса на положително развитие, отнесете се към специалист.
 • Постоянно лекарствено лечение: Питайте фармацевт за съвместимостта на постоянните ви лекарства с Валидол.

Клинични наблюдения за ефектите на Валидол

Клинично е установено, че Валидол дава ефект при следните случаи:

 • Пристъп на исхемия на сърцето от най-лека степен;
 • Болести на пътуването с  гадене и замайване;
 • Стресови състояния, емоционални изблици, шок, истерия;
 • При неврози, психози, неврастении и безсъние, с цел успокояване и снемане на тревожност.
Използване на Валидол при пациенти със стабилна стенокардия в комбинация с нитроглицерин

Не трябва да се уповаваме на Валидол за съдоразширяващият му ефект, ако имаме сърдечно страдание и очакваме облекчаване на сърцето. Валидол сработва, но общо, а не избирателно. Възможно е да не разшири достатъчно коронарните съдове, което в случай би помогнало.

Ето защо при стенокардия Валидол се взема за успокояване, а по същество се приема изписан за такива случаи медикамент или нитроглицерин. Валидол потиска и обезболява главоболие, възникнало на фона на нитроглицерин.

Още информация и източници на английски: Изследване на пулса след прием на Валидол и кафе; * Успокоява ли валидолът високия пулс?

Приложение на Валидол при невровегетативна дистония и стрес

Валидол е един от най-разпространените у нас медикаменти, които се приемат като успокояващо средство при вегетативно-съдова дистония, стрес и неврастении. Той е най-ефикасен спрямо тахикардия, която нерядко възниква на техен фон като нормална реакция на активираната симпатикова НС и изхвърлянето на адреналин.

Още нещо интересно, свързано с темата, ТУК: Билкови хапчета за страхова невроза. Мнения за Ремостабил. Странични ефекти.

Видео медитация за успокояване на сърцето (вместо хапче).

ТУК се прави поръчка за Демир бозан, а това са телефоните: 0899 58 28 32, 0897 039 295, на които можете да получите информация!
Rate this post

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *