Причини и лечение на синусова тахикардия, надкамерна и пароксизмална. Симптоми, лекарства и билки

Какво представляват и как се лекуват: Надкамерна тахикардия, пароксизмална и синусова тахикардия. От какво се получава тахикардия след хранене, причини. Лекарства и лечение. Симптоми

Тахикардия означава сърцебиене. Не е самостоятелно заболяване, а симптом. Нормално за минута сърцето се свива (изпомпва кръв) 60 – 90 пъти, патологичната граница е от 100 удара в минута (У/М). Над тези стойности имаме ускорен сърдечен ритъм. Това се случва по различни начини и причини, затова се различат два вида и три форми на тахикардия. Вижте ги в таблиците ни.

Ето как можете да се снабдите с Демир бозан (на място или с поръчка за доставка!) Вижте ТУК!
ВИДОВЕ ТАХИКАРДИЯ
ПАРОКСИЗМАЛНА НЕПАРОКСИЗМАЛНА
остър пристъп хронично състояние
започва и спира рязко, неочаквано, без предвестник постоянно или на редуващи се периоди 1:1 ускорен и нормален ритъм
ритъм с честота 120 – 220 У/М ускоряване в пределите на 100 – 130 У/М
ФОРМИ НА ТАХИКАРДИЯ
СИНУСОВА типичен здрав физиологичен отговор на физически и емоционални натоварвания или симптом на други заболявания като треска, хипертиреоза, анемия, тревожни състояния и др.
НАДКАМЕРНА нарушено предаване на импулс между предсърдието и АВ-възела, белег за органични заболявания на сърцето
КАМЕРНА ускоряване на съкращенията под влияние на импулс от камерите, бележи тежки сърдечни патологии

Надкамерната се проявява в няколко разновидности: синоатриална, предсърдна, АВ-възлова и WPW-синдром.

Причини за тахикардия, включително и след хранене

Тахикардията бива физиологична – реакция на натоварване, и патологична – реакция на болест.

 1. Физиологичното сърцебиене под влияние на умора или стрес е често явление. Съпровожда се с изпотяване, кръвно, остра болка в гърдите, паника. Изглежда страшна, но е безопасна.
 2. „Вегетативно“ сърцебиене – същите симптоми могат да се получат поради моментно нарушение на вегетативната нервна с-ма. В такива случаи се определя вегетат.-съдова дистония, отново състояние с нисък риск. По-ефективна е намесата на психотерапевт, отколкото изписването на лекарство.
 3. Патологично сърцебиене – ред болести пораждат тахикардия. Една част от тях са свързани със сърцето, друга – напълно различни като ревматизъм, анемия, невроза, тиреотоксикоза.

Патологичното – болестно, сърцебиене може да се проявява като криза или да е периодично (два вида). Според мястото може да бъде синусово, камерно и надкамерно (три форми).

 • При събуждане, сутрин: в ранните утринни часове се активина симпатичната нервна с-ма, която изхвърля в кръвта хормони на стреса. Друга причина за тахикардия при събуждане е рязкото ставане от леглото. Барорецепторите не успяват да се адаптират към вертикалното положение.
 • Нощна тахикардия: нощем пулсът се разрежда, но не и при употреба на психостимулатори под формата на напитки, кафе, вълнуващи филми, пушене, продължаващ стрес. При хора с наднормено тегло се наблюдава краткотрайно спиране на дишането, което също е причина за сърцебиене;
 • Тахикардия в покой: винаги е симптом на заболяване, не е задължително да е сърдечно. Пулсът се ускорява при възпалителен процес, инфекция, треска, астма (заради лекарствата), дефицит на желязо и по много други причини;
 • Тахикардия след хранене: употребата на определени храни и напитки, особено в голямо количество, заставят сърцето да бие по-бързо. Те пораждат дори неприятно чувство в гърдите. Самото преяждане е провокатор, освен това – кофеин, захар, алкохол, въглехидратна и мазна храна, продукти с тирамин, който регулира кр. налягане.

  Храненето може доста да натовари сърцето

Как се лекува

 • При физиологична тахикардия е необходимо да се отстрани факторът – провокатор, например стресът, преумората, кафето, напитките, неправилната храна.
 • При патологична тахикардия ключов подход е да се въздейства върху болестта – провокатор. Например при болна щитовидна жлеза пулсът ще се ускорява, докато не се отрегулират хормоните.

Каквато и да е тахикардията, ще помогнат успокояване, почивка, премахване на черните мисли, противодействие на страха и адекватна реакция спрямо проблема.

Лечение с лекарства

Медикаментозното лечение се основава на строго специализирани лекарства за сърце. Това са препарати, които забавят ритъма на сърцето чрез забавяне на импулсите, чрез блокиране на натриевите и калиевите канали и по други специфични начини. Чували сте за бета-блокери, които са стандартни при превъзбуждане на сърцето. Те блокират адреналина, който също е виновник за сърцебиенето. Други лекарства отпускат съдовите стени, пропускат повече кръв и така повлияват ситуацията.

Извън специалните лекарства са много важни успокоителните и седативите. Също и билковите продукти, които са безопасни и много ефикасни.

Билки за лечение на тахикардия

Билките са безценен помощник при сърцебиене. Особено успокоителните могат напълно да заместят синтетичните химикали и да намалят натоварването при пациенти, които така и така приемат голям брой медикаменти. Други лечебни растения повлияват кръвното, съдовите стени, просвета на съдовете, тяхното замърсяване (плаки), както и на кръвта.

Интересен в това отношение е Демир бозан, който съчетава билки и от двата визирани типа – и за облекчаване на физическите симптоми, и за успокояване. Освен това сборът почиства кръвта и съдовете, профилактира атеросклероза. Билките могат да се пият продължително време – те са високо ефективни и напълно безопасни.

Симптоми и особености

Надкамерна тахикардия: пароксизмалната се характеризира с внезапно пристъпообразно увеличаване на честото на съкращения на сърдечни мускул до 250 У/М. Правилният ритъм се съхранява.

Синусова тахикардия: за диагностициране на този вид е достатъчно превишаване на ритъма над 90 У/М и като допълнение: периодично завиване на свят, рядко – загуба на съзнание, мушички пред очите, дискомфорт, може болка в сърдечна зона, задух при натоварване.

Пароксизмална тахикардия: вид аритмия на пристъпи с драматично ускоряване на биенето и заместване на нормалния синусов ритъм. Има спонтанен старт и край, различна продължителност.

Още информация и източници на английски: Какво причинява пароксизмална тахикардия, причини; * Как се лекува синусова тахикардия? * Кое предизвиква надкамерна тахикардия?

Последствия

Тахикардията е сериозен симптом. Усложненията прогресират към формиране на тромби, сърдечна недостатъчност, нарушение на съзнанието, припадъци. Тежестта на състоянието и последствията зависят от причината – конкретното заболяване, което причинява сърцебиене.

Общи усложнения са емболия – съсиреци, които могат да причинят инсулт: инфаркт, нарушаване на мозъчното кръвообращение и на това в сърцето – състояния, които създават риск от смърт.

Вижте непременно и ТОВА:

Какво се пие при сърдечна невроза? Симптоми, признаци, лечение, форум

ТУК се прави поръчка за Демир бозан, а това са телефоните: 0899 58 28 32, 0897 039 295, на които можете да получите информация!
Rate this post

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Причини и лечение на синусова тахикардия, надкамерна и пароксизмална. Симптоми, лекарства и билки

 1. Майка ми имаше пароксизмална тахикардия. Аз така и не успях за отлича от синусова тахикардия, но е ужасно!

 2. Синусова тахикардия е по-лекото, надкамерна тахикардия е сериозна работа, показва болно сърце. Мъжът ми 20 години сърдечно болен.

 3. Имам прескачане на сърцето и аритмия, това тахикардия ли е. Помага ми валидол и успокоителен чай.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *