За какво служи Атаракс? Мнения, странични ефекти. Схема на спиране. Заместители

За какво служи Атаракс, за какво се използва, какво лекува? Какви странични ефекти има? Схема за спиране и пристрастяване. Действие за сън. Мнения. Заместители: Деанксит, Клонарекс и др.

В този текст ще разгледаме основните случаи, в които Атаракс се препоръчва от лекарите, а също така и за какво се използва, без да е препоръчан от тях. Какви са неговите странични ефекти? Каква схема за спиране се прилага и какви мнения съществуват.

Ето как можете да се снабдите с Демир бозан (на място или с поръчка за доставка!) Вижте ТУК!

Атаракс е антихистамин, който се ползва и за успокояване. Въведен е в клиничната практика през 1956 г. от компанията Pfizer. Активната съставка в него е хидроксизин под формата на хидрохлорид. Хидроксизин се произвежда и като памоат в лекарството Vistaril (не се продава в България).

хидроксизин (hydroxyzine)
Характеристика Описание
Клас антихистамин I поколение
Търговски имена Атаракс, Неуролакс, Вистарил
АТС код N05BB01
Действия успокояващо, седативно, миорелактивно, против сърбене и против повръщане
Ниво на пристрастяване много ниско
Въвеждане Перорално, мускулно инжектиране
Неподходящо взаимодействие алкохол

Хидроксизин блокира Н1-хистаминовите и мускариновите рецептори.

 • Чрез хистаминовите отпуска бронхите и намалява позивите за повръщане, значително редуцира сърбенето при страдащи от уртикария, прояви на екземи и дерматити.
 • Чрез мускариновите повлиява автономната нервна система и активността на някои подкорови зони, оказвайки успокояващо и седиращо въздействие. Подобрява когнитивните функции, основно вниманието и паметта. Успокояващата му активност се оценява на умерена.

За какво служи Атаракс официално?

Производителят UCB Farchim посочва в листовката, че Атаракс лекува симптомите на тревожност и сърбеж. Третото му назначение е предварително обезболяване за хирургията.

Атаракс се класифицира като психолептик. Изписва се при нарушения на съня, за снижаване на мускулното напрягане при болни с тревожност, за отпускане на бронхите и против повръщане. Най-силното му въздействие е против патологично предизвикани сърбежи по кожата.

 • Дозиране на инжекции Атаракс: в общата практика Атаракс се инжектира по 25 – 100 мг / денон. на няколко приема, в психиатрията – до 300 мг / денон. Обикновена продължителност на курса – 4 седм. В анестезиологията – 100 – 200 мг / денон., за премедикация — 50 – 200 мг.
 • Дозиране на таблетки Атаракс: в общата практика се назначава в доза 25 – 100 мг на няколко приема, като няма ограничение за приема денем или нощем. Обикновено се дели на три пъти, като по-голямата доза е вечерта. При алергии началната доза е 25 мг, при необходимост се увеличава до 4 пъти (4 Х 25 мг, 4 Х 1 табл.).

Максималната 1-кр. доза е 200 мг, макс. дн. доза е 300 мг. За старческа възраст началната доза е наполовина – 12.5 мг. Намалена доза се дава и на болни с бъбречни и чернодр. проблеми.

Бързина на ефекта: Н1-хистаминоблокиращият ефект настъпва приблизително 1 час след приема. Седативният ефект се появява след 30 – 45 минути.

Така изглежда опаковката на таблетките

Как се ползва за сън?

Атаракс не е основно лекарство за лечение на безсъние, но като спомагателен в състава на комбинирана терапия той се държи добре. Използването на Атаракс при пациенти с безсъние и тревога демонстрира удължаване на съня, редукция на нощните пробуждания. Тези реакции се гледат след еднократен или повторен прием на Атаракс в доза от 50 мг (2 табл.).

Намаляване на мускулното напрежение при пациенти с тревога се отбелязва при трикратен прием в доза от 50 мг.

Вижте и ТОВА: Мнения: Как ползват Атаракс за сън? Деанксит по-добро ли е? Странични ефекти. За какво служи?

При паник атаки

Лекарствените средства при паническо разстройство са две групи:

 1. Средства за бърза помощ – ползват се еднократно или максимум до 1 седмица за предотвратяване или премахване на пристъп от паника. Такива за бензодиазепините като Ксанакс, Клонарекс и Диазепам;
 2. Средства за постоянен прием (профилактични) – предотвратяват поява на панически атаки. Такъв препарат е Атаракс.

Небензодиазепиновите транквиланти като Атаракс отстъпват по сила на бензодиазепиновите, но се понасят добре, не причиняват сънливост, не развиват зависимост, няма необходимост да се увеличава дозата за постигане на ефекта.

В добавка закупуването им е опростено – няма нужда от специална рецепта.

 • При тревожност. Атаракс се изписва за симптоматично лечение на тревога при възрастни пациенти. Подхожда на болни, които чувстват вътрешно напрягане и завишена раздразнителност при неврологични и соматични заболявания (генерализирана тревога и нарушение на адаптацията. За симптоматично лечение на тревожност Атаракс се прилага само върху възрастни в доза 25 – 100 мг / денон. на няколко приема в течение на деня или през нощта. Средната доза е 50 мг (1/2 таблетка сутрин, ½ таблетка денем, 1 таблетка нощем). При необходимост дозата може да се увеличи до 300 мг за денонощието;
 • При сърбеж. Основно предписание на Атаракс е за успокояване на алергични прояви, на първо място сърбеж с алергичен произход. Терапията е симптоматична – премахва последствието, не лекува причината. За симптоматично лечение на сърбеж при деца във възрастта от 12 месеца до 6 г. препаратът се назначава в денонощна доза от 1 – 2.5 мг на кг телесна маса, разделени на няколко приема. За деца във възрастта над 6 г. дозата е 1 – 2 мг на кг на денонощие, отново на няколко приема.
 • За премедикация. Назначава се 1 час преди операцията в доза от 1 мг на кг телесна маса и допълнително един път в нощта преди операцията.

 

Мнение №1: Ксанакс или Атаракс за сън?
Ангелина Михайлова, Атаракс

Ангелина Михайлова от Бургас

Ксанакс и Атаракс са абсолютно несравними лекарства. Имам рецепти и за двете, затова мога да го кажа. Атаракс се дава за лечение на безпокойство и безсъние, но не съм го усетила като достатъчно ефективен. Той е обикновен антихистамин за сърбящи обриви.

Ксанакс пък е другата крайност – веднага дава ефект. За разлика от Атаракс, наистина успокоява даже и при случайни моментни разстройства. Само че причинява зависимост и не бихте искали да го пиете с години. Пие се под наблюдение и след това трябва детоксикация.

Така че отговорът ми на поставения въпрос е: нито едно от двете. По мой опит безсънието най-добре се бори с нещо ефективно и безопасно за продължително пиене. За мен лично това са билките.

Ангелина Михайлова от Бургас

Вижте още мнения за Атаракс и оставате и вие своя отзив ТУК в нашия форум за коментари!

Странични ефекти на Атаракс

Антихолинергичното действие на Атаракс причинява сухота в устата, задържане на урина и запек основно в старческа възраст.

 • Общ ефект е сънливост, слабост (особено в началото на лечението), главоболие и световъртеж. Ако слабостта и сънливостта не изчезнат за няколко дни, дозата трябва да се намали.
 • При предозиране се получава обратното – тремор, гърч, дезориентация.

Има ефекти на лекарството като падане на кръвното и тахикардия, гадене, усилено потене, бронхоспазъм.

Нежеланите реакции от Атаракс® обикновено са слабо изразени и преходни, като изчезват за няколко дни след старта на лечението или след като се намали дозата.

 • Атаракс и алкохол. Те са несъвместими. Алкохолът сам по себе си утежнява симптомите на тревожните и панически разстройства, както и безсънието. Ако за деня не се приеме таблетка, няма да има непосредствено взаимодействие между Атаракс и спиртното питие;
 • Напълнява ли се от Атаракс? Всички противотревожни препарати носят риск от повишаване на апетита и теглото. Причините са косвени – ограничаване на физическата активност в резултат на седиращия ефект, удоволствие от храната при тревожност и депресия, изменение на механизма на насищане, забавяне на метаболизма поради влияние върху невроните, задържане на течности, ендокринни нарушения;
 • Пристрастяване към Атаракс. Официално препаратът се оценява с ниско ниво на пристрастяване. Притежава меко действие и може да се ползва от деца. Започва да действа веднага и няма ефект на рикошета. Единственото пожелание към пациентите е да не го назначават сами, а да разтичат на психиатър или невролог за целия курс на лечение. Неофициално, според индивидуални мнения на лекари, пристрастяване към Атаракс е възможно и има случаи, в които то се наблюдава.

И още нещо интересно ТУК: Пристрастяване към Атаракс. Мнения и за какво служи. Как се ползва при панически атаки?

Противопоказания

При Атаракс има неголямо количество противопоказания. Препаратът не се назначава при индивидуална непоносимост, бременност, порфирия и лактация. С внимание се прилага при старч. възраст и такива с проблемни пречистващи органи.

 • При прием на лекарства за депресия. Едновременния прием на Атаракс и антидепресант е допустимо за кратко време – само докато се въведе антидепресантът в пълна доза. Когато антидепресантът започне да показва пълноценен ефект, транквилантът се спира. Това отнема около 2-3 седмици;
 • При деменция? Непсихотичното безпокойство, раздразнителност и невротичност, състояния на страх и нарушения на съня са показания за назначение на транквиланти. В старческа възраст те имат по-дълъг период на полуразпад. При стандартна дозировка значително се акумулират. Освен това негативните явления са по-чести и по-силни поради спада на кръвното и дефицит на кръвоснабдяването на мозъка с последващо състояние на обърканост, нарушаване на походката и атаксия. Седативите от антихистаминовата група като Атаракс по-малко намаляват кръвното налягане, затова в тази група пациенти те са за предпочитане.
 • При мигрена? Атаракс не влияе върху механизмите на главоболието и мигрената. Но няма пречки да се съчетава с обезболяващи от рода на нурофен.

Схема за спиране на Атаракс

Дозите се назначават, коригират и отменят от невролог или психиатър. При правилно дозиране според възрастта, теглото и особеностите на пациента не се очакват сериозни ефекти на пристрастяване и трудности с прекратяването.

Пациенти споделят за появата на гадене, главоболие и мускулни болки при бързо спиране на Атаракс.

Подходяща схема за спиране на Атаракс е следната:

 • Доза за лечение: ½ таблетка + ½ таблетка + 1 таблетка;
 • Започване на процес на спиране: ½ таблетка сутрин + ½ таблетка вечер за 10 дни;
 • Спиране.
Мнение №2: Страхувам се от отравяне с Атаракс!
Ахмед Ахмедов, Атаракс

Ахмед Ахмедов от Карлово

Някъде прочетох, че Атаракс намалява влиянието на невромедиаторите върху фронталната подкоркова част на мозъка. Сравняваха това въздействие като нежна лоботомия. Думата се заби в главата ми и не мога да се освободя от негативната представа за Атаракс. Въпреки че умът ми казва друго, подсъзнателно усещам как лекарството ме трови и как отровата стига до мозъка ми и „нежно“ отрязва цялата предна част. Зная, че паническата реакция е част от моето заболяване, но не успях да се преборя и реших да спра лекарството. Смениха ми го с друго, но представата за отравяне остана. Затова сега пия Дезир бозан и имат много по-адекватен резултат. Нищо в мен не се противопоставя на лечението. Спя добре и нямам епизоди на паническа психоза.

Ахмед Ахмедов от Карлово

Заместители, аналози, съчетания

Атаракс е хидроксизин хидрохлорид. Произвежда се от UCB Farchim на таблетки 25 мг, сироп 2 мг и ампула за инжекции по 100 мг.

Аналог: Неуролакс

Единственото лекарство с хидроксизин на нашия пазар е Неуролакс на Тева Фарма. Но то не е пълноценен аналог на Атаракс, защото се прави само на таблетки по 25 мг. Течна и инжекционна форма няма. Ако пациентът се нуждае от инжекции, единствената възможност е Атаракс или да се мине към заместители от други групи.

Неуролакс съдържа същото действащо вещество, както и Атаракс. Блокира Н1-хистаминовые и М-холинорецепторите, оказвайки седативно, меорелаксиращо и успокояващо въздействие. Купира повръщането, нормализира съня, разширява бронхите, намалява болевия синдром, помага при заболявания с кожен сърбеж. Назначава се в същата дозировка, както Атаракс. Спира се по същата схема. Не се съчетава с алкохол, но е показан при спиране на употребата на алкохол. Включва се в комплексно лечение на хронични болеви синдроми.

Като цена Неуролакс и Атаракс са еднакви. 50 таблетки Неуролакс са 7 лв, 25 таблетки Атаракс на 3.50 лв. Една таблетка и от двете излиза по почти 14 ст.

Заместител: бензодиазепини

Бензодиазепините са адекватни заместители на Атаракс като показания, но в пъти превъзхождат неговия успокояващ и седиращ ефект. Те имат мощно противогърчово, сънотворно и миорелаксиращо действие. Използват се при болести с висока тревожност, страх и емоционална лабилност, при фобии и страх. За много от показанията на Атаракс бензодиазепините са твърде силни и превишават търсения ефект.

Бензодиазепини с подобно въздействие са Ксанакс и други с алпразолам, Ривотрил и други с клоназепам, Лорапам и други с лоразепам, Диазепам и други.

Ксанакс и заместител без рецепта

Ксанакс е силен препарат, чието ползване се контролира по специална процедура. Изписва се по зелена рецепта, когато е нужно лечението на силни панически разстройства. Атаракс няма място в терапията на болести, показани за Ксанакс. И обратното – Ксанакс е твърде силен за състояния, показани за Атаракс. В този смисъл двата препарата са заместители, но не и автоматично. Ксанакс се изписва при депресии, Атаракс няма антидепресивен ефект.

Заместители с рецепта има много. Един от тях е Тритико – антидепресант със сходно на Атаракс действие, но сходен по сила с Ксанакс. Дори с най-високи дози Атаракс не може да наподоби въздействието на Тритико и Ксанакс.

Заместители без рецепта са препаратите с валериана, жълт кантарион, мащерка и други растителни еквиваленти за намаляване на тревожност и психомоторна реактивност. Някои растителни успокояващи се квалифицират като лекарства, макар и безрезептурни. Такива са таблетките Персен с валериана, мента и маточина. Те оказват моментно успокояване, но не всички са способни на продължителна терапия.

Безрецептурен заместител е и Валидол, който се разтваря под езика при тревожност и стрес. Може да се вземат 2-3 таблетки през недълго време. Ментолът във Валидол отпуска съдовете и рефлекторно причинява успокоява в момента на криза.

Погледнете и ТУК: Има ли заместител на Ксанакс без рецепта? Мнения на хора, които са го пили. При паник атаки.

Атаракс или Деанксит? А заедно?

Деанксит е антидепресивен препарат, омаловажително наричан розово хапче. Приема се като безопасно и безвредно лекарство, поради което с него много се злоупотребява. Хората го купуват безконтролно, когато са тъжни или в лошо настроение.

Точният аналог на Атаракс на БГ пазар

Деанксит наистина е създаден да поправя потиснатост и негативно настроение. Постига го чрез невролептик, който активизира ЦНС и блокира допамина. В допълнение е сложен антидепресант, който успокоява.

Деанксит и Атаракс се различават по много показатели.

Първо, по показанията. Атаракс силно влияе на мускулите, а Деанксит – не. Атаракт работи против сърбеж и повръщане, Деанксит – не. Деанксит има силно антипсихотично въздействие, а Атаракс – слабо такова. Деанксит за разлика от Атаракс не работи на кратки периоди. Той се взема по схема и има нужда от известен период, докато разгърне действието си. Атаракт може да се вземе и еднократно. Това се прави за седиране преди операция.

Друга разлика е, че Атаракс се отменя сравнително бързо и има слаб ефект на привикване. При Деанксит е обратното – отменя се бавно и създава синдром на отмяната.

Едновременното пиене на Деанксит и Атаракс може да подсили симптомите на депресия.

Лексотан

Лексотан е сравним по-скоро с Ксанакс, отколкото с Атаракс. Той съдържа бромазепам – силно вещество, контролирано по системата на зелените рецепти. Лексотанът също е бензодиазепин – оказва въздействие върху ЦНС. Той е в пъти по-силен от Атаракс. Предписва се при тежка тревожност, нарушена мисловна дейност, липса на нормален сън, при афективни патологии и шизофрения.

Още по темата ТУК: Ксанакс, Лексотан или Атаракс? Мнения и схема за спиране. Върши ли работа Клонарекс? Заместители.

Други сравнения

 • Атаракс и Невробекс заедно. Невробекс е комбинация от три В-витамина за периферната нервна с-ма. Изписва се при физически патологии на нервите, но има и психологически ефект. Помага за възстановяване след боледуване, след отравяния, след астенични състояния и при лекуване на алкохолизъм. Това е абсолютно различно от Атаракс лекарство и не е негов аналог, но няма пречка да се съчетаят, когато болният получава физически симптоми на тревожността, гърчове или конвулсии;
 • Неуролакс или Атаракс? По цена и същност са еднакви – хидроксизин. По форми съвпадат само в пероралната форма – таблетка. Показанията и дозировките съвпадат;
 • Атаракс или Стрезам? Препаратът е анксиолитик, точно като Атаракс. Показан е за редуцирането на емоционални реакции, появяващи се при тревожни състояния и патологични изменения с тревожност. Има по-тясно приложение от Атаракс;
 • Атаракс или Грандаксин? Грандаксин е ефикасен аналог на Атаракс с по-широк кръг от показания и кратко въздействие. За разлика от Атаракс не отпуска мускулите и не седира, но работи като антидепресант при напрежение и стрес. Назначава се при неврози и соматични разстойства със страх, апатия, тревожност и натрапчивост. Не се ползва при депресия. При леки състояния се предпочита Атаракс, при по-тежки – Грандаксин.
Още заместители:
 • Неуролакс или Атаракс? По цена и същност са еднакви – хидроксизин. По форми съвпадат само в пероралната форма – таблетка. Показанията и дозировките съвпадат;
 • Атаракс или Стрезам? Препаратът е анксиолитик, точно като Атаракс. Показан е за редуцирането на емоционални реакции, появяващи се при тревожни състояния и патологични изменения с тревожност. Има по-тясно приложение от Атаракс;
 • Атаракс или Грандаксин? Грандаксин е ефикасен аналог на Атаракс с по-широк кръг от показания и кратко въздействие. За разлика от Атаракс не отпуска мускулите и не седира, но работи като антидепресант при напрежение и стрес. Назначава се при неврози и соматични разстойства със страх, апатия, тревожност и натрапчивост. Не се ползва при депресия. При леки състояния се предпочита Атаракс, при по-тежки – Грандаксин.

Още информация и източници на английски: Ползи от Атаракс и за какво се приема? * Схема за спиране на Атаракс; * Странични ефекти и противопоказания на Атаракс.

Мнение №3: Как избегнах пристрастяване. Моята схема за спиране
Росица Тошева Атаракс

Росица Тошева от Хасково

Първият ефект от Атаракс получих две седмици след стартовото хапче. Устойчивото въздействие дойде след 1.5 месеца. Това много удължи лечението, а аз се страхувах от пристрастяване. Започнах да пропускам и да прекъсван, но това ми повлия зле. Симптомите веднага се връщаха.

Разбрах, че колкото и да е слаб и безобиден, Атаракс също трябва да се намалява постепенно, не става ей така да се прекъсва. Пробвах да съчетавам с мелатонин, с растителни таблетки с жълт кантарион, с добавки на основата на сибутрамин и 5-НТР.

Най-добре ми се получи с билковия сбор Демир бозан. Отначало ги приемах заедно, после започнах да намалявам Атаракс и да увеличавам Демир бозан. Значи схемата ми беше такава – сутрин половинка, обед половинка и вечер цяло хапче плюс 1 чай Демир бозан. След две седмици минах на сутрин половинка, вечер половинка хапче и 2 чая Демир бозан. След още две седмици минах на сутрин половинка Атаракс и три чая Демир бозан. След още две седмици задържах само на Демир бозан. Избегнах пристрастяването и нямаше проблеми със спирането. Симптомите не се върнаха.

Росица Тошева от Хасково

ТУК се прави поръчка за Демир бозан, а това са телефоните: 0899 58 28 32, 0897 039 295, на които можете да получите информация!
3.5/5 - (6 votes)

Enjoyed this post? Share it!

 

7 коментара по “За какво служи Атаракс? Мнения, странични ефекти. Схема на спиране. Заместители

 1. Доста доволна съм от Атаракс, на мен ми помогна за безсъние, но вярно, че доста трудно го спрях.

 2. Много хора познават лекарството Atarax, което се използва за облекчаване на тревожност и напрежение. Но това, което много хора не знаят е, че това лекарство има и други цели. През последните години Atarax се използва за лечение на редица различни състояния, включително: мигрена, астма, тревожни разстройства и посттравматично стресово разстройство (PTSD).

  Въпреки че има някои странични ефекти, свързани с приема на Atarax, те обикновено са леки и временни. Най-честите нежелани реакции включват: сънливост, замаяност, сухота в устата и запек. Както при всяко лекарство, важно е да говорите с Вашия лекар за евентуални странични ефекти, преди да го приемете.

 3. Моя позната пи Деанксит на своя глава, не знам как й го продадоха, и имаше доста проблеми. Аз й препоръчах да пробва с демир бозан, доволна съм за нерви и за настроение, сега ще видя на нея как ще й подейства, тя се съгласи да спре хапчетата и да пие билки.

 4. Здравейте,
  Интересува ме колко време след еднократно поемане а 25 мг Атаракс (например вечер около 22 часът) може да карам кола? Може ли да даде положителен резултат за наркотик? Аз съм на 82 години и в добро здраве.
  Благодаря предварително,
  Поздрави,
  Ганчо Матеев.

  • Атаракс е психолептик с анксиолитично действие, който се използва за лечение на тревожност и безсъние. Той може да причини сънливост, замаяност и затруднено концентриране.
   Според инструкциите за употреба, ефектите на Атаракс продължават до 24 часа. Следователно, ако приемете 25 мг Атаракс вечер около 22 часа, е препоръчително да не шофирате поне до следобеда.
   Атаракс може да даде положителен резултат за наркотик, ако се тества за антихистамини или психолептици. Въпреки това, е малко вероятно да даде положителен резултат, ако сте приели само една доза от 25 мг.
   Като цяло, е препоръчително да се консултирате с Вашия лекар, преди да шофирате след приемане на Атаракс.

 5. Ами аз се чудя с какъв акъл пиете хапчета без лекар и рецепта, при положение, че има хубави природни неща – това Валидол, това валериана, това Демир бозан, да не изброявам. За сън и за нерви – само билки, това е моето мнение!

 6. Атаракс е добър препарат, не чудодеен, но върши работа, ако не може да си набавите Ксанакс или Зопиклон. Добър негов аналог е Калмабен, за сън без рецепта.
  Сайтът ви е златен. На малко места може спокойно да се пише на тези теми.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *