Вестибуларен апарат. Лечение. Кое е най-доброто лекарство? Билкови хапчета за световъртеж

Кое е най-доброто лекарство за вестибуларния апарат? Лечение с билкови хапчета за световъртеж. Лекува ли се с Вицетин и как? Лечение с билки и капки. Как действа Вертигохил? Дименхидринат и Сибелиум.

Публикуваме отзив на наш читател, който е описал лекарства и билки за възстановяване на вестибуларния апарат. Предложихме му да разкаже за опита си, защото попаднахме на негово мнение в групата ни за здраве във фейсбук. Разбрахме, че е опитал много медикаменти и билкови формули и ще бъде полезен за всички със световъртеж и др. проблеми на вестибуларен апарат. Запознайте се със Симо Попов от Самоков.

Ето как можете да се снабдите с Демир бозан (на място или с поръчка за доставка!) Вижте ТУК!

Симо Попов съм и от няколко години си имам разправии с моя вестибуларен апарат. Бях на 32 г., когато ми се случи – системно виене на свят, загуба на равновесие, нерядко гадене, да не казвам и другото, защото и то се е случвало.

Бързо ме класифицираха и ми сложиха кръста – вестибуларен неврит, лекува се, ама трудно. И всеки да се спасява!

Не съм се спасявал сам, помогна ли една готина докторка, която беше много сърдечна и внимателна. Но все пак не се оправих бързо и изпих половин аптека. Но, живи и здрави!

най доброто лекарство за вестибуларния апарат

Ето ме, това съм аз – Симо

Понеже от сайта ме помолиха да разкажа за лекарствата, давам им една таблица, която си копирах преди време. Тя ми помогна да разбера какви илачи ми дават да пия и какво да очаквам от тях. С една дума – това са видовете лекарства, с които действат докторите.

Таблица на видовете лекарства

лекарства за световъртеж
аналози на хистамин – бетахистин изписват ги, когато причината е в съдовата система, подобрява кръвозахранването на мозъка
антихистамини дименхидринат и др. блокират хистаминовите рецептори на центално ниво
антихолинергични – атропин потискат центалните вестибуларни структури
производни на фенотиазин изразено действат срещу повръщане
транквилизатори – диазепам намалява тревожността
вазоактивни, барбитурати и др.  помощни и специфични ефекти

Кои са добрите лекарства за вестибуларен апарат, изпробвани от мен?

Научих доста за лекарствата, колкото и да не ми беше приятно. Някои лично ги пих, за други събрах мнения от пациенти, за други говорих с лекаря. Ще ви опиша каквото съм научил.

Бетасерк

вестибуларен апарат лечениеХапчета бетахистин, само с рецепта! Това е имитация на вещество, което тялото ни би трябвало да си произвежда. Повлиява рецептори, които имаме във вътрешното ухо и на някои мозъчни центрове, които получават инфо от вестибуларния апарат. Освен това подобрява храненето на тези центрове като насища кръвта с кислород.

Писаха ми тези хапчета заради съмнения за нарушено кръвообращение в мозъка. Ако мозъкът не се захранва, започва да ни се вие свят. Наистина са добри тези хапчета, не мога да ги критикувам – намаляват честотата на пристъпите, освен това ги правят по-леки. Напълно изчезва гаденето.

Още в текста: Разкази на хора, ползвали лекарства, билки и Демир бозан за вестибуларен апарат

Неприятното е, че се приемат по схема. Не стават, ако сте с язва или някакви чревни проблеми. Пак казвам, не са зле, обаче напълно не спряха пристъпите.

Вестибо

Това е идентично на Бетасерк – вътре е все изкуствен хистамин. Само че е на друг производител и май е по-евтино. Има няколко аналози, защото на практика това е най-популярното лекарство при проблемен вестибуларен апарат.

Разширява съдовете, подобрява кръвообращението и действа доста бързо. Точно Вестибо не съм пил, но е идентично с Бетасерк. Ако имате шум в ушите, става. При световъртеж – да. За възрастни хора много го вземат, за да са по-стабилни като ходят сами по улиците.

Мнения, отзиви и форум: как вие се справяте с вертиго? Какви лекарства пиете, доволни ли сте? Включвате ли билки? Какво ви помага за световъртеж и др. симптоми? Пишете ни и вие в нашия форум за вестибуларен апарат ТУК.

Дименхидринат

билкови хапчета за световъртежТези хапчета са от другия вид – които блокират хистаминовите рецептори. Те потискат центрове в мозъка, така че вестибуларния апарат се „успокоява“. Имат доста силно успокояващо, даже приспивно действие, абе направо са като упойка.

С тях добре се спи, дълбоко и въобще нямах позиви за повръщане. Но пък не ми трябва толкова да съм упоен, защото работя. И шофирам, не мога да дремя в колата и на работа. Иначе – евтини хапчета, към 5 лв. бяха, супер. Някои хора ги взимат само като им е ей така общо зле, боли ги глава, нервни са или пък са вдигнали кръвно. При семейни скандали, мда!

Моята победа над световъртежа
лечение на вестибуларен апарат

Невена Маркова, София

От 7 месеца получавам пристъпи на световъртеж. Първият се случи през нощта и беше толкова мощен, че не успях да се надигна от леглото. Мебелите кръжаха около мен няколко часа. Влязох в болница и се разбра, че проблемът е в гръбначните артерии. Нататък не стана по-леко, пристъпите ме почнаха и през деня. Към световъртежа се добавиха мушички пред очите и невероятно главоболие.

Гледаха ме за остеохондроза, за защипване на нерв, за гръбначно изкривяване. Разни диагнози, не се спряха на една. Докато ме препращаха на разни специалисти, майка ми купи Демир бозан. Прочела някъде, че го взимат при моите симптоми и че лекува паник атаки – а аз вече бях на ръба.

Просветна ми. Кризите намаляха, почувствах пълно, дълбоко успокояване. Можех да мисля по-ясно. Докторите ми изписаха и хапчета, но съчетаването им с билките нямаше проблем, така че продължих така. Към момента пристъпите са редки и слаби. Лечението ми върви добре.

Невена Маркова, София

Вертигохил

Във Фрамара го пишат Вертигохийл, същото е като Вертиго-Хил. Няма да сбъркате, защото това е хомеопатия. А хомеопатията се изписва от хомеопат – специален лекар.

Вертигохил е от 4 съставки, които се предпочитат при атеросклероза. И аз го пробвах, защото винаги ме влече към чистото, природното. Пие се постоянно, обаче при пристъп се взема ускорено – по едно хапче през 15 мин.

Аз изпих една опаковка и наченах втора, но не усетих какъвто и да било особен ефект. Възможно е да трябва да се приема продължителен период от време, не зная. Нямах нерви да го чакам да подейства. Според инструкцията се пие 4 седмици и при необходимост се повтаря.

лекува ли се вестибуларния апарат

Това е тест, с който по-лесно се открива проблема

Сибелиум и Флунаризин

Флунаразин е лекарството, правят го различни компании с различни имена. Основно помага срещу повръщане. Предложиха ми го в един период, когато много ми се беше засилил този проблем.

Пак влияе върху кръвния поток към мозъка и в съдовете, предпазва от спазми, подобрява храненето на мозъка и тъканите. Доста добре се справя с кризи на виене на свят. Много ми го похвалиха за неврологични нарушения като моето, но не стигнах до него, не съм го пил. Но има добри отзиви и няколко пъти ми го препоръчват, факт!

Арлеверт и Цинаризин

лекарства за вестибуларен апаратЦинаризин е водещата съставка. В Цинаризин е само тя и лекарството е стотинки. В Арлеверт е в  комбинация с дименхидринат и цената скача над 36 лв. Но без да съм аптекар виждам, че второто е по-добро и ефективно.

Цинаризин потиска вестибуларния апарат, а другото е антихистамин. Заедно двете премахват замайване, виене на свят, гадене. Като се съберат, стават доста добри, в това се уверих, а и други ми го казаха. Арлеверт направо го изписват при вертиго.

Ноотропил и Пирацетам

Тук е същото – и в двете има пирацетам. Казват му ноотроп – възстановява мозъка при недостиг на кислород, но не седира. Подобрява и кръвта. Една от причините да го изписват е вертиго, проблеми с равновесие, замайване и шум в ушите.

Предпочитат пирацетам при психо-източник на световъртежа и когато пациентът е имал съдови инциденти, примерно инсулт, загуба на реч. Дядото на жена ми беше такъв случай, затова се възмутих като ми го предложиха. Оказа се, че го изписват като помощно лекарство при моите вестибуларни проблеми. Със сигурност знам, че подобрява паметта и изостря вниманието. Доста добро е за възрастни хора. Повече не мога да кажа. Но имам доста препоръки за него.

Вицетин

Ето едни евтини таблетки, винпоцетин е лекарството. Пак за подобряване на кръвозахранването на мозъка, супер е за възрастни хора и за болни след инсулт. С него мозъкът получава повече кислород. Нервните клетки се подобряват като състояние и веднага подейства, ако световъртежът е заради кръвообращението.

Ентан

загуба на равновесие лекарстваПих и една хранителна добавка, пак за кръвоснабдяване. Доста добре е за очите и ушите, естествено и за мозък. Заздравява съдовите стени, ускорява придвижването на кръвта из вените. Предпазва от запушване. Антиоксидант също.

И така, каквото пих, даде резултат. Но нищо напълно не ме излекува. Сигурно защото са синтетики, които работят, докато ги гълташ. Не съм и очаквал чудеса. Мен си ме влече към билките и ето какво съм пил и ми е помогнало. Още ТУК: Странични ефекти от Ентан. Мнения и какво лекува?

Световъртеж при стари хора

Световъртежът се явява симптом на около 100 болести, повечето от които се лекуват по различни начини. За да се разберат истинските причини на виенето на свят при по-възрастните хора, се прилага комплексна диагностика. Изследванията може да включват компютърна томография, ултразвук, ЕЕГ, ЕКГ, видеонистамография, вестибуларни тестове, стабилометрия, инструментални изследвания на органите на зрението и слуха, лабораторни изследвания и други.

Затова е трудно да се изпишат лекарства само по този симптом. Препоръчваме на тези стари хора, които имат световъртеж, първо да си направят поне част от изследванията, да разберат причините за вертигото и чак тогава да се лекуват. Защото без да се знае причината, не може да се предприеме сигурно лечение. От лекарствата често се изписват Ноотропил и Пирацетам, Вицетин и Вестибо. Но те не бива да се дават без рецепта. Пиенето на билките Демир бозан е добро при всички случаи, но това не отнема необходимостта от установяване на точната причина.

Лечение на вестибуларен апарат с билки

Ще ви кажа малко, но само лично проверени билки за вестибуларен препарат. Каквото казвам, съм го пил и съм оставал доволен. Минусът при народните средства е ангажимента – все трябва нещо да се търси, купува, суши, бърка. Но в началото, преди да намеря Демир бозан, се бях примирил, че ще е така.

 1. Джинджифил – чудодеен корен, честно. Много полезно нещо за вестибуларния апарат. Ето как ми го казаха: смесвам 30 г сух корен, много на ситно нарязан, с по 4 г от следните билки – мента, копър, лайка, целина, тиквени семки и портокалова кора. Всичко сварявам в 300 мл. Като изстине, пия 3 по 50 мл;
 2. Целебен балсам от 3 съставки. Едната се прави от 50  г сух цвят детелина, млян + 500 мл медицински спирт. Плътно затварям в буркан и на студено за 15 дни. Отделно 2 с.л. сух рязан корен диоскорея + 500 мл спирт и прибирам при първия буркан. Третото – прополис с 200 мл водка – при останалите буркани. Всичко стои 15 дни, после прецеждам и ги събирам. Пих 3 Х 30 капки, доста добре ми подейства. Всичко хубаво, но приготвянето е голяма занимавка;
 3. Терапия с масла – смес от 20 мл хвойна и ела + 100 мл рициново. Смесвам и прибирам в бурканче. При главоболие и замайване мажа слепоочията. Спира световъртежа, но болката не напълно;
 4. Живовляк – сушен лист, млян 20 г попарвам в 200 мл. Да стои половин час. Слагам мед и пия по чашка преди сън. Цялостно ме тонизира и вдига на крака;
 5. Ламинария – готова, 2 Х 1 ч.л. Неприятно на вкус, не знам и дали помага, но четох добри отзиви за моето състояние;
 6. Настойка от цветове шипка, глог и блатен тъжник, по 2 ч.л. Запарка в 1 л, настойвам, прецеждам и пия по 100 мл;
 7. Оцет с мед – 20 мл натурален оцет + 1 ч.л. мед попарвам с 200 мл. Изпивам го сутринта.
Демир бозан

лекарство за вестибуларния апаратПиех хапчета и билки, сменях и пробвах различни неща. Видях добро, но напълно не се избавих от проблема. По едно време настойчиво ми препоръчаха блатен тъжник – била най-хубавата за неврологични причини на световъртежа. Намерих го на чай в готов състав – Демир бозан. Купих от аптеката и всичко се промени за мен.

Не съм спирал хапчетата. Взех билките като помощник, за да получа по-голям и траен ефект. Получи ми се при Демир бозан. Четох описания на билките в него – те правят доста от това, което вършат и лекарствата.

Най-ценно е присъствието на блатен тъжник и глог. Двете заедно премахват почти нацяло кризите с виене на свят и шумене в ушите. При мен повлияха замайването, разнопосочните ми движения в криза.

Чаят излекува нервното ми състояние, на базата на което лесно имах пристъпи. Почнах да спя по-добре. Да мисля по-добре. Почувствам се супер.

Оказа се, че по-голяма част от работата на билките е невидима. Те вършат и още важни неща като това да пречистват кръвта, да подобряват вискозитета й, да отпускат съдовите стени и активизират кръвообращението. Кислородът достига до всяка клетка, вкл. и на мозъка. Предпазват от спазми и тромби.

Много ми допадна Демир бозан като цяр за моя проблем. Най-много ме израдва, че се прави лесно. Няма занимавка – купуваш на пакетчета и готово. Сутрин варя дозата за деня и наливам в термос. Не се занимавам повече. Това лечение ми допадна – мога да работя, да се концентрирам и да се овладявам, без да ми струва много като пари и време.

Хубави отзиви за Демир бозан прочетох и чух с ушите си от колеги, с които споделяме в интернет. Оказа се, че и други са видели добро от комбинирането на тривиалните лекарства с билковата смес.

Хора, ползвали лекарства и билки за вестибуларен апарат

Намерих своята формула за световъртеж
билкови хапчета за вестибуларния апарат

Павлина Георгиева, Добрич

Световъртежът е ужасно нещо. Особено ако не се знае защо се получава. При мен така се започна: диагнози много – никакво подобрение. Ултразвук, магнитен резонанс, рентген, какво ли не правих. Получих и паник атаки, постоянно чаках как ще се разлюлея и ще се окажа като в средата на океана. Страхът ми влоши заболяването, но не бях способна да се противопоставя с ум и воля.

Нещата се обърнаха с Демир бозан. Купих го заради паник атаките, добри отзиви имаше за психически заболявания. След няколко седмици световъртежът намаля и почти изчезна. Имах бучащ шум в ушите, който заглъхна. Отново започнах да излизам от къщи, тръгнах на работа.

Значи, моята формула е Ценаризин, както е изписан от лекаря, плюс Демир бозан. За 3 месеца световъртежът ми напълно изчезна.

Павлина Георгиева, Добрич

Източници и още информация на английски (ако не знаете езика, и Гугъл транслейт ще свърши работа: Билки за вестибуларен апарат. Как действат? * Традиционното лечение на вестибуларните разстройства; * Симптоми и причини за вестибуларните заболявания.

Пия хапчета и билки за вертиго
Вестибуларен апарат. Лечение с билки. Лекарства при световъртеж

Васа Дамянова, Копривщица

Мен ме лекуват главно с успокоителни и психолептици, защото намират връзка между световъртежа и психиката. Започнах 3 пъти по половинка Атаракс. Имах силен страх да излизам сред хора, да вървя сама. Все си мислех, че ще падна и ще се нараня. А, и че няма кой да помогне. После лекарите ми включиха и Ценаризин. Подобрих се, но още бях като затворник в къщи.

След около 2 месеца такова лечение включих Демир бозан. То е билков микс, който е направен точно за нерви и за панически проблеми, като моите. Но не съм го избирал, лекарят ми го препоръча, за да подпомогне лекарствата. Каза: да опитаме с една опаковка дали ще се повлияеш. С една не, но на втората опаковка получих осезаемо подобрение.

Препоръчвам от опита си да не се концентрирате в едно нещо, а да опитвате и търсите най-добрата комбинация за вас. И ще се излекувате, както се случи при мен.

Васа Дамянова, Копривщица

ТУК се прави поръчка за Демир бозан, а това са телефоните: 0899 58 28 32, 0897 039 295, на които можете да получите информация!
3.7/5 - (33 votes)

Enjoyed this post? Share it!

 

20 коментара по “Вестибуларен апарат. Лечение. Кое е най-доброто лекарство? Билкови хапчета за световъртеж

 1. Тревожността и нервното напрежение най-трудно минават. Може даже да се развият в друго заболяване, психическо. Не искам да ви огорчавам, но първо за психиката се погрижете – лекарства ли, билки ли, няма значение, но не се оставяйте така.

 2. Искам лично да ви благодаря за разказа. Осъзнах какво ми се случва и как ще се оправям. Имах усещането, че няма да се вдигна и че няма какво да ме излекува. А имало толкова много неща, благодаря!

  • Бихте ли ни дали някскъв съвет,за баща ни който е с световъртеж,какво лекарство да му препоръчаме билково например,на 90 години е

   • Здравейте, г-н Динев. Отговорихме ви по-горе в същия материал в раздела „Световъртеж при стари хора“. Моля, напишете какви са причините за световъртежа на баща ви и кой начин за лечение са ви изписали. Смятаме, че това ще бъде изключително полезно за нашите читатели. Благодарим предварително!

 3. И аз минах по вашия път, сменяха ми няколко пъти лекарствата. Остана ми високо ниво на тревожност и мисля сега да купя Демир бозан, за да премахна и това нещо, което е последно и вече ще съм здрава.

 4. Незабавно и задължително ограничете солта, даже напълно безсолно яжте. Ще намалите и водата, което ще помогне – да е някъде до 1-1.5 л на ден. Ще видите веднага ще ви просветне.

 5. Аз съм против психо хапчетата. Лекуват, но променят характера, направо личността. След няколко месеца не можеш да познаеш човека. Ако има възможност да се замени хапче с билка, просто го направи!

  • Здравейте, приятелката ми е с много силно главоболие, кризи по седмица, къде ли не е ходила, никой лекар не открива какво и е, световъртеж, но само когато си затвори очите или прави резки движения с глава, гадене ,силно главоболие, много нерви , загуба на интерес към живота и вечна умора. Не е минал ден без да я боли глава ако не силно, то поносимо. От дете е така.
   Много диагнози поставени ,но с „май отпред“
   Освен това има прекарана флеботромбоза и е с желязодефицитна анемия, ниско кръвно, скоро и откриха автоимунно заболяване тромбофилия.

 6. Женами с световъртеж казаха че вирусна инфекция на мозъка как може дасе оправи от вестибораторния апарат

  • Можете да погледнете ТУК списъка с избрани аптеки в страната, от които може да се купи Демир бозан. Също така можем да ви го изпратим и за своя сметка до най-близкия до вас офис на Еконт. Цената е същата като в аптеките.

  • Здравейте имам проблем с ушите даже с едното ухо почти нечувам. напоследък имам и сетовъртеж. Пия лекарства: ноотропил, сермион, дименхидринат и цитизин.
   Мога ли да пия и Демир бозан

   • Можете. Каквото ви е изписано от лекар, продължавате да го пиете задължително. Демир бозан ще ви помогне, ако проблемите с ушите не се дължат на някаква механична причина.

 7. Здравейте, приятелката ми е с много силно главоболие, кризи по седмица, къде ли не е ходила, никой лекар не открива какво и е, световъртеж, но само когато си затвори очите или прави резки движения с глава, гадене ,силно главоболие, много нерви , загуба на интерес към живота и вечна умора. Не е минал ден без да я боли глава ако не силно, то поносимо. От дете е така.
  Много диагнози поставени ,но с „май отпред“
  Освен това има прекарана флеботромбоза и е с желязодефицитна анемия, ниско кръвно, скоро и откриха автоимунно заболяване тромбофилия.
  Дали демирбозана е за нея

 8. Здравейте,да ви попитам,при мен освен главоболието и световъртеж но той е по рядък вече.Вдигам и високо кръвно 140/90. През ден през два но го вдигам,нормално ли е при вестиболара и на някой от вас случва ло ли се е да сте с високо кръвно? Пия бетасерк 16

  • Проблемите с вестибуларния апарат обикновено са свързани със симптоми като главоболие и световъртеж, но високото кръвно налягане не е типичен симптом при такива случаи. Възможно е тези симптоми да са свързани с други медицински състояния. Бетасерк (Betahistine) често се използва за лечение на Мениерова болест и други проблеми с вестибуларния апарат. Този медикамент обаче няма директно въздействие върху кръвното налягане.
   Ето няколко препоръки, които може да следвате:
   Консултирайте се с лекар за своите симптоми. Възможно е да са необходими допълнителни изследвания и/или промяна на лечението.
   Мониторинг на кръвното налягане: Постоянният мониторинг на кръвното налягане може да помогне на лекаря ви да направи точна диагноза и да насочи лечението.
   Внимавайте с лекарствата: Някои медикаменти могат да влияят на кръвното налягане, затова е важно да се консултирате с лекар относно всички приемани от вас медикаменти.

 9. Здравейте отново. На 30 август бях на преглед при отоневролог минах през няколко прегледа,и на края на някакъв компютър който ми показа,че всичко идва от шията,при мозъка всичко е ок. И ми преписа Бетасерк и Диуритидин от тогава ги пия. До тук добре но високото кръвно от къде идва и сърцето па ми е с него,в началото сърцето па ми беше много силен кръвното стигаме 160/110 и се разтрепервах,правила ми кръвни изследвания и са със добри показатели.

 10. Високото кръвно от къде идва? Сърцето ми в началото пулсираше много силно и кръвното стигаме 160/110, дори се разтрепервах.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *